Energie krijgen van nieuwe dingen leren, graag fun facts verzamelen en altijd dingen van top tot teen willen uitpluizen. Yep, we hebben het over een leergierig persoon. Deze mensen zijn letterlijk hongerig voor kennis en bloeien op in een omgeving waar ze hun kennis kunnen blijven ontwikkelen. Leergierigheid is een positieve eigenschap, zeker als je wilt groeien. Mooi meegenomen dus als jij leergierig bent, maar gelukkig kun je je leervermogen ook verbeteren. Hoe je dat doet, verklappen we in dit artikel. Maar ook voor de kenmerken van leergierig zijn en een voorbeeld van hoe je leergierigheid kunt aantonen tijdens een sollicitatie, zit je hier goed.
Leergierig betekenis
Gek woord eigenlijk, leergierig. Gierig zijn is namelijk iets negatiefs. Dit zijn mensen die geen geld of bezittingen met iemand anders willen delen. Daar heeft leergierigheid maar weinig mee te maken. Wat is leergierig dan wel? Als je leergierig bent, voel je vanuit jezelf de motivatie om nieuwe kennis op te doen of nieuwe skills te leren. Je leert dus niet omdat het moet, zoals op school of tijdens je onboarding, maar omdat je daar voldoening uit haalt.
En wat is leervermogen dan? Als je leergierig bent, heb je hoogstwaarschijnlijk een sterk leervermogen. De betekenis hiervan is dat je snel en effectief leert. Logisch natuurlijk, als je zo gemotiveerd bent om te leren.
Vergelijkbare competenties
Leergierige mensen zijn eigenlijk altijd ook nieuwsgierig, maar er is toch een klein verschil tussen deze eigenschappen. Als je leergierig bent, heb je een groter doel voor ogen. Je wilt bijvoorbeeld leren programmeren. Of je wilt een boek over timemanagement lezen om hier inspiratie uit te halen voor je eigen planning. Als je nieuwsgierig bent, voel je puur de drang om dingen te weten en ontdekken, zonder dat je daar een specifiek doel voor hebt. Je vraagt bijvoorbeeld je collega die een cursus leiderschap heeft gevolgd wat ie daar heeft uitgehaald. Niet omdat je zelf je leiderschap skills wilt ontwikkelen, maar gewoon omdat je benieuwd bent.
Leergierige personen hebben vaak ook flink wat zelfkennis en doen aan zelfsturing. Je moet ten slotte weten wat jouw sterke en zwakke punten zijn om erachter te komen waar jij aan wilt werken. Tip: als je leergierig bent, maak dan gebruik van deze goede eigenschap en houd je bezig met je zelfontwikkeling. Maak bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan samen met je manager, zodat je duidelijk op papier hebt staan waar je de komende tijd aan wilt werken.
Voorbeelden van leergierigheid
Ben jij eigenlijk een beetje leergierig? Soms is het nog best lastig om dat in te schatten. Vraag het eens aan je familie, vrienden of directe collega’s. En check alvast de checklist die wij maakten. Herken je jezelf in deze punten? Grote kans dat je een leergierig persoon bent. Leergierige mensen:
- Gaan uit zichzelf op zoek naar meer informatie.
- Stellen vaker voor om iets uit te zoeken voor het team.
- Volgen graag trainingen en doen dan enthousiast mee.
- Stellen zelfstandig leerdoelen op.
- Maken leerplannen voor nieuwe skills die ze willen leren.
- Maken aantekeningen tijdens belangrijke meetings.
- Stellen vragen tijdens presentaties.
- Vragen om feedback.
- Vinden het leuk om documentaires te kijken.
- Vinden veel verschillende dingen interessant.
- Staan open voor nieuwe ideeën, perspectieven en ervaringen.
- Streven ernaar om te blijven verbeteren en groeien.
Leergierigheid valkuilen
Het lijkt bijna alsof leergierig zijn geen downside heeft, maar je kunt natuurlijk doorslaan in de neiging alles te willen weten. Misschien heb je wel moeite om dingen los te laten en dan loop je het risico jezelf naar een burn-out te werken. Een andere mogelijke valkuil van leergierigheid is dat je zoveel dingen interessant vindt, dat je niet weet waar je op moet focussen. Zonde, want dan word je uiteindelijk nergens beter in.
Werk je als leergierig persoon in een functie waarbij je taken er elke dag hetzelfde uitzien? Pas op, want leergierige mensen raken snel verveeld als ze lang dezelfde dingen moeten doen. Je wilt niet in een bore-out terechtkomen, dus zoek naar manieren om jouw baan interessanter te maken. Werk bijvoorbeeld aan je skills, probeer je taken op een nieuwe manier te doen of kijk of je er andere klusjes bij kunt nemen. Lukt dat niet? Dan zit je waarschijnlijk beter op je plek bij een job die wat afwisselender is.
Waarom is leergierig zijn belangrijk?
Tja, als je niet wilt leren, kun je ook niet groeien. Daarom is het best belangrijk een beetje leergierig te zijn. Dan voel je de motivatie om te leren en werk je niet met tegenzin aan je ontwikkeling. En hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe meer stappen je kunt zetten in je carrière. En eh, daarmee groeien niet alleen je skills, maar hopelijk ook je bankrekening. Werkgevers vinden het trouwens ook fijn als hun medewerkers leergierig zijn. Dit betekent dat ze graag up-to-date blijven met ontwikkelingen binnen de branche. Leergierige medewerkers helpen dus om een organisatie on top of things te houden en naar een hoger niveau te tillen.
Leervermogen verbeteren
Het is fijn als je van nature leergierig bent, maar soms moet je jezelf een schop onder je kont geven. Gelukkig kun je je leervermogen prima verbeteren en stimuleren, zelfs als je niet zo leergierig bent. Maar hoe doe je dat dan, leren leren?
- Verdiep je in wat jij interessant vindt. Leren gaat een stuk makkelijker als je richt op een interessant onderwerp. Bedenk je dus waar jouw interesses liggen en begin met leren. Je zult merken dat het veel makkelijker is om dan de boeken open te slaan. En als je eenmaal in de flow van het leren zit, wordt het ook makkelijker om dingen te leren die je minder interessant vindt.
- Stel doelen. Zie je geen licht aan het einde van de tunnel? Best logisch dat je dan geen zin hebt om te leren. Stel daarom behapbare leerdoelen voor jezelf (tip: gebruik de SMART-methode) en maak een planning waar je jezelf makkelijk aan kunt houden. Elke week een halfuurtje oefenen met Excel is bijvoorbeeld veel beter te overzien dan over een maand expert zijn in het programma.
- Maak er een gewoonte van. Een planning maken helpt je ook om het leren consistent te houden. Zodra je eenmaal een ritme hebt, houd je veel beter vast aan het leren en wordt het steeds makkelijker.
- Leer van je fouten. Easier said than done, zeker als je last hebt van faalangst of perfectionistisch bent. Maar het is écht belangrijk om je fouten te omarmen. Is iets niet gegaan zoals je wilde? Reflecteer dan op het moment. Wat gebeurde er? Wat ging er mis? Hoe had je het willen aanpakken? Wat kun je in de toekomst anders doen? Vallen en opstaan, dat is leren.
Leergierigheid aantonen
Denk je nu ‘yep, ik ben leergierig’ en ben je trots op jouw leervermogen? Dat wil je natuurlijk aangeven tijdens het solliciteren. Maar met alleen zeggen dat je leergierig bent, kom je niet ver. Het is veel beter om dit te laten merken. Stel om te beginnen kritische vragen, want daarmee laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en nieuwsgierig bent naar het bedrijf. Verdiep je ook vast in de nieuwste trends binnen jouw vakgebied tijdens de voorbereiding van je sollicitatiegesprek. Dan kun je mooi meepraten als je gesprekspartner iets actueels opgooit tijdens het gesprek.
En niet te vergeten: toon aan dat je leergierig bent met een voorbeeld uit je dagelijks leven, bijvoorbeeld uit je vorige baan. Jij weet zelf natuurlijk zelf het beste wat je kunt vertellen, maar we geven je vast wat inspo:
Leergierigheid aantonen: voorbeeld 1
‘Bij mijn vorige baan als klantenservice medewerker had ik ook wat administratieve taken waar ik Excel voor gebruikte. Vanuit het management leerden mijn collega’s en ik alleen de basics, maar ik merkte dat ik behoefte had om meer te leren over het programma om deze taken nog makkelijker en efficiënter te maken. Daarom heb ik in mijn vrije tijd een Excel-cursus gevolgd en het programma binnen een aantal weken onder de knie gekregen. Ik houd mijn kennis nog steeds up-to-date.’
Leergierigheid aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn studententijd had ik een bijbaan in de supermarkt op de versafdeling. Op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds meer vragen kreeg over de herkomst en duurzaamheid van producten. Ik vond het vervelend dat ik daar niet meteen een antwoord op had. Daarom zocht ik via mijn manager contact met een aantal leveranciers en de inkopers op het hoofdkantoor en leerde ik steeds meer over de versproducten. Heel interessant én goed voor de klantenservice, want daardoor kon ik klanten voortaan zelf van alles vertellen over de producten.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: leergierig zijn betekent vanuit jezelf de motivatie voelen om nieuwe kennis op te doen of nieuwe skills te leren.
- Voorbeeld: leergierige mensen gaan uit zichzelf op zoek naar meer informatie, volgen graag trainingen en maken leerplannen voor nieuwe skills die ze willen leren.
- Valkuil: leergierige personen raken snel verveeld als ze steeds dezelfde taken doen en hebben soms moeite om dingen los te laten.
- Belang: leergierig zijn helpt je om jezelf te blijven ontwikkelen en stappen te maken in je carrière.
- Ontwikkelen: je kunt leren leren door behapbare doelen te stellen, er een gewoonte van te maken en te leren van je fouten.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is leergierig zijn?
-
Is leergierig een kwaliteit?
-
Hoe toon je aan dat je leergierig bent?
-
Wat is een synoniem voor leergierig?
-
Wat is het leervermogen?
Leergierig zijn betekent dat je voldoening haalt uit het leren van nieuwe skills of informatie. Daardoor ben je vanuit jezelf al gemotiveerd en leer je dus niet omdat het moet, maar omdat je het leuk vindt.
Yes, leergierig zijn is een positieve eigenschap, die je van nature wel of niet hebt. Je vindt het dan fijn om te leren. Gelukkig kun je ook leren leren als je vanuit jezelf niet zo leergierig bent.
Stel kritische vragen over de functie en het bedrijf tijdens je sollicitatie, bereid je voor door je in te lezen over de nieuwste trends binnen het vakgebied en geef voorbeelden uit je dagelijks leven waaruit blijkt dat je graag nieuwe dingen leert.
Leergierig heeft niet echt een synoniem. Leergierige mensen zijn vaak ook nieuwsgierig, maar dit is niet precies hetzelfde. Als je leergierig bent, heb je namelijk een specifiek doel voor ogen, maar dat is niet per se als je nieuwsgierig naar iets bent.
Als je een sterk leervermogen hebt, leer je snel en efficiënt.