Tegenwoordig zijn we allemaal bekend met het begrip ‘burn-out’, maar klinkt de term ‘brown-out’ je dan ook bekend in de oren? Geen zorgen, een brown-out heeft niets te maken met een ongemakkelijk toiletbezoek. Nee, het is iets anders (en schoners, beloofd). Bij een brown-out komt namelijk een onzeker en uitgeblust gevoel kijken. Maar maak je geen zorgen, YoungCapital staat voor je klaar om te voorkomen dat jij binnenkort in de bruine, onzekere blubber stapt. In dit artikel duiken we dieper in op de betekenis van een brown-out en we geven tips waarmee je voorkomt dat je brown-out een burn-out wordt. Lees je mee?
Brown-out betekenis
Good to know: een brown-out is een spanningsdip. Dit heeft eigenlijk te maken met elektriciteit, maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt om aan te duiden hoe het staat met je energie, motivatie en prestaties voordat je in een burn-out belandt. Om het bij de elektriciteit termen te houden: je stroom valt uit en je raakt langzaam overwerkt. Maar geen paniek, als je de signalen op tijd herkent, kun je voorkomen dat je straks uitgeput op de bank zit. Welke signalen dat zijn, check je hier:
- verminderde productiviteit;
- concentratieproblemen;
- prikkelbaarheid;
- een ‘ik kan het gewoon niet meer’ gevoel.
Nu denk je misschien: ‘Maar wat is dan precies het verschil tussen een burn-out en een brown-out?’. Om die vraag te beantwoorden kijken we naar het laatste signaal van een brown-out: het ‘ik kan het gewoon niet meer’ gevoel. Bij een brown-out heb je het gevoel dat je niet verder kunt, terwijl je bij een burn-out daadwerkelijk niet meer in staat bent om door te gaan, omdat het werk je te zwaar is geworden.
Image
5 tips tegen een brown-out
Je gezondheid op het spel zetten, daar doe jij niet aan. Daarom is het o zo belangrijk om goed op jezelf te letten, zeker als je veel werkstress ervaart. Zo voorkom je dat je binnen de kortste keren uitvalt door ziekte, of dat nou door een burn-out of slechte weerstand komt. Dus hoe doe je dat, een brown-out voorkomen? Nou:
- Verdeel je taken in behapbare brokken en zorg voor voldoende afwisseling. Plan ook korte (koffie)pauzes tussen je taken door om je hersenen een reset te geven.
- Een van de beste manieren om een brown-out te voorkomen, is door gehydrateerd te blijven. Bonuspunten als je kiest voor water met een vleugje citroen voor extra verfrissing.
- Sta op, rek je uit en maak een korte wandeling. Beweging stimuleert namelijk de bloedsomloop en dat verhoogt je energieniveau. Een paar minuten stretchen kan bijvoorbeeld al wonderen doen om een brown-out te bestrijden en je focus terug te krijgen.
- Na een drukke werkdag direct de kids ophalen en dan door naar yoga? No way dat je dan nog ontspannen op zo’n matje zit. Werk daarom aan je werk-privébalans. Wie weet is thuiswerken wel een optie. Dan heb je minder reistijd en kun je tussen je werk door de kinderen van school halen of even boodschappen doen.
- Praat met je werkgever over je brown-out. Wie weet krijg je tijdelijk andere of afwisselende taken of mag je wat vaker thuiswerken. Ook handig: stel samen een plan op waarmee je kunt voorkomen dat niet alleen jij, maar al je collega’s straks uitgeblust op de werkvloer rondlopen.
Psst, je uitgeblust voelen heeft niet altijd te maken met een brown-out. Misschien vind jij je werk gewoon doodsaai (no judgement here). In dat geval heb je misschien wel te maken met een bore-out. Tips en info over je vervelen op werk vind je dan ook in ons bore-out artikel.
Key takeaways
- Een brown-out is de voorligger van een burn-out. Een ander woord voor brown-out is dan ook ‘spanningsdip’.
- De signalen van een brown-out zijn: verminderde productiviteit, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en een ‘ik kan het gewoon niet meer’ gevoel.
- Je kunt een brown-out voorkomen door onder andere voldoende water te drinken, veel te bewegen, met je werkgever te praten en te werken aan je werk-privébalans.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een brown-out?
-
Wat zijn de signalen van een brown-out?
-
Wat kun je tegen een brown-out doen?
Een brown-out wordt in elektriciteit termen ook wel een 'spanningsdip' genoemd. De brown-out is namelijk de voorligger van een burn-out. Je hebt dus al een vermindering in motivatie, prestatie en energie, maar je kunt je werk nog wel uitvoeren.
De signalen van een brown-out zijn: verminderde productiviteit, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en een ‘ik kan het gewoon niet meer’ gevoel.
Om een brown-out te voorkomen (of weg te jagen) moet je je vooral bezighouden met je gezondheid. Drink voldoende water, beweeg genoeg (ook tijdens je werkdag) en werk aan je werk-privébalans.