Opleidingen cv

’T is een van de belangrijkste onderdelen: de opleidingen op je cv. Die zeggen namelijk veel over jouw skills, kennis en ervaring. Zeker als je nog maar weinig werkervaring hebt, is het slim om extra goed aandacht te besteden aan de opleidingen en cursussen op je cv. Maar hoe doe je dat? Kun je een niet afgeronde opleiding op je cv zetten? En hoe noteer je dit allemaal? YoungCapital weet raad, dus lees vlug verder.

Hoe zet je opleidingen op je cv?

Komen de opleidingen op je cv boven je werkervaring of eronder? Schrijf je alle vakken op of alleen de naam van je studie? Wij snappen het als je met dit soort vragen zit. Ga altijd hier vanuit als je opleidingen op je cv zet:

  • Weinig werkervaring? Zet je opleidingen er dan boven.
  • Zet de meest recente opleiding bovenaan en werk terug de tijd in.
  • Je basis- of middelbare school noemen is niet nodig. Tenzij je op de middelbare school zit, natuurlijk.
  • Meerdere opleidingen gedaan? Zet alleen de relevante opleidingen op je cv.
  • Vermeld de naam van je opleiding en je specialisatie of studierichting.
  • Schrijf de begin- en einddatum van de opleiding op, met de maand en het jaar.
  • Omschrijf eventueel kort de inhoud van de opleiding.

De pro tip: onthoud dat je jezelf wilt onderscheiden tijdens je sollicitatie. De kans is groot dat er genoeg kandidaten zijn die dezelfde opleiding als jij hebben gevolgd, dus bedenk goed wat er anders is aan jouw studietijd. Misschien volgde je een interessante minor of specialisatie, of had je een project dat goed aansluit bij de baan. Pas de info bij de opleidingen op je cv dus altijd aan op de vacature.

Cv opleidingen voorbeeld

Hoe dit eruitziet op een echt cv? Nou, zo ongeveer:

opleidingen op je cv

Inholland Amsterdam

Hbo Tourism Management

(2022-nu)

Brede opleiding gericht op o.a. toeristische marketing, eventmanagement, duurzame toerisme-ontwikkeling en ondernemerschap.

  • Gespecialiseerd in Cultuur Toerisme
  • Afstudeerproject: overtoerisme in Thailand, kansen voor de lokale bevolking en cultuurbehoud

Zet je niet-afgeronde opleidingen op je cv?

Als je nog bezig bent met studeren, zet je honderd procent zeker niet-afgeronde opleidingen op je cv. Een werkgever is immers heel benieuwd waar je op dit moment mee bezig bent. Je zet dan jouw huidige opleiding op je cv door heel simpel de einddatum te vervangen door ‘nu’ of ‘heden’. Duidelijk zat.

En eh, zet je het op je cv als je een opleiding niet hebt afgemaakt? Tricky. Waarschijnlijk is het verleidelijk om de opleiding dan van je cv weg te laten. Maar het kan ook hele interessante info zijn en goede gespreksstof voor je sollicitatiegesprek. Want waarom ben je gestopt met de opleiding? Misschien kwam je erachter dat een andere richting beter bij je past, of wilde je alleen je propedeuse halen zodat je verder kon met een universitaire studie. Dit soort keuzes zeggen veel over jou als persoon en dat is dus alleen maar interessant voor een werkgever.

Let hier ook op: als je een niet-afgeronde opleiding uit je cv weglaat, creëer je mogelijk een gat in je cv. Dat roept (negatieve) vragen op, dus dan kun je beter gewoon die onafgemaakte opleiding op je cv zetten. Zo doe je dat:

Fontys Eindhoven (niet afgerond)

Toegepaste Wiskunde

sep 2023 – jun 2024

Propedeuse behaald om Econometrie en Operationele Research aan de Tilburg University te gaan studeren.

Denk altijd goed na of je een opleiding die je niet hebt afgemaakt op je cv zet. Jij kan zelf het beste inschatten of dit wel of geen meerwaarde heeft.

Hoe zet je een certificaat of cursus op je cv?

Een cursus staat ook mooi op je cv, zeker als ie relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Je kunt hier een apart kopje voor maken. Dat is overzichtelijk, zeker als je er nadruk op wilt leggen. Volgde je een cursus als onderdeel van een opleiding? Zet ’m dan tussen de opleidingen op je cv. Het kan ook nog dat je bij een werkgever een cursus volgde. Dan staat ie het beste onder het kopje werkervaring.

Meestal leg je bij een cursus op je cv niet zoveel uit als bij een opleiding. De naam van de cursus, onderwijsinstelling en begin- en einddatum zijn voldoende. Je hoeft dus niet per se iets te vertellen over de inhoud van de cursus, vaak is dat genoeg af te leiden uit de naam.

Cursussen die goed op je cv staan

Heb je nog niet zoveel werkervaring? Dan zijn cursussen sowieso een mooie aanvulling op de opleidingen op je cv. En ook als je al wél wat banen achter de rug hebt zijn cursussen interessant. Zo onderscheid je jezelf namelijk van andere kandidaten die dezelfde soort werkervaring en opleidingsachtergrond hebben. Maar eh, wat voor cursussen verdienen dan een plekje op je cv?

Verdiepende cursussen op een baan

Misschien volgde je als klantenservice medewerker een cursus boekhouden om administratieve taken op te kunnen pakken. Of deed je een cursus webteksten schrijven als marketeer. Zet z’n soort cursus zeker op je cv, want het voegt een persoonlijk tintje toe aan jouw cv.

Werkgerelateerde cursussen

Sommige werkgevers bieden toffe cursussen aan voor soft skills die je bij elke baan wel gebruikt. Denk aan een cursus timemanagement, leidinggeven of presenteren. Geef deze cursussen een mooi plekje op je cv, want hiermee bewijs je dat je aan deze skills gewerkt hebt. Kun je daar mooi wat over vertellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Taalcursussen

Logisch natuurlijk dat je als toekomstige reisleider of tolk graag pronkt met je talenkennis, maar niet elke job heeft zo’n directe link met taal. Taalcursussen zijn misschien niet voor elke sollicitatie interessant, maar ze geven wel aan dat je een snelle leerling bent en graag je horizon verbreedt. Als je ruimte over hebt op je cv, staat een taalcursus er dus mooi op. Solliciteer je bij een internationaal bedrijf? Da’s altijd een reden om een taalcursus op je cv te zetten.

Key takeaways

  • Zet opleidingen bovenaan je cv als je nog weinig werkervaring hebt. Anders komen ze eronder.
  • Vermeld alleen relevante opleidingen. Laat je basis- en middelbare school dus gerust weg.
  • Zet je meest recent behaalde opleiding bovenaan en werk naar achter toe.
  • Noem de naam van de onderwijsinstelling, naam van de opleiding en begin- en einddatum.
  • Voeg eventueel een korte beschrijving toe van de inhoud en noem projecten of vakken die relevant zijn voor de baan.
  • Zet niet-afgemaakte opleidingen op je cv zodat er geen gat in je cv komt. Maak het relevant en bereid je voor om uit te leggen waarom je de studie niet hebt afgerond.
  • Cursussen zijn een goede aanvulling op je cv. Je kunt ze tussen de opleidingen op je cv zetten, maar ook een apart onderdeel maken of ze bij je werkervaring noemen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Welke opleidingen zet je op je cv?

  • De opleidingen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Je mag dus best een unrelated mbo-opleiding weglaten.

  • Hoe moet je een opleiding op je cv vermelden?

  • Noem de onderwijsinstelling en de naam van de opleiding. Vermeld daarbij de begin- en einddatum van de opleiding en voeg eventueel een korte uitleg toe over de inhoud. In dit artikel vind je een voorbeeld van hoe dit er uit kan zien.

  • Hoe zet je een cursus op cv?

  • Zet een cursus bijvoorbeeld tussen je opleidingen of werkervaring, maar je kan er ook een apart kopje voor maken. Dan ligt er meer nadruk op. Noem bij een cursus alleen de naam van de onderwijsinstelling, naam van de cursus, begindatum en einddatum.

  • Welke cursus staat goed op je cv?

  • Verdiepende cursussen zijn goed om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. En met een werkgerelateerde cursus laat je zien dat je bepaalde soft skills onder de knie hebt. Het ligt er dus maar net aan wat je wilt laten zien met een cursus op je cv.

  • Hoe zet je op cv dat je nog bezig bent met opleiding?

  • Simpel: vervang waar normaal gesproken de einddatum zou staan met ‘nu’ of ‘heden’. Zo weet een werkgever meteen dat je nog met de opleiding bezig bent.