Als je altijd je doelen voor ogen hebt, zit de ambitie waarschijnlijk in je bloed. En da’s chill, want ambitie is een goede competentie om aan je cv toe te voegen. Maar wat is ambitie dan eigenlijk? Hoe zet je ambitie in tijdens jouw zoektocht naar een baan? En kun je ambitie ontwikkelen? In dit artikel geven we antwoorden op al deze vragen, en meer. Lees dus snel verder, dan ontdek je snel genoeg waarom ambitieus zijn nou eigenlijk zo belangrijk is.
Ambitie betekenis
In vacatures zie je vaak dat werkgevers op zoek zijn naar een 'ambitieus persoon’. Maar ja, wat is dat dan precies? Als je ambitieus bent, zet je altijd dat stapje extra en ga je nieuwe uitdagingen niet uit de weg. Dit wordt ook wel streberigheid genoemd. Je stelt hoge doelen voor jezelf en bent vastbesloten om die te bereiken. Succes najagen schrikt je dus niet af en je pakt grote uitdagingen met beide handen aan. Sounds familiar? Da’s maar goed ook, want ambitie staat goed op je cv. Hiermee laat je zien dat je weet waar je naartoe wilt werken, en dat geeft werkgevers een goed beeld van je drive.
Good to know: ambitieus zijn en een ambitieus idee hebben zijn niet helemaal hetzelfde. Het verschil zit 'm in de uitvoering. Als je ambitie hebt, ben je gemotiveerd om je doelen te bereiken en zet je daar actief stappen voor. Een ambitieus idee hebben betekent dat je een groot of uitdagend plan hebt, maar dat betekent niet altijd dat je er ook iets mee doet. Ambitie draait dus om het stellen van doelen én de drive om ze waar te maken, terwijl een ambitieus idee vooral een mooie visie is zonder de garantie dat je die ook daadwerkelijk gaat realiseren.
Vergelijkbare competenties
Ambitie wordt soms verward met andere competenties. Een goed voorbeeld daarvan is resultaatgericht zijn. Deze twee competenties draaien allebei om het behalen van doelen, maar ze hebben elk hun eigen aanpak. Als je ambitieus bent wil je groeien en slagen, bijvoorbeeld in je carrière of een specifiek project. Resultaatgerichtheid focust zich meer op het behalen van concrete resultaten, zoals een specifieke target. De twee competenties vullen elkaar dus eigenlijk heel goed aan: ambitie motiveert je, terwijl resultaatgerichtheid zorgt dat je dingen voor elkaar krijgt.
En eh, wat dacht je van ambitie en wilskracht? Ook deze twee competenties sluiten goed op elkaar aan, maar hetzelfde zijn ze niet. Met ambitie wil je, zoals je inmiddels weet, graag iets bereiken. Je bent dan vastbesloten om je dromen na te jagen. Wilskracht zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Als je dus voldoende wilskracht (of doorzettingsvermogen, nóg zo’n competentie) hebt, is de kans groot dat je je ambities waarmaakt.
Ambitie voorbeelden
Wil je ontdekken of ambitie jouw tweede natuur is? Check dan de onderstaande lijst met ambities. Vink je een of meerdere punten af? Dan is het tijd om ambitie toe te voegen aan je cv of motivatiebrief.
- Promotie maken op werk.
- Een eigen bedrijf starten.
- Relevante certificaten halen voor je werk.
- Streven naar een leiderschapsrol.
- Actieve feedback en coaching zoeken.
- Een relevante opleiding of studie volgen.
- Extra verantwoordelijkheden op je nemen.
- Altijd op zoek blijven naar de volgende stap.
- Een duidelijke visie voor de toekomst hebben.
Valkuilen van ambitie
Ambitie is top voor je carrière, maar te veel kan juist tegen je werken. Als je alleen maar bezig bent met de toekomst, vergeet je misschien te genieten van wat je nu al hebt bereikt. En door je volledig te focussen op je doelen, mis je wat er om je heen gebeurt. Ons advies? Blijf nieuwsgierig en sta open voor nieuwe dingen, ook als je precies denkt te weten wat je wilt in de toekomst. Zo voorkom je dat je overwerkt raakt en in no time met een brown-out of burn-out zit.
Waarom is ambitie belangrijk?
Ambitie biedt allerlei voordelen voor je carrière, je team en de organisatie waarvoor je werkt. Als ambitieuze werknemer grijp je sneller kansen en neem je graag extra verantwoordelijkheden. Ook zorg je ervoor dat jouw teamleden gemotiveerd blijven. Je zorgt dus voor een energieke en productieve werksfeer. En dat is precies waarom werkgevers blij zijn met een ambitieuze werknemer als jij.
Ambitie ontwikkelen
Misschien denk je nu: ‘Ambitie, dat heb je of je hebt het niet’. Maar dat is niet helemaal waar. Sure, de een heeft meer ambitie dan de ander, maar je kunt het zeker ontwikkelen. De volgende tips leggen uit hoe:
- Ontdek je passies. Ambitieus zijn over iets wat je niet leuk vindt is knap lastig. Ga daarom op zoek naar dingen waarvan jij gemotiveerd raakt. Volg een cursus, probeer een nieuwe sport uit of lees een boek over een voor jou nog onbekend onderwerp, you name it.
- Stel concrete doelen. Met de SMART-methode maak je je doelen specifiek en haalbaar. Verdeel ze ook in kleinere stappen, zodat je gericht kunt werken aan wat je wilt bereiken.
- Wees bereid om te groeien. Jarenlang in dezelfde functie blijven? Da’s niks voor een ambitieuze medewerker als jij. Maar om te kunnen groeien, moet je natuurlijk wel het een en ander doen. Blijf dus zoeken naar nieuwe uitdagingen in je werk. Denk aan het behalen van een specifiek target of doorgroeien binnen je functie.
Ambitie aantonen
Als je gaat solliciteren wil je natuurlijk goed laten zien dat je energiek bent en vol ambitie zit. Dat kun je doen door jouw ambitie toe te lichten in je motivatiebrief, maar het mondeling toelichten tijdens een sollicitatiegesprek is nog een veel beter plan. Hoe je dat precies aanpakt, hangt af van jouw persoonlijke ambitie. Maar om je een handje te helpen, hebben we hier twee voorbeelden van ambities die je kunt aankaarten tijdens een sollicitatiegesprek:
Ambitie aantonen: voorbeeld 1
‘Ik ben enthousiast om door te groeien naar een leidinggevende rol in jullie winkel. In mijn vorige baan heb ik al ervaring opgedaan met het trainen van nieuwe collega's en het verbeteren van processen. Mijn ambitie is om mijn team te inspireren, de winkel prestaties te verbeteren en door te groeien naar een rol met meer verantwoordelijkheden. Deze functie lijkt me een geweldige kans om mijn leiderschap te tonen en mijn ambitie waar te maken. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring en energie in te zetten voor jullie team.’
Ambitie aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn stage als projectassistent zag ik meteen kansen om meer uit mijn rol te halen. Ik besloot om mijn eigen grenzen te verleggen en vroeg mijn begeleider om extra verantwoordelijkheden. Door een deel van het projectmanagement op me te nemen, raakte ik meer betrokken bij grotere projecten en ontdekte ik hoe leuk ik het vond om deze rol te vervullen. Daarom solliciteerde ik bij jullie bedrijf. Ik kijk ernaar uit om hier nog meer projecten op me te nemen en door te groeien binnen deze functie.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: ambitie betekent dat je er alles aan doet om je doelen te bereiken, zelfs als dit hoge doelen zijn.
- Voorbeeld: voorbeelden van ambitie zijn promotie maken op je werk of altijd op zoek blijven naar de volgende stap.
- Valkuil: een valkuil van ambitie is dat je je te veel focust op de toekomst en daardoor vergeet wat je allemaal al bereikt hebt.
- Belang: als ambitieuze medewerker zorg je voor een energieke en productieve werksfeer.
- Ontwikkelen: ontwikkel ambitie door op zoek te gaan naar nieuwe passies. Ook is het handig om op jezelf te blijven reflecteren.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is ambitie?
-
Wat is mijn ambitie?
-
Wanneer ben ik ambitieus?
-
Wat zijn de valkuilen van ambitie?
Ambitie betekent dat je altijd die extra stap zet en nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat. Het gaat er dus om dat je grote doelen voor jezelf stelt en vastbesloten bent om ze te bereiken. Met ambitie laat je zien dat je weet wat je wilt en dat je er hard voor wilt werken.
Ambities zijn de dingen waar jij naartoe wilt werken, zoals een hogere functie of volgende stap in je carrière. Het ligt er dus maar net aan wat jouw doel voor de toekomst is.
Je bent ambitieus als je continu streeft naar vooruitgang. Denk aan promoties behalen, relevante opleidingen volgen of extra verantwoordelijkheden nemen. Je hebt ook een duidelijke visie voor de toekomst en bent altijd op zoek naar de volgende stap in je carrière.
Ambitie is super voor je carrière, maar te veel ervan kan je juist tegenwerken. Als je alleen maar bezig bent met wat er nog komt, vergeet je te genieten van wat je al hebt bereikt. Plus, je kunt belangrijke kansen missen. Blijf daarom altijd nieuwsgierig en open voor nieuwe ervaringen.