Talen cv

Heb je een talenknobbel? Dan wil je daar vast mee pronken en de door jou beheerste talen op je cv te zetten. Zeker doen, maar hoe vermeld je nou het best je talenkennis op je cv? We bespreken verschillende opties, zoals het gebruiken van officiële taalniveaus op je cv. Voorbeeld nodig van een cv met talen erop? Staat ook voor je klaar. Zo kom je er wel uit met de taalvaardigheden op je cv.

Hoe kun je talen aangeven op je cv?

Spreek je goed Spaans vanwege een minor die je hebt gevolgd, heb je in je vrije tijd Japans geleerd of ben je misschien zelfs tweetalig opgevoed? Dan is het een topidee om deze talenkennis op je cv te zetten. Je hebt de skills, dus dat mag je best laten zien. Maar eh, zet je dit dan gewoon tussen de andere vaardigheden op je cv? Of bij je cursussen als je een officieel certificaat hebt?

Wij adviseren je om een apart kopje te maken voor talen, zodat ze lekker goed zichtbaar zijn op je cv. Hoe je de talen vervolgens gaat vermelden is aan jou. Een aantal opties zijn:

  • Aan de hand van de taalniveaus volgens het ERK (Europees Referentiekader voor de Talen). Zo doen wij ’t ook op ons cv voorbeeld van een student.

    Nederlands C2
    Engels C1
    Spaans B1

  • Met een uitleg in tekst.

    Nederlands (moedertaal)
    Engels (vloeiend)
    Spaans (goed)

  • Visueel met bolletjes of lijntjes.

    Nederlands
    Engels
    Spaans

Wat de beste manier is om talen op je cv te zetten? We say: gebruik de taalniveaus van het ERK, want die kennen werkgevers ook en dan is het meteen duidelijk wat je precies bedoelt met het taalniveau op je cv. Als je zelfbedachte visuele of tekstuele uitleg geeft, wordt het al snel vaag. Wat je wel kunt gebruiken, is een combi van een visuele weergave en de taalniveaus. Da’s duidelijk én mooi voor het oog:

talen op je cv

Nederlands C2

Engels C1

Spaans B1

Taalniveaus voor op je cv

Leuk, die taalniveaus van het ERK, maar wat betekenen ze nou eigenlijk? En welke moet jij op je cv zetten? Houd dit ongeveer aan bij het selecteren van het juiste niveau voor de talen op je cv:


Niveau in letters Niveau in 1 woord Uitleg
A1 Matig Je hebt basiskennis. Je kent alledaagse uitspraken, uitdrukkingen en eenvoudige zinnen.
A2 Redelijk Je kent veelgebruikte uitdrukkingen en kunt gesprekken voeren over alledaagse dingen.
B1 Goed Je kunt je eigen mening geven en ervaringen, gebeurtenissen, dromen en verwachtingen beschrijven.
B2 Uitstekend Je kunt spontaan aan een gesprek deelnemen of beginnen en complexe teksten in hoofdlijnen begrijpen.
C1 Vloeiend Je kunt jezelf vloeiend uitdrukken en de taal gebruiken voor sociale, academische en professionele doelen.
C2 Moedertaal Je kunt zonder moeite alles begrijpen wat je hoort en leest. Je kunt spontaan, zeer vloeiend en zonder inspanning jezelf precies uitdrukken.

Nog steeds lastig om het best passende taalniveau voor op je cv te kiezen? Snappen we. Wat je natuurlijk ook kunt doen, is een officiële taaltest. Dan weet je precies op welk niveau je zit en krijg je vaak nog een certificaat ook.

Wanneer talen vermelden op je cv?

Talen op je cv zetten gewoon voor de lol is natuurlijk niet de bedoeling. Het moet wel toegevoegde waarde hebben. Zet bijvoorbeeld je talenkennis op je cv als …

  • … het relevant is voor de functie. Misschien moet je Frans spreken bij een baantje in de klantenservice, omdat het bedrijf Franstalige klanten heeft. Of ga je werken als verkoopmedewerker in een kledingwinkel aan de Duitse grens waar vaak ook Duitsers komen shoppen.

  • … je wilt aantonen dat je snel leert en open-minded bent. Dat geeft een sterke taalvaardigheid namelijk ook aan. Je kunt de talen op je cv dus gebruiken om je sterke punten te benadrukken.

  • … je twee- of meertalig bent. Dat is namelijk altijd een pluspunt voor bedrijven. Je kunt vloeiend communiceren in jouw tweede taal wanneer dit plots nodig is.

Je kunt het vermelden van talen op je cv juist beter laten als …

  • … je maar één taal kent of als tweede taal alleen Engels op je cv hebt staan. Daarmee blink je niet uit en krijg je misschien juist zelfs de vraag waarom je geen andere talen spreekt.

  • … je taalniveau A1 (matig/beginner) hebt voor een taal. Daar heb je niet zoveel aan in je werk, dus je kunt het net zo goed niet vermelden.

  • … je een taal alleen goed kunt verstaan of lezen, maar niet spreken. Ook dat is zonde, want je hebt er waarschijnlijk niet zoveel aan tijdens je baan. Dit is wél een mooi punt om aan te werken. Want met wat oefenen heb je de taal vast beter onder de knie en kun je ’m later toch op je cv zetten.

Extra tip: is het beheersen van een specifieke taal vereist voor een functie? Zet ’m dan niet alleen tussen de talen op je cv, maar geef het ook aan als je een cursus hebt gevolgd of certificaat hebt behaald. Daarmee toon je aan dat je de taal voldoende onder de knie hebt zonder dat een werkgever je op je woord moet geloven.

Key takeaways

  • Drie manieren om talen op je cv te zetten: met de taalniveaus van het ERK, met een korte uitleg over je beheersing of visueel.
  • Kies aan de hand van de tabel op deze pagina welk taalniveau jij op je cv kunt zetten. Of doe een officiële taaltest om achter je niveau te komen.
  • Zet talen op je cv als het relevant is voor de functie, je aan wilt tonen dat je snel leert of als je twee- of meertalig bent.
  • Zet geen talen op je cv als je maar één taal kent of alleen Engels naast Nederlands spreekt.
  • Laat de talen op je cv ook achterwege als je op niveau A1 (matig) zit of de taal alleen kunt verstaan, maar niet spreken.
  • Is de taalvaardigheid vereist voor de functie? Geef het dan ook aan op je cv als je een cursus hebt gevolgd of certificaat hebt.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe zet je talen in je cv?

  • Er zijn meerdere manieren. Wij adviseren je om de taalniveaus van het ERK te vermelden, omdat dit het duidelijkst is. Combineer dit eventueel met een visueel element, zoals een balk of ingekleurde rondjes.

  • Wat zijn de niveaus van talen?

  • Het ERK hanteert de taalniveaus A1 t/m C2. A1 is daarbij een beginner en C2 is moedertaal.

  • Is talenkennis een vaardigheid?

  • Yep, maar als je talenkennis hebt, is het slimmer om de specifieke talen in een apart kopje op je cv te zetten. Dan is het meteen duidelijk welke talen je precies beheerst.

  • Is C2 moedertaal?

  • Ja, als je een taal op C2 niveau beheerst, is het je moedertaal. Spreek je een taal écht uitzonderlijk goed zonder dat het je moedertaal is? Dan kun je eventueel ook C2 gebruiken om dat aan te geven.

  • Welke taal staat goed op je cv?

  • Dat ligt maar net aan de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je bij een bedrijf met veel Italiaanse klanten, dan is het bijvoorbeeld handig als je Italiaans spreekt.