Studiefinanciering in 2025 & 2026

Studiefinanciering is natuurlijk een big deal als je student bent. Ook als je je studie combineert met een baan krijg je waarschijnlijk te maken met stufi. Maar waarom zou je werken als je studiefinanciering ontvangt? Heb je er dan nog wel recht op? Moet je studiefinanciering terugbetalen? En zo ja, wanneer? Ho, stop. Ga rustig zitten en sla deze pagina alvast op zodat je ’m later makkelijk terugvindt. Dan leggen wij je alles uit over het zakcentje dat je ontvangt van Ome DUO. Ready? Go.

Wat is studiefinanciering?

Misschien spek je al jaren moneys van Ome DUO, misschien heb je nog nooit gehoord van studiefinanciering. Hoe dan ook, het is wel zo belangrijk om goed op een rij te krijgen wat studiefinanciering ook alweer is. Studiefinanciering is, zoals het woord al zegt, een financiering voor je studie. Als student onder de 30 jaar heb je op het mbo, hbo en de universiteit recht op deze financiering. Je moet dan wel een voltijdopleiding volgen. Val jij onder deze doelgroep? Dan is het nog maar de vraag welke vorm van studiefinanciering je krijgt. Er zijn namelijk verschillende beurzen. Kijk maar mee:

Basisbeurs

Val je onder de voorwaarden die we hierboven beschrijven? Dan krijg je in ieder geval elke maand een basisbeurs. Hoeveel dit is, hangt af van waar je woont. Uitwonende studenten krijgen een hogere basisbeurs als studiefinanciering dan thuiswonenden. Als je binnen 10 jaar je diploma op zak hebt, wordt de basisbeurs een gift.

Aanvullende beurs

Hebben jouw ouders niet zoveel te besteden? Da’s geen probleem. Een aanvullende beurs helpt je als je ouders minder kunnen bijdragen. Hoeveel je krijgt, hangt af van hun inkomen.

Studentenreisproduct

Met dit pasje reis je tijdens je studie, en zelfs nog een jaar daarna, voordelig of zelfs gratis met het ov. Ideaal dus voor die lange ritten naar college.

Collegegeldkrediet

Met deze vorm van studiefinanciering maak jij je geen zorgen over het collegegeld. Dit is namelijk een lening speciaal voor het betalen van je studie. Je betaalt het bedrag terug na je studie, met een beetje rente erbij.

Rentedragende lening

Wil je extra geld lenen voor je studie? Dat kan met een rentedragende lening bij Ome DUO. Maar alleen onder bepaalde voorwaarden. En vergeet niet: je moet het volledige bedrag terugbetalen, plus rente.

Waar kan ik studiefinanciering aanvragen?

Studiefinanciering aanvragen doe je via DUO door in te loggen met je DigiD. Zodra je bent ingelogd op DUO zie je hoeveel studiefinanciering je krijgt en op welke datum dit wordt uitbetaald. Maximaal geld lenen bij DUO hoeft trouwens niet. Je kunt als student ook minder lenen én tussentijds je lening verhogen, verlagen of stopzetten. Dit geef je allemaal aan op de website van DUO. Wanneer je je studiefinanciering moet aanvragen? Het is verstandig om je studiebeurs ruim twee maanden voor de start van je studie of opleiding aan te vragen. Zo weet je zeker dat je niks misloopt.

Werken en studeren

Als student mag je je werk en studie altijd combineren, maar dat betekent wel dat je studiefinanciering mogelijk in het water valt. Om stufi te krijgen, moet je namelijk ingeschreven zijn voor een voltijdse of duale opleiding. Met een deeltijdstudie val je dus helaas buiten de boot. Du- watte? Duaal studeren betekent dat je een opleiding volgt en daarnaast een betaalde baan hebt die direct aansluit op je studie. Zo kun je meteen de praktijk in, zonder dat je een stage hoeft te lopen.

Heb je recht op studiefinanciering, maar ontvang je niet genoeg moneys voor je boodschappen? Lucky for you mag je naast het geld wat je van Ome DUO ontvangt, ook gewoon bijverdienen. Neem dus vooral een kijkje bij onze studenten vacatures en kies een leuke vacature uit. Een studie volgen naast je werk is bijvoorbeeld easy peasy met een side job als horeca medewerker, koerier of klantenservice medewerker.

Moet je stufi terugbetalen?

Helaas maar waar: sommige vormen van studiefinanciering moet je terugbetalen. Gelukkig hoef je pas twee jaar na afronding van je studie te beginnen met je studieschuld aflossen. En daar mag je best even over doen, want de meeste studenten hebben een aflostijd van 35 jaar. Je bent dan verplicht om maandelijks te betalen. En eh, je studieschuld aflossen tijdens je studie of in minder dan 35 jaar aflossen mag natuurlijk ook. Scheelt gelijk weer rente.

Studenten ov terugbetalen

Nu is de vraag: moet je je studenten ov terugbetalen? Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt je studentenreisproduct een gift en hoef je niks terug te betalen. Dit geldt voor studenten op mbo niveau 3 en 4, hbo en universiteit. Let wel op: als je niet binnen 10 jaar afstudeert, moet je de kosten van je ov-kaart met rente terugbetalen, zelfs als je er geen gebruik van hebt gemaakt. En zit je op mbo niveau 1 of 2? Dan is je studentenreisproduct sowieso een gift.

DUO vs. hypotheek

Vroeg of laat moet je Ome DUO wel terugbetalen, en hoe sneller je dat doet, hoe beter. Je studieschuld heeft namelijk invloed op het aanvragen van een hypotheek. Vergeet dus niet je studieschuld op te geven bij je aanvraag. Weten hoe jouw studieschuld invloed heeft op je hypotheek? Ga naar DUO.nl of check wat jouw maximale hypotheek kosten zijn bij de De Hypotheker.

Wanneer moet je je studiefinanciering stopzetten?

Wel zo belangrijk, je studiefinanciering op tijd stopzetten. Zet ’m uiterlijk stop op de eerste dag van de maand waarin je geen stufi meer wilt of mag ontvangen. Dat is ook belangrijk als je bijvoorbeeld een tussenjaar neemt. Wat er gebeurt als je je studiefinanciering niet op tijd stopzet? Dan heb je te veel geld ontvangen en heb je een schuld. Dit geld moet je natuurlijk ook weer terugbetalen. Zet die dag dus meteen in je agenda, want ook al ben je maar één dag te laat, het volgende moment om je studiefinanciering stop te zetten is dan pas de eerste dag van de volgende maand. Daar zit je niet op te wachten.

Net afgestudeerd en werkloos? Bekijk onze starters vacatures en vind je een leuke die bij je diploma past.

Key takeaways

  • Er bestaan vijf soorten studiefinanciering: de basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening, het studentenreisproduct en het collegegeldkrediet.
  • Studiefinanciering aanvragen doe je via DUO.nl. Je krijgt dan een overzicht met hoeveel studiefinanciering je maandelijks ontvangt.
  • Als student kun je werk en studie combineren, maar je studiefinanciering kan vervallen als je niet voltijds of duaal ingeschreven staat.
  • Twee jaar na afronding van je studie moet je je studieschuld verplicht maandelijks terugbetalen. Dit mag natuurlijk ook eerder.
  • Als je binnen tien jaar je diploma haalt, hoef je je studenten ov niet terug te betalen.
  • Je studieschuld heeft invloed op de aanvraag van een hypotheek. Vergeet dus niet je studieschuld op te geven bij je hypotheekaanvraag.
  • Zet je studiefinanciering uiterlijk op de eerste dag van de maand waarop je geen stufi meer wil of mag ontvangen stop om te voorkomen dat je een schuld oploopt.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze studenten vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is studiefinanciering?

  • Met studiefinanciering kun je je studie betalen. Er bestaan vijf soorten studiefinanciering: de basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening, het studentenreisproduct en het collegegeldkrediet.

  • Waarvoor is studiefinanciering bedoeld?

  • Met studiefinanciering kun je, zoals de naam al zegt, je studie financieren. Je krijgt dan een bepaald bedrag per maand van de rijksoverheid, oftewel Ome DUO). Hoeveel hoog dit bedrag is verschilt per studiebeurs.

  • Help, ik heb geen recht meer op studiefinanciering. Wat nu?

  • It’s time to find a job, en die vind je zo via YoungCapital. Scrol door ons aanbod met studenten vacatures of ga op zoek naar een startersfunctie. En eh, vergeet ook niet om je stufi op tijd stop te zetten.

  • Moet ik studiefinanciering terugbetalen?

  • Ook als je geen lening had bij DUO moet je je studiefinanciering soms terugbetalen. Als je binnen 10 jaar je diploma niet gehaald hebt, moet je je studiefinanciering terugbetalen. Denk aan je basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct, plus rente.

  • Wanneer moet je je studiefinanciering stopzetten?

  • Zorg ervoor dat je je studiefinanciering uiterlijk op de eerste dag van de maand waarin je geen stufi meer wilt ontvangen stopzet. Als je te laat bent, krijg je te veel geld en dat moet je terugbetalen. Noteer de datum dus goed in je agenda.