Altijd nieuwe dingen willen leren, benieuwd zijn naar wat er gaande is of speculeren over wie toch die nieuwe collega is, het hoort allemaal bij nieuwsgierigheid. Misschien ken je dit begrip al een beetje, maar we verzekeren je: er valt nog genoeg over te leren. Want wat zijn nou eigenlijk de valkuilen van nieuwsgierig zijn? En hoe benoem je tijdens een sollicitatie dat jij een nieuwsgierig persoon bent? In dit artikel lees je het antwoord op deze vragen, en meer.
Nieuwsgierigheid betekenis
Voor we alle info droppen is het wel zo belangrijk om te weten wat nieuwsgierigheid nou eigenlijk is. Nieuwsgierigheid is een aangeboren drang om de wereld om ons heen te verkennen. Iedereen is dus weleens nieuwsgierig. Da’s fijn, want met het ontdekken van nieuwe dingen kun je groeien. Jouw favoriete eten, het beroep wat je wilt uitoefenen of die ene sport die je zo leuk vindt, je hebt het allemaal ontdekt door nieuwsgierigheid.
Vergelijkbare competenties
Een competentie die erg lijkt op nieuwsgierigheid, is leergierigheid. Leergierigheid betekent dat je altijd op zoek bent naar nieuwe kennis en vaardigheden om jezelf te verbeteren. Maar is leergierigheid dan niet gewoon hetzelfde als nieuwsgierigheid? Nope. Nieuwsgierigheid kan over van alles gaan en leergierigheid niet. Als je leergierig bent, heb je namelijk een duidelijk doel: groeien en ontwikkelen.
Een andere competentie die vaak verward wordt met nieuwsgierigheid, is analytisch denken. Met analytisch denken kun je ingewikkelde problemen oplossen en logische conclusies trekken. Waar nieuwsgierigheid je helpt om nieuwe info op te snorren en vragen te stellen, zorgen je analytische skills er dus voor dat je die info slim gebruikt. Je herkent patronen, legt verbanden en vindt snel de kern van het probleem. Zo kun je gestructureerd nadenken, slimme oplossingen bedenken en knopen doorhakken. Met deze skill weet je dus niet alleen wat er aan de hand is, maar ook waarom het zo is en hoe je het kunt fixen.
Voorbeelden van nieuwsgierigheid
Zoals je inmiddels weet is nieuwsgierigheid een aangeboren drang. Dat je een nieuwsgierig persoon bent, is dus niet gek. Maar hoewel iedereen weleens nieuwsgierig is, is het voor sommige beroepen toch belangrijk om deze competentie op je cv te zetten. Verderop leggen we je uit om welke beroepen dit gaat, maar eerst duiken we in het herkennen van nieuwsgierigheid. Want hoe doe je dat? In de onderstaande lijst vind je verschillende kenmerken van nieuwsgierigheid. Hoe meer je er afkruist, hoe nieuwsgieriger je bent.
- Vragen stellen om meer te leren.
- Geïnteresseerd zijn in het onbekende.
- Een sterke leergierigheid en behoefte aan ontwikkeling hebben.
- Creatieve en originele ideeën bedenken.
- Doorzetten als er obstakels zijn.
- Een scherp observatievermogen hebben.
- Problemen proactief oplossen.
- Zelfs het initiatief nemen om dingen uit te zoeken.
- Openstaan voor verschillende perspectieven.
- Van de gebaande paden durven afwijken.
Nieuwsgierigheid valkuilen
Ooit gehoord van een nieuwsgierig aagje? Dat is iemand die te veel in de privézaken van anderen duikt. En dat is nou precies een valkuil van nieuwsgierig zijn. Te veel nieuwsgierigheid kan er namelijk voor zorgen dat je de privacy van anderen schendt, bijvoorbeeld omdat je wilt weten wat er in het leven van een ander speelt. Onze tip: houd voldoende afstand. Als iemand iets niet spontaan met je deelt, is het vaak beter om er niet achteraan te gaan.
Door je te concentreren op je eigen taken voorkom je niet alleen dat mensen je als een nieuwsgierig aagje zien, maar blijf je ook beter gefocust. Te veel nieuwsgierigheid kan je namelijk afleiden van wat echt belangrijk is: jezelf en je eigen werk. Dit is gelijk een goed ontwikkelpunt om te benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Geef aan dat je soms afgeleid raakt en dat je er actief aan werkt om je te meer te focussen op je eigen taken. Hiermee laat je zien dat je bereid bent om aan jezelf te werken en je valkuilen te verbeteren.
Waarom is nieuwsgierigheid belangrijk?
Oké, je wilt misschien geen nieuwsgierig aagje zijn, maar nieuwsgierigheid is wel belangrijk. Dat zit zo: als je een nieuwsgierig persoon bent, ben je altijd bereid om nieuwe dingen te leren. Een nieuw softwareprogramma waarin je moet werken of je nieuwe collega beter leren kennen, het zorgt er allemaal voor dat jij nieuwe dingen ontdekt. Wie weet helpt het softwareprogramma je om jouw taken sneller uit te voeren en blijk jij stiekem toch geen goede match met je nieuwe co-worker. Door te blijven ontdekken, kom je er allemaal achter, of het nu positief of negatief uitpakt. En dat is nou precies waarom nieuwsgierig zijn zo belangrijk is, ook op je werk.
Nieuwsgierigheid ontwikkelen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar nieuwsgierig zijn we allemaal. Toch kan het soms lastig zijn om nieuwe dingen te willen proberen. Misschien ben jij bijvoorbeeld mega nieuwsgierig naar dat broodje met cashewpasta in de cafetaria, maar weet je niet of ’m lekker vindt. Angst zit je dan in de weg. Om ervoor te zorgen dat je je daar overheen zet, hebben we tips voor je, waarmee jij zonder angst nieuwsgierig durft te zijn.
- Begin klein. Als je iets nieuws wilt proberen is het slim om klein te beginnen. Neem dat broodje met cashewpasta. Als je bang bent dat je ’m niet lekker vindt, probeer dan eerst een klein hapje. Zo gaat dat ook met nieuwe dingen ontdekken. Als jij nieuwsgierig bent naar een cursus die je leert om zelfverzekerd in je schoenen staan, kun je beter eerst een proefles nemen.
- Doe onderzoek en vraag om advies. Voordat je iets nieuws probeert, kan het helpen om te checken wat anderen ervan vinden. Lees reviews of vraag mensen om hun ervaringen. Dit kan je geruststellen en je een beter idee geven van wat je kunt verwachten.
- Ga uit van de beste uitkomst. Angst zorgt ervoor dat jij jouw nieuwsgierigheid niet omzet naar actie. Mensen die angstig zijn denken dan vaak: ‘Wat als het fout gaat?’. Maar wat nou als het juist goed gaat? Beeld je in wat er gebeurt als het je lukt. Je leert dan een nieuwe skill, creëert een goede band met je co-worker of je hebt een nieuw favoriet broodje in de cafetaria, om maar iets te noemen. En lukt het niet? Dan heb je er weer van geleerd. Alleen maar pluspunten, dus.
Nieuwsgierigheid aantonen
Nieuwsgierigheid is vet handig als je een beroep hebt waarbij je altijd op zoekt bent naar iets nieuws. Journalisten, docenten en wetenschappers zijn daar een goed voorbeeld van. Met zo’n beroep is het natuurlijk handig als je tijdens jouw sollicitatie benoemd dat je een nieuwsgierig persoon bent. Zo kun je nieuwsgierigheid benoemen in je cv of motivatiebrief, maar het is stiekem nog beter om dit op te brengen tijdens een sollicitatiegesprek. Jij weet zelf waarschijnlijk het beste hoe je dat doet. Maar om je toch een beeld te geven, vind je hier twee voorbeelden:
Nieuwsgierigheid aantonen: voorbeeld 1
‘Tijdens mijn werk bij RTV Weiland ontdekte ik een klein lokaal initiatief waar nog weinig over bekend was. In plaats van er kort over te berichten, besloot ik het initiatief beter te onderzoeken. Hierdoor kreeg mijn artikel uiteindelijk veel aandacht en steeg het aantal leden van het initiatief met 40%.’
Nieuwsgierigheid aantonen: voorbeeld 2
'Toen ik tijdens mijn stage op Basisschool De Koekoek merkte dat een paar leerlingen moeite hadden met rekenen, ging ik op zoek naar de oorzaak. In plaats van me te beperken tot de standaardoplossingen, besloot ik meer te leren over alternatieve lesmethodes. Ik ging in gesprek met de kinderen en ontdekte dat ze verschillende leerstijlen hadden. Door de lessen aan te passen aan hun individuele behoeften, zag ik dat hun prestaties verbeterden en hun zelfvertrouwen groeide.'
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: nieuwsgierigheid staat voor de aangeboren drang om de wereld om ons heen te verkennen.
- Voorbeeld: je bent nieuwsgierig als je geïnteresseerd bent in het onbekende, veel vragen stelt en zelf initiatief neemt om dingen uit te zoeken.
- Valkuil: als je te nieuwsgierig bent, steek je je neus te veel in andermans zaken. Dan ben je een nieuwsgierig aagje.
- Belang: nieuwsgierig zijn is belangrijk, omdat nieuwsgierigheid ervoor zorgt dat je nieuwe dingen ontdekt.
- Ontwikkelen: ontwikkel je nieuwsgierigheid door klein te beginnen, advies te vragen en je voor te stellen hoe het zou zijn als het ontdekken van iets nieuws goed uitpakt.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is nieuwsgierigheid?
-
Wanneer ben ik nieuwsgierig?
-
Wat is de valkuil van nieuwsgierigheid?
Nieuwsgierigheid is de aangeboren drang om nieuwe dingen te verkennen.
Omdat nieuwsgierigheid aangeboren is, zijn we allemaal weleens nieuwsgierig. Dit zijn een paar kenmerken waar je nieuwsgierigheid aan kunt herkennen: je hebt een scherp observatievermogen, stelt veel vragen en zoekt dingen graag zelf uit.
Als je te nieuwsgierig bent, ga je je mogelijk bemoeien met andermans zaken. Je bent dan een nieuwsgierig aagje. Het is daarom belangrijk om op jezelf en je eigen werk te focussen.