Wil je een tussenjaar nemen? Nice, dan kan je er even lekker tussenuit. Maar eh, wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de mogelijkheden met een tussenjaar, wat moet je weten en hoe haal je het beste uit dit jaar? In dit artikel geven we je de antwoorden en duiken we dieper in op de voor- en nadelen van een tussenjaar. Let’s go.
Wat is een tussenjaar?
Een tussenjaar, ook wel gap year genoemd, is een periode (meestal een jaar, vandaar de naam) waarin je pauze neemt van school of studie. Waarom zou je een tussenjaar nemen? Misschien heb je even genoeg van je studie of wil je gewoon het leven buiten de schoolbanken ontdekken. Tussenjaar voorbij? Daarna ga je gewoon weer verder met je studie.
Wanneer mag je een tussenjaar nemen?
Als je niet meer leerplichtig bent, mag je een tussenjaar nemen. Dat is als je een havo, vwo of mbo-diploma op zak hebt. Heb je die niet, dan moet je tot je 18e gewoon naar school. Je kunt dus geen tussenjaar nemen met alleen je vmbo-diploma.
Kun je een tussenjaar nemen tijdens je studie?
Je kunt een tussenjaar nemen tijdens je studie. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. We gaan ze even langs:
- Studievertraging: Spreekt misschien voor zich, maar dat gemiste studiejaar moet je wel inhalen. Houd er dus rekening mee dat je minimaal een jaar later klaar bent dan gepland.
- Studiepunten en herkansingen: Als je nog punten mist uit je huidige studiejaar, of nog een herkansing moet doen, schuift dat allemaal mee naar na je tussenjaar. Check dus altijd goed of je nog herkansingen hebt en of je die kunt inhalen na je tussenjaar.
- Studiefinanciering stopzetten tijdens tussenjaar: Cash je al lekker bij met ome DUO? Dat moet je helaas even stopzetten als je een tussenjaar neemt. Vergeet dit niet, want als je leent van DUO tijdens je tussenjaar moet je dit terugbetalen en kun je een boete krijgen. Dat geldt trouwens ook voor je studentenreisproduct.
- Verzekeringen en belasting: Zodra je 18 wordt, heb je een eigen zorgverzekering nodig. Waarom is dit belangrijk? Nou, als je fulltime gaat werken tijdens je tussenjaar kunnen je inkomsten gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je zorgtoeslag. Ga je reizen? Chill. Maar zorg dan wel voor een reis- en ziektekostenverzekering.
Hebben we je laten stressen door alle tussenjaar regels? No worries. Vul de vragenlijst van de Rijksoverheid in en ontdek wat je moet regelen en waar je recht op hebt als je een tussenjaar neemt.
Wat te doen in een tussenjaar?
Een tussenjaar biedt veel mogelijkheden. Natuurlijk kun je eindeloos je favo series bingen op de bank, maar dat is stiekem wel zonde van je tijd. Hier zijn een aantal tussenjaar tips om het meeste uit je tijd te halen.
1. Reizen tijdens je tussenjaar
Voor veel mensen is een reis tijdens je tussenjaar het hoogtepunt. Ga bijvoorbeeld backpacken door Zuidoost-Azië, doe in je tussenjaar vrijwilligerswerk in het buitenland of word skileraar tijdens je tussenjaar. Check trouwens onze vacatures voor een tussenjaar in het buitenland, als je wilt werken én reizen tegelijk.
2. Werken en sparen
Geen zin om je koffers te pakken? Werken is een goede manier om je tussenjaar nuttig te besteden. Je doet werkervaring op, leert nieuwe skills en spekt je bankrekening. We hebben bijvoorbeeld tussenjaar vacatures, startersfuncties of tijdelijke vacatures.
3. Bepaal je volgende stappen
Misschien twijfel je nog over je studiekeuze. Tijdens een tussenjaar heb je de tijd om alles op een rijtje te zetten. Ga bijvoorbeeld stage lopen tijdens je tussenjaar. Of bekijk een tussenjaar opleiding waarbij je bijvoorbeeld een paar vakken volgt aan een universiteit.
4. Werk aan je zelfontwikkeling
Een tussenjaar is het moment om jezelf verder te ontwikkelen. Verbeter tijdens je tussenjaar je Engels of leer een hele nieuwe taal, volg cursussen in je tussenjaar of focus je volledig op je hobby of sport. YoungCapital heeft ook verschillende traineeships.
Soms is er trouwens een speciale tussenjaarsbeurs om bijvoorbeeld inspiratie op te doen voor wat je kunt doen in je tussenjaar. Check of er een bij jou in de buurt is.
Voor- en nadelen van een tussenjaar
Ben je de tussenjaar ideeën nog aan het afwegen? We get it. Het is ook een grote beslissing. Voor het gemak zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.
Voordelen van een tussenjaar
- Tijd voor zelfontplooiing: je ontdekt wie je bent en wat je wilt doen zonder de druk van school of werk.
- Pauze van studie of school: even afstand nemen van de schoolbanken kan je helpen om daarna weer gemotiveerd te beginnen.
- Nieuwe ervaringen: of je nu reist, werkt of vrijwilligerswerk doet, je leert altijd nieuwe dingen tijdens je tussenjaar.
- Cv opbouwen: werken of stage lopen tijdens je tussenjaar geeft je een voorsprong in werkervaring.
Nadelen van een tussenjaar
- Geld: de kosten van een tussenjaar kunnen best hoog zijn. Zeker als je gaat reizen.
- Studievertraging: als je een tussenjaar tijdens je studie doet, levert dat een jaar vertraging op.
- Uit het ritme raken: een jaar uit de boeken gaan kan ervoor zorgen dat het moeilijk wordt om weer terug te gaan. Of misschien raak je wel gewend aan het cashen.
- FOMO: misschien ben je wel de enige van je vrienden die gaat voor een tussenjaar, waardoor je dikke FOMO (Fear Of Missing Out) krijgt. Ons advies: doen wat je zelf wilt!
Key takeaways
- De betekenis van een tussenjaar is een pauze van een jaar van school of je studie.
- Je mag een tussenjaar nemen als je niet meer leerplichtig bent. Wil je bijvoorbeeld een tussenjaar op je 16e? Dat kan met een havo, vwo of mbo-diploma.
- Houd bij een tussenjaar rekening met studievertraging, herkansingen, studiefinanciering en toeslagen.
- Tijdens een tussenjaar kun je ontdekken wat je wilt doen, reizen, werken of stage lopen.
- Bekijk de voor- en nadelen van een tussenjaar en maak een plan dat past bij wat je wilt bereiken met je tussenjaar.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een tussenjaar?
-
Wat kun je doen als je een tussenjaar hebt?
-
Wat zijn de regels voor een tussenjaar?
-
Wat zijn voordelen van een tussenjaar?
-
Wat zijn nadelen van een tussenjaar?
Een tussenjaar is een periode (van een jaar, duh) waarin je tijdelijk stopt met je school, studie of werk om andere ervaringen op te doen.
Ga lekker reizen of werken in het buitenland. Je kunt ook in Nederland aan de bak met onze tussenjaar vacatures. Of gooi het voor een andere boeg en loop stage, doe vrijwilligerswerk of begin een nieuwe hobby.
Dat ligt aan je situatie. Als je jonger dan 18 bent, ben je leerplichtig. Dan mag je alleen een tussenjaar als je een mbo, havo of vwo-diploma hebt. Denk verder aan het stopzetten van je studiefinanciering.
Voordelen van een tussenjaar zijn dan weer dat je tijd hebt voor zelfontwikkeling, nieuwe ervaringen opdoet en je cv kunt opbouwen. Ook werkt een break van de schoolbanken soms motiverend.
Nadelen van een tussenjaar zijn bijvoorbeeld studievertraging, hoge kosten en het risico om uit je studieritme te raken.