Vind jij het heerlijk om dingen uit te pluizen of blijf je er liever een eind weg van research doen? Onderzoeksvaardigheden zijn voor heel wat banen belangrijk, zeker als het om een job op hbo- of wo-niveau gaat. Welke skills komen allemaal kijken bij onderzoek doen? En hoe kun je jouw onderzoeksvaardigheden verder ontwikkelen? Blijf maar even op deze pagina hangen, want we hebben een hoop info en tips voor je klaarstaan. Zo weet jij in no time hoe het ervoor staat met je research skills en hoe je ze moet verbeteren.
Wat zijn onderzoeksvaardigheden?
Onderzoeksvaardigheden zijn alle skills die je gebruikt tijdens het doen van, guess what, onderzoek. Onderzoek doe je dus terwijl je informatie verzamelt, analyseert, interpreteert en verwerkt. Misschien denk je nu meteen aan banen in een laboratorium of wetenschappelijke functies. Maar je gebruikt onderzoeksvaardigheden vaker dan je denkt. Bijvoorbeeld als je instructies leest over een nieuwe werkwijze. Of wanneer je nieuwtjes over je vakgebied leest. Ook als je nadenkt over hoe je jouw manier van werken of een product kunt verbeteren, gebruik je research skills.
Soorten onderzoeksvaardigheden
Er komt een hoop kijken bij onderzoek doen, dus zie onderzoeksvaardigheden als een categorie waar meerdere skills onder vallen. Hoe meer van deze vaardigheden je onder de knie hebt, hoe beter je research skills zijn. Denk aan:
- Oplossingsgericht werken
- Literatuuronderzoek doen
- Data analyseren
- Kritisch denken
- Presenteren
- Rapporteren
- Schriftelijke communicatie
- Projectmanagement
- Interviewen
- Feedback verwerken
- Creatief denken
- Logisch denken
- Nauwkeurig werken
- Strategisch denken
Afhankelijk van het soort onderzoek dat je doet, komen er natuurlijk nog een hoop andere vaardigheden bij kijken. Bijvoorbeeld een microscoop gebruiken, bronnenonderzoek doen of werken met statistische software.
Onderzoeksvaardigheden voorbeelden
Hoe zit het met jouw onderzoeksvaardigheden? Da’s natuurlijk deels afhankelijk van hoe goed je jouw vakgebied onder de knie hebt. Maar je herkent goede research skills ook aan het volgende:
- Je werkt nauwkeurig en zorgvuldig.
- Je hebt oog voor detail.
- Je bent goed in het herkennen van patronen.
- Je bent nieuwsgierig en wilt graag nieuwe dingen ontdekken.
- Je hebt een sterk doorzettingsvermogen en stopt niet voor je iets hebt uitgevogeld.
- Je bent zelfstandig.
- Je haalt energie uit het vinden van resultaten en conclusies.
- Je staat open voor feedback.
- Je blijft logisch nadenken, zelfs als je wetenschappelijk bezig bent.
- Je kunt resultaten helder rapporteren en presenteren.
- Je hebt oog voor de doelen van je onderzoek.
Onderzoeksvaardigheden valkuilen
Ben je goed in onderzoek doen? Dan heb je misschien wel de neiging jezelf te verliezen in een berg met research. Mensen met sterke onderzoeksvaardigheden hebben soms moeite om te stoppen en vergeten om pauze te nemen. Perfectionisme is een valkuil die daar ook bij komt kijken. Want hoe perfectionistischer je bent, hoe langer je blijft doorgaan met onderzoeken. De kunst is dus om je te blijven focussen op het hoofddoel en op een gegeven moment te stoppen. Probeer niet sidetracked te raken, maar schrijf al je ideeën wel op zodat je daar later nog eens naar kunt kijken. Dan gaan ze in ieder geval niet verloren.
Waarom zijn onderzoeksvaardigheden belangrijk?
Sterke research skills helpen het bedrijf waar je werkt vooruit. Bijvoorbeeld als je je onderzoeksvaardigheden gebruikt om nieuwe werkwijzen te vinden of de behoeften op de markt te onderzoeken. Misschien interview je wel klanten van een winkel en kom je er zo achter waar je de displays met nieuwe producten het beste kunt plaatsen zodat ze opvallen. Of maak je een nieuwe verdeling van de taken nadat je de sterke en zwakke punten van je collega’s hebt onderzocht. Zulke veranderingen zijn niet alleen fijn voor de organisatie, maar ook voor jou. Zo zorg je er namelijk voor dat je efficiënter werkt en dat je goede resultaten boekt. Fulfilling, of niet?
Onderzoeksvaardigheden ontwikkelen
Fijn als jouw research skills al op-en-top zijn, maar het is helemaal niet erg als je nog niet zo’n ster bent in onderzoeken. Je kunt dit prima trainen. Check onze tips en ontwikkel je onderzoeksvaardigheden.
- Houd oog op je doel en outline je onderzoek. Voordat je überhaupt begint met onderzoeken, formuleer je een duidelijk doel. Bijvoorbeeld: de werkwijze van de vakkenvullers optimaliseren, zodat er geen vracht over blijft aan het einde van hun shift. Is het een groot onderzoek? Dan deel je je research op in fases, zodat je het overzichtelijk houdt. Dit helpt je om gefocust te blijven en jezelf niet te verliezen in alle informatie.
- Oefen met brononderzoek. Hoe zit het met jouw informatievaardigheden? Op het internet vind je bergen met informatie, dus soms is het lastig om de juiste bronnen eruit te pikken. Oefen daarom eens met het herkennen van betrouwbare info. Wat zijn signalen van fake news en hoe achterhaal je of een artikel up-to-date is? Dit soort trucs tillen je research naar een hoger level.
- Bestudeer zoektechnieken. Zoek je informatie op het internet? Verdiep je in het invoeren van zoektermen, zoals dubbele aanhalingstekens om een precieze combinatie van woorden op te zoeken. Of het minteken om bepaalde resultaten weg te laten.
Flauw maar waar: hoe meer je oefent met researchen, hoe beter (en hoe sneller) je er in wordt. Probeer dus vooral veel uit en vraag om hulp als je er niet uitkomt. Wedden dat je dan vanzelf sterke onderzoeksvaardigheden ontwikkelt?
Onderzoeksvaardigheden aantonen
Wil je laten zien dat je meerwaarde kan bieden aan een bedrijf met jouw research skills? Of staat het zelfs in de vacature dat je onderzoeksvaardigheden nodig hebt? Zet de vaardigheid dan op je cv of noem ’m in je motivatiebrief. Nog beter is om een voorbeeld voor te bereiden voor tijdens je sollicitatiegesprek. Dan sta je in ieder geval niet met een mond vol tanden als de werkgever naar jouw onderzoeksvaardigheden vraagt.
Onderzoeksvaardigheden aantonen: voorbeeld 1
‘In mijn vorige functie heb ik zelfstandig een marktonderzoek uitgevoerd om de behoeften van klanten beter te begrijpen. Ik verzamelde data via enquêtes en interviews, analyseerde de resultaten en presenteerde mijn bevindingen aan het management. Dit leidde tot de succesvolle lancering van een nieuw product.’
Onderzoeksvaardigheden aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn stage onderzocht ik waarom een logistiek proces vertraging opliep. Ik interviewde medewerkers en analyseerde gegevens uit het systeem. Op basis van mijn aanbevelingen werd een nieuwe werkwijze ingevoerd, waardoor de levertijd met 15% afnam.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: onderzoeksvaardigheden zijn skills die je gebruikt tijdens het doen van onderzoek, zoals data analyseren en literatuuronderzoek doen.
- Voorbeeld: als je goed bent in onderzoek doen, heb je meestal oog voor detail, ben je een doorzetter, wil je graag nieuwe dingen ontdekken en kun je helder rapporteren.
- Valkuil: pas op dat je niet sidetracked raakt en blijf je focussen op je hoofddoel. Vergeet ook niet om pauze te nemen.
- Belang: dankzij sterke onderzoeksvaardigheden kun je werkwijzen verbeteren en beter inspelen op de markt.
- Ontwikkelen: onderzoeksvaardigheden ontwikkel je door veel te oefenen. Leer hoe je zoektermen gebruikt in Google en betrouwbare bronnen herkent.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn onderzoeksvaardigheden?
-
Welke vaardigheden zijn nodig bij onderzoek?
Dit zijn vaardigheden die je gebruikt bij het doen van onderzoek, zoals brononderzoek doen, data analyseren en statistieke info verwerken.
Dat ligt aan het soort onderzoek dat je doet. Bij literatuuronderzoek is het bijvoorbeeld belangrijk dat je informatievaardigheden sterk zijn. Bij laboratoriumonderzoek moet je nauwkeurig werken en data kunnen verwerken.