YOUNGCAPITAL BLOG

Studeren is investeren, zeggen ze. Maar wat als die investering elk jaar duurder wordt? De rente op je studieschuld is weer gestegen in 2025 en dat voel je in je portemonnee. Hoeveel hoger wordt de rente, waarom stijgt de rente van DUO en wat betekent dat voor jou? Geen zorgen, we leggen het je allemaal uit. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoe je kunt omgaan met deze verandering. Ga er even goed voor zitten en lees wat de rente op je studieschuld is.

 

Hoe hoog is de rente op je studieschuld?

Al sinds de invoering van de Wet op de Studiefinanciering in 1986 betaal je rente over jouw studiefinanciering. Meestal ligt die ergens tussen de 2% en 4%. Maar tussen 2017 en 2022 was er iets bijzonders aan de hand: toen stond de rente op 0%. Helaas: no more. Sinds 2023 betaal je weer rente over je lening. In 2025 is de rente op je studieschuld 2,57%. Dat lijkt misschien een klein verschil met 2024 (2,56%), maar als je terugkijkt naar 2023 (0,46%) zie je hoe fors de stijging eigenlijk is. Omdat de economie en inflatie invloed hebben op de rentetarieven, betekent dit dat je studieschuld elk jaar wat meer kan worden. Dat is slecht nieuws voor studenten en oud-studenten met een flinke lening, want het betekent dat je door de rente op je studieschuld in totaal een stuk meer terugbetaalt dan je oorspronkelijk hebt geleend. Voorzichtig doen met hoeveel je leent, dus. 

Verschil mbo- en hbo-studenten

Niet alle studenten worden op dezelfde manier belast met rente op studieschuld. Mbo’ers en hbo/wo-studenten hebben soms verschillende rentepercentages. Hoe zit dat? Toen het leenstelsel werd ingevoerd in 2015, behielden de mbo-studenten wel de basisbeurs. Omdat hbo- en wo-studenten geen basisbeurs meer ontvingen, kregen ze een gunstiger aflossingssysteem (35 jaar om af te lossen). Mbo-studenten kregen dus nog wel een basisbeurs en vallen daarom onder de oude terugbetalingsregeling van 15 jaar. Volg je het nog? Dat verschil in rente op je studieschuld komt dus omdat het leenstelsel een ander rentepercentage heeft dan de mbo’ers die de basisbeurs ontvingen. We leggen hieronder nog even uit hoe die terugbetalingsregeling nou precies werkt.

Terugbetalingsregeling

Hoe zit dat met die terugbetalingsregeling met rente op je studieschuld? Wanneer je bent afgestudeerd, hoef je niet direct je studieschuld af te lossen. Je krijgt eerst een aanloopfase van twee jaar waarin je nog geen verplichtingen hebt. Dit geeft je tijd om een baan te vinden en financieel op eigen benen te staan. Na die twee jaar begint meestal het aflossen. Hiervoor zijn twee regelingen:

  • SF35: hier vallen de meeste studenten onder, waarbij je je schuld over 35 jaar afbetaalt. Als je onder deze regeling valt, is de rente op je studieschuld in 2025 2,57%.
  • SF15: bij deze regeling los je je schuld af in 15 jaar. Je maandbedrag is een stuk hoger, maar je bent sneller schuldenvrij. Onder deze regeling is de rente op je studieschuld in 2025 2,21% (dit was 2,95% in 2024).

We kunnen het nóg ingewikkelder maken door uit te leggen wanneer je in welke regeling valt, maar dat vind je ook gewoon terug in DUO. Wil je de maandlasten van je studieschuld berekenen? Je maandelijkse aflossing is afhankelijk van je inkomen, DUO berekent dat voor je. Verdien je onder een bepaalde grens? Dan kan DUO je maandbedrag verlagen of zelfs tijdelijk op nul zetten.

Rentevaste periode

Niet iedereen voelt direct de impact van de stijgende rente op studieschuld. Studenten die nog bezig zijn met hun studie krijgen elk jaar een nieuw rentepercentage, wat betekent dat hun maandlasten onvoorspelbaar blijven. Maar als je al bent afgestudeerd, geldt een rentevaste periode van 5 jaar. Dit betekent dat bij DUO de rente die op dat moment voor jou geldt, voor vijf jaar vaststaat. Je weet dus precies hoeveel je in die periode moet betalen. Maar na die vijf jaar wordt de rente op je studieschuld opnieuw vastgesteld en kan deze hoger of lager uitvallen. Dit kan een flinke impact hebben op je maandlasten, dus het is slim om hier rekening mee te houden in je financiële planning.

Rente studieschuld berekenen

Hoe weet je wat je kwijt bent door de rente op je studieschuld? Stel: je hebt een studieschuld van € 25.000 en maakt gebruik van de volledige afbetalingstermijn van 35 jaar met een rente van 2,57%. Dan betaal je bijna € 13.000 aan rente door je duo lening. Dat bedrag is gebaseerd op wat je maandelijks moet aflossen aan DUO. Deze studenten lening rente komt dus bovenop de lening die je al moet terugbetalen. Dit soort berekeningen van de rente op je studieschuld laten zien hoe belangrijk het is om na te denken over je aflossingsstrategie.

Compensatie voor de pechgeneratie

Voor studenten die tussen 2015 en 2023 studeerden – de zogeheten pechgeneratie – voelt deze stijgende rente op hun studieschuld als een extra klap in het gezicht. Zij kregen geen basisbeurs, moesten volledig lenen en zien nu hun schuld ook nog eens flink oplopen door de stijgende rente. De overheid heeft een kleine compensatie toegekend, maar deze is minimaal in vergelijking met de kosten die deze generatie heeft moeten maken. Veel studenten uit deze groep voelen zich in de steek gelaten en vragen om een eerlijkere regeling. Wil je hier meer over weten? Check dan onze blog over de pechgeneratie en de compensatie die zij ontvangen.

Key takeaways

  • De rente op je studieschuld stijgt in 2025 naar 2,57%.
  • De aflossing start meestal twee jaar na je studie en de aflossingstijd is afhankelijk van je terugbetalingsregeling: SF35 (35 jaar) of SF15 (15 jaar).
  • Mbo-studenten en hbo/wo-studenten hebben soms een verschillende rente op hun studieschuld.
  • Ben je al afgestudeerd? Dan geldt een rentevaste periode van 5 jaar.
  • De pechgeneratie krijgt een compensatie op hun studieschuld, omdat zij geen basisbeurs ontvingen.

FAQs

Wat is de rente op studieschuld in 2025?

In 2025 is de rente op je studieschuld 2,57%. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2024 (2,56%), maar een enorme sprong vergeleken met de duo rente van 2023 (0,46%).

Wat is de rente op studieschuld in 2026?

Dat weten we nog niet, want de rente wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Afhankelijk van de economische situatie kan de rente op je studieschuld stijgen of dalen.

Wat gebeurt er met mijn studieschuld na 15 jaar?

Als je onder de SF15-regeling valt, ben je na 15 jaar klaar met aflossen en heb je een ander rentepercentage (2,21% in 2025). De meeste studenten vallen onder de SF35-regeling. Je hebt dan nog 20 jaar extra en blijft langer rente op je studieschuld betalen.

Kan de rente van duo weer veranderen?

Ja, de rente op je studieschuld wordt jaarlijks aangepast. Dit betekent dat je studieschuld in de toekomst goedkoper of juist duurder kan worden.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.