Overwerkt

Voel je je de laatste tijd wat gespannen door werk? Pas op dat je niet overwerkt raakt. We get it, je wilt zoveel mogelijk gedaan krijgen en je deadlines halen, maar dat moet niet ten koste van je gezondheid gaan. Hoe merk je nu of de werkdruk daadwerkelijk naar je hoofd stijgt? YoungCapital deed onderzoek en vatte alle ins en outs voor je samen. Ontdek hier de symptomen en signalen van overwerkt zijn. En onthoud: er is no shame in je grenzen aangeven.

Wat is overwerkt zijn?

Een beetje werkstress is niet verkeerd. Het is goed zelfs, want het activeert de stresshormonen waardoor je lekker energiek je deadlines haalt. Maar die stress moet daarna ook afnemen, anders raak je misschien overwerkt. Da's een staat waarin je langdurig gestrest bent door werk, wat impact heeft op je functioneren en persoonlijke leven. Altijd aan staan is immers niet goed voor je.

Hoe je overwerkt raakt? Het ontstaat vooral als meer werkt dan je aankunt, maar het kan ook aan andere dingen liggen. Misschien doe je wel werk dat niet bij je past of heb je te maken met een hoog werktempo of prestatiedruk. Perfectionisme, hoogsensitiviteit of een hoog verantwoordelijkheidsgevoel kunnen ook bijdragen aan je stresslevels, waardoor je overwerkt raakt. Er zijn dus verschillende redenen.

Verschil tussen overwerkt, overspannen en burn-out

Je hoort deze begrippen vaak in dezelfde zin, maar is er een verschil tussen overwerkt, overspannen en burn-out? You bet. Overwerkt betekent dat je in het beginstadium van overspannen zit. Je voelt je regelmatig gestrest, je energielevels nemen langzamerhand af door de werkdruk en je lichaam begint te reageren op de stress. Overspannen is de volgende stap, waarbij je lichamelijke en mentale klachten op volle toeren slaan. Je slaapt slechter of bijna niet, bent prikkelbaarder en voelt je vermoeid. Daarna volgt de burn-out, en dan ben je écht opgebrand.

Overwerkt symptomen

Wanneer ben je dan overwerkt? Je merkt het aan verschillende signalen, al vind je het misschien lastig om je symptomen te onderscheiden van die van burn-out of overspannenheid. Neem deze lijst dus vooral door en pak daarna de symptomen van burn-out en overspannenheid erbij. Dan weet je ook direct in welk stadium van werkstress je zit.

Lichamelijke klachten

  • Je bent vaker ziek;
  • je slaapt minder goed;
  • je krijgt last van je spijsvertering;
  • je spieren voelen gespannen of doen pijn;
  • je neigt naar ongezond eten of alcoholgebruik.

Mentale klachten

  • Je hebt concentratieproblemen;
  • je voelt je angstig, overprikkeld of depressief;
  • je krijgt last van hersenmist of brain fog;
  • je bent vaker vergeetachtig;
  • je hebt last van stemmingswisselingen;
  • je hebt minder inspiratie.

Overwerkt: wat te doen?

Uh oh, klinken de symptomen wel erg bekend in de oren? No worries, als je denkt dat je overwerkt bent, kun je de schade nog beperken. Je zit nog in het beginstadium van een burn-out, dus als je nu je stress aanpakt kom je er vast weer bovenop. Volg daarvoor de onderstaande tips. You've got this.

1. Switch je taken

Kijk eerst naar mogelijkheden om je huidige workload wat lichter te maken. Misschien pak je wel te veel taken op omdat je geen 'nee' durft te zeggen, of dacht je een grote taak wel aan te kunnen. In dit geval is het beter om toe te geven bij je leidinggevende dat het allemaal te veel werk is voor één persoon, zodat je jezelf niet overwerkt. Je kunt ook vragen of je collega's een paar van je taken kunnen overnemen. Natuurlijk moeten je leidinggevende en collega's dit wel goedvinden.

2. Werk thuis niet of weinig

Nog even een halfuurtje doorbikkelen… en oeps, het is al 21:00. Af en toe is het geen probleem om te overwerken, maar doe dit niet structureel. Je werktijden staan vast in je contract, dus je hebt technisch gezien geen enkele verplichting om nog langer door te werken. Bovendien moet jij ook gewoon je rust pakken; 8 uur op een dag werken is niet niks. Laat die chatberichten of mails dus maar lekker wachten tot morgen en zorg voor een chille work-life balance.

3. Zorg voor een goed slaapritme

Als je overwerkt bent, heb je misschien last van slaapproblemen. Dit komt door de stress die je overal met je meeneemt, ook naar bed. En om jezelf dan af te leiden van je razende gedachten scrol je misschien door TikTok tot 03:00. Guilty as charged. Maar eh, maak daar geen gewoonte van en zorg liever voor een goed slaapritme voor jezelf. Doe bijvoorbeeld elke dag de lampen uit om 22:00 en zet een rustige podcast of muziekje op voor bij het slapen. Houd dit ritueel aan, dan leert je lichaam het ritme kennen en word je uitgeruster wakker.

4. Zoek steun van je familie of vrienden

Het lucht altijd op om je problemen te delen met een ander. Praat daarom met je familie of vrienden over je situatie en uit al die lastige emoties die binnenin je zitten. Dan zit je minder in je hoofd, omdat je al je gedachten er figuurlijk uitkotst. En wie weet krijg je zelfs goed advies van anderen om om te gaan met overwerkt zijn.

5. Neem vaker pauze

Betrap je jezelf er wel eens op dat je de lunchpauze skipt of vier uur lang achter je pc zit? Niet doen, pauzes zijn er om je energie op te laden en even weg te zijn van het werk. Neem af en toe micropauzes waarin je bijvoorbeeld koffie haalt of even naar de wc gaat. Loop zo nodig door het gebouw of haal lekker een frisse neus buiten. Vijf minuten is al genoeg om je hersenen af te stoffen en je stressniveau te verminderen.

Key takeaways

  • Overwerkt betekent dat je langdurig hoge werkstress ervaart, waardoor je lichamelijke en mentale klachten ontwikkelt.
  • Overwerkt is het beginstadium van overspannenheid en burn-out.
  • Je herkent overwerkt zijn aan signalen als onder andere vermoeidheid, angstgevoelens, slecht slapen, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
  • Wat moet je doen als je overwerkt bent? Meer slapen, steun van je vrienden en familie zoeken en je taken delegeren.
  • Ook is het slim om thuis minder of niet te werken en vaker pauzes te nemen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat betekent overwerkt?

  • Overwerkt betekent dat je een langere tijd gespannen bent door een hogere werkdruk of hogere verwachtingen van jezelf. Het is het jongere broertje van overspannenheid.

  • Ben ik overwerkt, overspannen of heb ik een burn-out?

  • Je bent overwerkt als je al een langere tijd gestrest bent door werk en hier lichte en mentale klachten door ontwikkelt. Overspannenheid is een tikkeltje erger, dan ben je meer opgebrand. Burn-out is wanneer je écht op bent.

  • Hoe merk je dat je overwerkt bent?

  • Je voelt je gestrest op werk, slaapt minder goed, hebt last van concentratieproblemen of angstige gevoelens en bent vaker vergeetachtig. En zo zijn er nog meer klachten als je overwerkt bent.

  • Help, ik ben misschien overwerkt! Hoe herstel ik?

  • Zorg voor voldoende slaap, werk thuis niet (lang) door en vraag of je een paar van je taken mag delegeren aan collega's. Ook kun je steun zoeken bij je vrienden en familie en vaker pauze nemen.