Sterke en zwakke punten

Tijdens het solliciteren krijg je geheid vragen over je sterke en zwakke punten. En ook voor je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk dat je weet waar je sterk en minder sterk in bent. Maar het is nog knap lastig om dat op een rijtje te krijgen. Om nog maar te zwijgen over wat je moet antwoorden als je tijdens je sollicitatiegesprek een vraag als ‘Wat zijn je zwakke punten?’ krijgt. Geen makkie dus, maar wel belangrijk en een toffe uitdaging. Om je op weg te helpen plozen we dit onderwerp voor je uit. Van een lijst met voorbeelden tot tips om je sterke en zwakke punten te benoemen tijdens je sollicitatie, het komt hier allemaal voorbij.

Wat zijn zwakke punten?

Deze vraag lijkt een inkoppertje, maar het kan zomaar dat je je zwakke punten verwart met je persoonlijke valkuilen. Terwijl er echt een verschil is. Een zwak punt is namelijk iets wat je van nature niet goed kunt. Je hebt bijvoorbeeld geen taalgevoel, bent slecht in wiskunde of hebt moeite met timemanagement. Een valkuil daarentegen is vaak juist een sterk punt dat omslaat in iets negatiefs wanneer je ’m te ver doorvoert. Bijvoorbeeld: je bent zo perfectionistisch dat je te veel aandacht besteedt aan details en daarom een deadline mist. Als je het zo bekijkt zijn je sterke en zwakke punten dus nauw met elkaar verbonden.

Het is trouwens best slim om stiekem een valkuil als een van je zwakke punten te noemen bij je sollicitatie. Geef in zo’n geval eerlijk toe dat je bijvoorbeeld weleens doorslaat in je perfectionisme, maar dat dat eigenlijk gewoon voortkomt uit je goede oog voor detail en kwaliteitsgerichtheid. Zo buig je je minder sterke punten om in iets positiefs. Verderop geven we je meer tips over hoe je je sterke en zwakke punten het best overbrengt tijdens je sollicitatie.

Wat zijn sterke punten?

En eh, wat zijn sterke punten dan? Dat ligt wat meer voor hand: dat is waar je goed in bent en waar dus je kracht ligt. Vaak vragen werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek al naar je sterke en zwakke punten. Wees dan niet te bescheiden, maar benoem een paar sterke skills of eigenschappen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Vind je het moeilijk om je sterke punten te beschrijven? Hieronder vind je een lijst met voorbeelden van sterke en zwakke punten.

Voorbeelden van sterke en zwakke punten

Wat de begrippen sterke en zwakke punten inhouden is nu wel duidelijk, maar wat kun je concreet noemen als iemand naar je sterke en minder sterke eigenschappen vraagt? Doe inspo op met onze voorbeelden van sterke en zwakke punten.

Voorbeelden van zwakke punten

  • Afwachtende houding
  • Chaotisch
  • Controlfreak
  • Direct
  • Gebrek aan focus
  • Gebrek aan technische vaardigheden
  • Gesloten
  • Kritisch
  • Moeilijk concentreren
  • Moeilijk ‘nee’ zeggen
  • Ongeduldig
  • Onzeker
  • Sceptisch
  • Slechte timemanagement
  • Uitstelgedrag

Voorbeelden van sterke punten

Hoe ontdek je je zwakke punten?

Waar je goed in bent, dat weet je meestal wel. En hoewel je het waarschijnlijk ook wel aanvoelt als er iets minder smooth verloopt, is het soms lastig te zeggen wat dat dan precies is en hoe dat komt. Maar je zit natuurlijk liever niet met je mond vol tanden als de recruiter je tijdens je sollicitatiegesprek naar je zwakke punten vraagt. En ook voor je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk om je zwakke punten te kennen. Dus eh, hoe ontdek je ze?

  1. Doe aan zelfreflectie. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin iets misging of je niet zo goed presteerde als je hoopte. Vraag jezelf af welke vaardigheden of eigenschappen je in die situaties tekort kwam.
  2. Vraag om feedback. Vraag aan mensen om je heen, zoals je manager of collega’s, wat zij zien als jouw zwakke eigenschappen. Dat soort feedback is vaak waardevol, omdat zij objectiever naar je kijken en dingen opmerken die je zelf misschien over het hoofd ziet.
  3. Doe een persoonlijkheidstest. Een beetje googelen en je vindt online genoeg persoonlijkheidstests en assessments die je inzicht geven in je sterke en zwakke punten.
  4. Observeer je eigen stressreacties. Help, paniek. Er zijn vast weleens situaties waarin je je gestrest of ongemakkelijk voelt. Dat kan betekenen dat je op dat moment ergens onzeker over bent of dat je iets doet waar je niet goed in bent. Slim dus om dit soort situaties in de gaten te houden.
  5. Daag jezelf uit. Stap eens uit je comfortzone en probeer nieuwe dingen uit. Grote kans dat je dan obstakels tegenkomt. In moeilijke situaties komen je minder sterke kanten (en je sterke trouwens ook) vaak boven water.

Sterke en zwakke punten benoemen tijdens sollicitatie

Grote kans dat de interviewer je op een bepaald punt van je sollicitatiegesprek overvalt met een vraag over je sterke en zwakke punten. Knap lastig, want verklein je je kansen op die leuke job niet door je zwakke punten te benoemen? En het delen van je sterkste punten tijdens je sollicitatie lijkt makkelijker, maar je wilt ook weer niet overkomen als een enorme opschepper als je je kwaliteiten benoemt. Je bent niet de enige die dit lastig vindt, dus we delen wat tips.

Zwakke punten benoemen tijdens sollicitatie: 5 tips

  1. Wees eerlijk. Kom niet met verzinsels, maar benoem een bestaand zwak punt van jezelf waar je je goed van bewust bent. Werkgevers waarderen het alleen maar als je je open en een tikje kwetsbaar opstelt.
  2. Laat zien dat je aan je zwakke punten werkt. Heel belangrijk: laat weten dat je openstaat voor zelfverbetering of dat je misschien zelfs al aan je minder sterke punten werkt. Daarbij geldt: hoe concreter, hoe beter. Geef bijvoorbeeld aan welke stappen je gaat zetten of al hebt gezet om je zwakke punten te verbeteren.
  3. Kies strategisch. Oftewel: benoem geen zwakke punten van jezelf die essentieel zijn voor de functie. Zo gooi je je eigen glazen in.
  4. Benadruk de positieve kant. Buig je zwakke punten om in iets positiefs, zoals we in ons voorbeeld eerder in dit artikel deden. Ja, je slaat soms wat door in je perfectionisme, maar dat betekent ook dat je altijd werk van topkwaliteit aflevert. Ha.
  5. Vermijd clichés. ‘Ik werk te hard’, ‘Ik neem te veel hooi op mijn vork’ en ‘Ik vind het moeilijk om nee te zeggen’ zijn voorbeelden van zwakke punten die steeds weer voorbijkomen in sollicitatiegesprekken. Ga alleen voor zo’n veelvoorkomende zwakte als je concrete voorbeelden hebt waarmee je ’m kunt onderbouwen.

Sterke punten benoemen tijdens sollicitatie: 5 tips

  1. Wees specifiek. Zo kom je duidelijker over en begrijpt de werkgever beter wat je te bieden hebt. ‘Ik ben sterk in projectmanagement’ is bijvoorbeeld specifieker dan het algemene ‘Ik ben een teamplayer’.
  2. Geef voorbeelden. Met praktische voorbeelden onderbouw je je sterke punten. Zeg dus bijvoorbeeld niet alleen dat je goed bent in probleemoplossing, maar dat je in je vorige functie een knelpunt oploste waarmee je de productiviteit met 20% verhoogde.
  3. Koppel je sterke punten aan de functie. Zo benadruk je waarom jouw sterke punten een voordeel zijn voor de rol waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld: ‘Mijn organisatorische skills zorgen ervoor dat ik verschillende projecten tegelijkertijd kan managen, dat lijkt me voor deze functie een must.’
  4. Blijf authentiek. Als je slim bent benoem je sterke punten die bij de baan passen, maar blijf ook dicht bij jezelf. Laat je dus niet te veel leiden door wat je denkt dat de werkgever wil horen. Zo houd je je verhaal geloofwaardig en oprecht.
  5. Blijf bescheiden maar zelfverzekerd. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt in plaats van arrogant. Een zin als ‘Ik ben communicatief gezien de allerbeste in het team’ klinkt heel anders dan ‘Ik krijg vaak complimenten over mijn communicatievaardigheden’.

Ontdekken wat jij in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Iedereen heeft sterke en zwakke punten: dingen waar je goed en juist niet goed in bent.
  • In ons artikel vind je een lijst met zwakke punten en een met sterke.
  • Je kunt je zwakke punten ontdekken door zelfreflectie, feedback, een online test, door je eigen stressreacties te observeren of uit je comfortzone te stappen.
  • Wordt er gevraagd naar je zwakke punten tijdens je sollicitatie? Wees dan eerlijk, laat zien dat je aan deze punten werkt en buig ze waar mogelijk om iets positiefs.
  • Wees tijdens het benoemen van sterke punten tijdens je sollicitatie specifiek, geef voorbeelden en koppel ze aan de functie.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat zijn zwakke punten?

  • Zwakke punten of minder sterke punten zijn dingen waar je van nature niet goed in bent. Je kunt ze ook zien als ontwikkelpunten.

  • Wat zijn sterke punten?

  • Sterke punten zijn dingen waar je erg goed in bent, dus waar je kracht ligt. Je kunt deze bijvoorbeeld benoemen tijdens een sollicitatiegesprek als je wilt laten zien wat je te bieden hebt.

  • Wat zijn voorbeelden van sterke en zwakke punten?

  • Zwakke punten zijn bijvoorbeeld een afwachtende, gesloten of kritische houding. Sterke punten zijn bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, leiderschap en stressbestendigheid. In ons artikel vind je een lange lijst met sterke en zwakke punten.

  • Hoe antwoord je tijdens je sollicitatiegesprek op de vraag ‘Wat zijn je zwakke punten?’

  • Boor jezelf vooral niet de grond in. Geef eerlijk aan waar je verbeterpunten liggen en dat je hier graag mee aan de slag wilt, of misschien al bent. Pak het wel slim aan en benoem dus geen zwakke punten die heel belangrijk zijn voor de job waarop je solliciteert.