Afgestudeerd geen baan

Ben je eindelijk klaar met je studie, begint de volgende challenge al: een baan vinden. Net afgestudeerd zijn en (nog) geen baan hebben komt best vaak voor, want het kan lastig zijn om als starter een leuke job te scoren. Zeker als je meteen een baan in je vakgebied wilt. Maar ga niet bij de pakken neerzitten, want een tijdje werkloos zijn na je studie is niet het einde van de wereld. Toch komt die droombaan ook weer niet naar je toe wandelen. Dus wat doe je als je nog geen werk hebt na je studie? Check it out: wij geven je tips voor wat je moet doen als je afgestudeerd bent en (nog) geen baan hebt.

Werkloos na je studie, wat nu?

Scriptie ingeleverd, diploma ontvangen, feestje gevierd. En dan op zoek naar een baan. Een maand gaat voorbij. En nog een. Even jobs hunten is niet erg, maar als je al een maand of drie geen baan hebt kunnen vinden na je studie raak je toch wel wat moedeloos. Dat snappen we maar al te goed en toch is het belangrijk om niet op te geven. Je wilt natuurlijk niet in de financiële problemen komen.

Als je werkloos wordt na een baan registreer je jezelf normaal gesproken bij het UWV. Dan kun je namelijk een uitkering krijgen. Maar wanneer je net bent afgestudeerd en geen baan hebt, werkt dat meestal niet zo. Om een ww-uitkering te ontvangen, moet je namelijk in de laatste 36 weken er minimaal 26 gewerkt hebben. Liep je stage of had je een bijbaan? Dan kun je vaak wel een werkloosheidsuitkering na je studie krijgen. Maar als je bijvoorbeeld druk aan de schrijf was voor je scriptie, kan het natuurlijk best dat je helemaal geen baantje had in deze periode. In dat geval heb je na studie geen werk en krijg je ook geen uitkering.

Bijstandsuitkering na studie

Ben je afgestudeerd, heb je geen baan en heb je toch echt dat financiële steuntje in de rug nodig? Mogelijk heb je wel recht op een bijstandsuitkering na het stoppen met je studie. Je moet dan wel aan de volgende eisen voldoen:

  • Je mag niet meer spaargeld hebben dan het maximale vermogen. Check dit bij het UWV.
  • Deze grens is afhankelijk van je leefsituatie. Dus of je alleen woont, bij je ouders of met je partner.
  • Heb je een huis gekocht? Dan wordt de overwaarde van het huis meegenomen in de bepaling of je wel of geen bijstandsuitkering krijgt na je studie.

Let op dat je flink wat verplichtingen hebt als je een uitkering krijgt wanneer je werkloos bent na je studie. Ben je jonger dan 27? Dan krijg je de eerste 4 weken nog helemaal geen uitkering en ga je intensief op zoek naar een baan onder begeleiding van een consulent. Pas na een intakegesprek met de gemeente krijg je een bijstandsuitkering. Vergeet ook niet dat je een sollicitatieplicht hebt als je een uitkering krijgt. Je bent dan verplicht om werk onder jouw opleidingsniveau aan te nemen. Niet handig dus, als je daar niet op zit te wachten. Denk daarom goed na voordat je je inschrijft als werkloos na het afstuderen.

Geen baan kunnen vinden na studie: tips

Een uitkering is dus soms een optie als je net afgestudeerd en werkloos bent, maar lang niet altijd. En zeker niet op de lange termijn. Dus eh, wat doe je dan als je afgestudeerd bent en geen baan kunt vinden? Wij hebben tips:

Kijk naar stages en traineeships

Oké, je staat misschien niet te springen om (alweer) stage te gaan lopen als je geen werk kunt vinden na je studie. Maar het is wél een goeie manier om werkervaring op te doen. En hopelijk zelfs om een bedrijf binnen te rollen voor langere tijd. Let natuurlijk wel op dat je met een stagevergoeding niet helemaal rondkomt. Dus dit is alleen handig voor als je genoeg spaargeld hebt of nog bij je ouders woont. Een andere optie is een traineeship volgen. Daarmee verdien je vaak wel al een volledig salaris.

Bezoek carrièrebeurzen

Als sociale vlinder vind je netwerken vast geen probleem. Ben je meer een introvert? Geef jezelf dan toch een schop onder je kont. Als je afgestudeerd bent maar geen baan kunt vinden, helpt het namelijk echt om contact te leggen met andere (young) professionals en werkgevers binnen jouw vakgebied. Trek dus je stoute schoenen aan, print visitekaartjes uit en knoop een praatje aan. Wie weet leiden die LinkedIn uitwisselingen wel tot een mooie startersfunctie bij een tof bedrijf. En eh, als je sociale batterij leeg is, beloon je jezelf daarna lekker met een avondje Netflixen.

Focus op je persoonlijke ontwikkeling

Meer werkervaring op je cv toveren gaat niet zo 1-2-3. Maar als je bent afgestudeerd en geen baan kunt vinden, kun je je cv heus wel op andere manieren opvullen. Wat dacht je van nieuwe skills ontwikkelen of interessante cursussen volgen? Daarmee maak je jezelf aantrekkelijker voor werkgevers en vergroot je dus jouw kans om aangenomen te worden. Kies natuurlijk slim, en ontwikkel vaardigheden die belangrijk zijn voor de baan die jij straks wilt. Welke skills dit zijn? Daar kom je achter door vacatureteksten door te spitten en op LinkedIn rond te neuzen bij mensen met dezelfde functie.

Zoek bij minder obvious bedrijven

Lang niet ieder bedrijf zet hun vacature netjes op een jobboard of is even zichtbaar op LinkedIn. Soms moet je dus verder kijken dan je neus lang is wanneer je nog geen werk hebt kunnen vinden na je studie. Doe eens wat research naar kleine en middelgrote bedrijven binnen jouw branche. Welke organisaties zitten er bij je in de buurt en net wat verder weg? Bezoek hun websites, stuur ze een berichtje op LinkedIn of wees brutaal en stuur een open sollicitatie. Wie weet wat daar uitkomt.

Schakel je school in als hulplijn

Wist je dat veel (hoge)scholen en universiteiten hun afgestudeerden graag helpen met het zoeken naar hun eerste baan? Denk aan speciale beurzen of loopbaanbegeleiding voor recent afgestudeerden. Check eens of jouw school zo’n soort service aanbiedt en profiteer ervan.

Think out of the box

Met jouw diploma kun je waarschijnlijk een stuk meer dan je denkt. Zo hoef je als bouwkundige niet per se gebouwen te ontwerpen, maar kun je ook een adviesfunctie in de bouw scoren. En als socioloog kun je met een verkorte lerarencursus docent maatschappijleer worden. Onthoud: jouw eerste baan hoef echt niet meteen je droombaan te zijn. Zie het als een kans om werkervaring op te doen en vervolgens weer verder te zoeken naar werk dat nog beter bij je past.

Jong en werkloos

Net afgestudeerd zijn en geen baan hebben is één, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat je na jouw eerste, tweede of derde baan werkloos raakt. Bijvoorbeeld als je tijdelijke contract niet wordt verlengd. Supervervelend, maar ook dan is het belangrijk om niet op te geven. Schakel je netwerk in, blijf actief bezig met je persoonlijke ontwikkeling en zoek verder dan de eerste pagina van onze vacatures. O, en wist je dat we je ook graag helpen met het zoeken van een leuke baan? Neem contact op met de YoungCapital vestiging bij jou in de buurt en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen als je jong en werkloos bent.

Key takeaways

  • Als je net bent afgestudeerd en nog geen baan hebt, krijg je alleen een uitkering als je in de afgelopen 36 weken er 26 hebt gewerkt. Een stage of bijbaan telt ook.
  • Je kunt ook een bijstandsuitkering aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
  • Let op dat je een sollicitatieplicht hebt als je werkloos bent na je studie en een uitkering ontvangt. Je moet dan ook jobs onder jouw opleidingsniveau accepteren.
  • Tips voor als je afgestudeerd bent en geen baan hebt: kijk naar stages en traineeships, bezoek carrièrebeurzen en focus op je persoonlijke ontwikkeling.
  • Meer tips: kijk naar banen bij kleinere bedrijven, schakel je school in als hulplijn en verbreed je blik naar nadere banen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat moet je doen als je na je opleiding geen werk kunt vinden?

  • Vraag eventueel een uitkering aan en geef niet op. Check bijvoorbeeld of je school jou kan helpen, bezoek een carrièrebeurs en kijk ook eens naar stages, traineeships en net iets andere banen.

  • Heb ik recht op uitkering na afstuderen?

  • Misschien wel. Je kunt alleen een ww-uitkering krijgen als je in de afgelopen 36 weken er 26 hebt gewerkt. Op een bijstandsuitkering heb je recht als je niet te veel spaargeld hebt.

  • Hoe kom ik aan een baan na mijn studie?

  • Door actief op zoek te gaan, natuurlijk. Schakel je netwerk in, benader bedrijven via LinkedIn en werk ondertussen aan je vaardigheden. Don’t give up en uiteindelijk vind je heus die toffe eerste baan.