Stap één als je op een toffe baan wilt solliciteren is de vacature analyseren. Daar ontdek je namelijk of de baan wel echt bij je past. En je vindt er alle info die je nodig hebt voor een spetterende sollicitatiebrief waar geen recruiter omheen kan. Dus pak je vergrootglas er maar bij, want het is tijd om die vacaturetekst helemaal uit te pluizen. Hoe je dat doet? We’ve got you. Check hieronder alles wat je moet weten over een vacature en hoe je er een moet lezen.
Wat is een vacature?
Zie een vacature als een soort advertentie voor een openstaande baan bij een bedrijf. In een vacaturetekst kondigt een werkgever aan dat er een plekje vrij is in hun organisatie, en dat ie daarvoor een nieuwe medewerker zoekt. Het is een uitnodiging voor alle geïnteresseerde mensen om te reageren op deze kans. Je kunt daarom in een vacature allerlei info lezen over de baan en het bedrijf.
Maar we noemen het niet voor niks een advertentie: bedrijven willen graag dat je solliciteert, dus recruiters gebruiken vaak fancy termen waar je niet altijd wijzer van wordt. Superbelangrijk om te weten hoe je een goede vacature analyse doet, dus. Zo kom je erachter wat er nou écht in zo’n vacature staat.
Wat staat er in een vacature?
Om gericht te kunnen solliciteren moet een vacature je genoeg info geven over de inhoud van de baan en wat er van een nieuwe medewerker wordt verwacht. Let er daarom bij je vacature analyse altijd op de volgende onderdelen:
Functietitel
Tja, je kunt natuurlijk niet solliciteren als je niet weet voor welke functie het is. Bij veel vacatures is dit geen issue, maar soms zijn bedrijven extra creatief met de functienaam (‘t is een advertentie, remember?). Let daar goed op als je de vacature gaat lezen. Een salestijger kan bijvoorbeeld net zo goed een verkoopmedewerker in een kledingwinkel zijn. En een personal shopper is misschien wel gewoon een orderpicker.
Functieomschrijving
Om te weten of de baan bij je past, moet een vacature een omschrijving van de taken en verantwoordelijkheden hebben. Het liefst zo specifiek mogelijk. Je kunt uit alleen de functietitel namelijk niet altijd afleiden wat er van jou als medewerker verwacht wordt.
Werktijden en beschikbaarheid
Is de baan op vaste uren of is er een wisselend rooster waarbij je op bepaalde tijden beschikbaar moet zijn? Dit moet natuurlijk wel binnen jouw weekschema passen.
Functie-eisen
Wat zijn functie-eisen? Simpel, alle criteria waaraan jij moet voldoen als je de baan wilt scoren. Denk aan een bepaalde opleiding, werkervaring en specifieke skills. Let op: vaak vind je nóg meer functie-eisen als je tussen de regels van de vacature doorleest. Lees tijdens je vacature analyse dus aandachtig en voorkom dat je op een later punt in het sollicitatieproces voor verrassingen komt te staan.
Bedrijfsinformatie
Het liefst kom je alvast wat over het bedrijf te weten als je een vacature gaat lezen. In niet elke vacature staat dit even uitgebreid. Soms wordt de naam van het bedrijf niet eens genoemd. In dat geval is het slim om de contactpersoon te bellen, zodat je weet waar je straks mogelijk terechtkomt.
Salarisindicatie en secundaire arbeidsvoorwaarden
Het fijnste is om meteen te weten wat de job je oplevert. Een duidelijke salarisindicatie en overzicht van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden zou dus fijn zijn. Maar dit vind je lang niet in elke vacature. Waarom er soms geen salaris bij een vacature staat? Bijvoorbeeld omdat het afhankelijk is van de ervaring van de sollicitant. Of omdat een bedrijf niet wil dat mensen alleen solliciteren voor de moneys. Maar dat is voor jou totaal niet handig. Kom je de term ‘marktconform salaris’ (big yikes) tegen of staat er helemaal geen salarisinformatie in een interessante vacature? Bel dan de recruiter voor meer uitleg.
Hoe doe je een goede vacature analyse?
Check, alle belangrijke onderdelen heb je gespot in die leuke vacature. Maar hoe zorg je nou echt voor een complete vacature analyse? Met onze tips komt het helemaal goed.
Tip 1. Lees tussen de regels door
Bedrijven willen graag dat er zoveel mogelijk mensen solliciteren, dus noemen ze liever niet de minder fijne kanten van een baan. Maar dat betekent niet dat alles rozengeur en maneschijn is. Lees daarom tussen de regels door. Moet je bijvoorbeeld stressbestendig zijn? Dan is de baan waarschijnlijk hectisch. Staat er dat ze geen medewerkers met een 9-tot-5-mentaliteit zoeken? Grote kans dat je dan regelmatig moet overwerken.
Tip 2. Koppel de functie-eisen aan je eigen ervaringen
Heb je inmiddels een duidelijk beeld van de (hidden) functie-eisen? Bedenk dan goed of jij écht aan deze eisen voldoet door naar voorbeelden in je eigen ervaringen te zoeken. Kon jij de stress van je horecabaantje goed aan of krijg je al war flashbacks bij de gedachte aan een vol dienblad met wijnglazen op een vrijdagmiddag?
Tip 3. Let op het taalgebruik
Zelfs als je tijdens je vacature analyse weinig info over het bedrijf tegenkomt, kun je uit het taalgebruik het een en ander afleiden over de bedrijfscultuur. Is de vacaturetekst vlot en losjes? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een informeel bedrijf. Is de vacaturetekst stijfjes met veel vaktermen? Dan gaat het om een formeler bedrijf.
Tip 4. Zoek extra informatie op
Wat je niet direct krijgt, kun je altijd vinden. Zoek dus zelf op bij wat voor bedrijf je eigenlijk solliciteert of wat een competitief salaris in jouw beroepsgroep precies inhoudt.
Tip 5. Bel met de recruiter
Kom je er niet uit met je vacature analyse en heb je een hele lijst met vragen? Check of er een telefoonnummer of e-mailadres in de vacature staat en neem contact op. Zo kom je niet alleen meer te weten, maar toon je ook initiatief en zorg je er misschien zelfs voor dat de recruiter jouw naam al onthoudt. Dat levert alleen maar voordelen op tijdens je sollicitatie.
Key takeaways
- Met een vacature kondigt een bedrijf aan dat er een baan openstaat en dat je hiervoor kunt solliciteren.
- Er moet voldoende info in een vacature staan zodat je gericht kunt solliciteren.
- Een goede vacature bevat een functietitel, functieomschrijving, functie-eisen, bedrijfsinformatie en een salarisindicatie.
- Lees tijdens een vacature analyse tussen de regels door als je écht wilt weten wat een baan inhoudt of wat er van jou als kandidaat verwacht wordt.
- Zoek online info op of bel de contactpersoon voor meer informatie over de vacature.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn vacatures?
-
Waar moet je op letten bij een vacature?
-
Wat zijn functie-eisen?
-
Waarom staat er geen salaris bij een vacature?
Vacatures zijn advertenties voor openstaande banen bij een bedrijf, en uitnodigingen aan lezers om hierop te solliciteren. Ze bevatten info over de taken en eisen aan de kandidaat.
Let op wat er tussen de regels door staat. Daar vind je namelijk vaak veel verborgen, maar belangrijke info. Moet je stressbestendig zijn voor een job? Dan kun je er bijvoorbeeld van uitgaan dat de baan hectisch is, terwijl dat er niet letterlijk staat.
Dit zijn kwaliteiten waar je als sollicitant aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de baan. Denk aan diploma’s, skills en werkervaring.
Daar kan een bedrijf verschillende redenen voor hebben. Misschien valt er wel over het salaris te onderhandelen, bijvoorbeeld. Bel de contactpersoon van een vacature als je meer wilt weten over het loon.