Assessment

Moeilijk woord hè: assessment? Toch is het een belangrijk begrip als je gaat solliciteren. Het kan zomaar zijn dat je een assessment krijgt als onderdeel van je sollicitatieprocedure. Maar ja, wat is een assessment dan? En wat moet je ermee? YoungCapital to the rescue. We leggen je precies uit wat het is en hoe je het kunt voorbereiden en oefenen. Zo weet je zeker dat je straks zonder angstzweet je sollicitatieproces doorkomt.

Wat is een assessment?

We laten je niet langer in spanning: een assessment is eigenlijk gewoon een psychologische test die je tijdens je sollicitatieproces uitvoert. Je beantwoordt vragen, voert gesprekken en test hoe je op bepaalde situaties reageert. Een voorbeeld hiervan is een treinmachinist die in een simulator oefent met snel schakelen en afremmen wanneer er onverwachts iets op het spoor belandt. Of een planner die er zonder paniek voor moet zorgen dat alles op rolletjes verloopt. Aan de hand van een assessment bepaalt de werkgever vervolgens of jij een geschikte kandidaat bent voor de job. Meestal bestaat een assessment uit vier vaste onderdelen:

  • Intelligentietest. De werkgever test jouw werk- en denkniveau.
  • Persoonlijkheidsvragen. Hoe zit jij in elkaar?
  • Gesprek. Dit kan een sollicitatiegesprek of een case-interview zijn.
  • Werksituaties. Met een simulatie of nagespeelde werksituatie laat je zien hoe jij werkt.

Assessment voorbereiden

Bij een assessment ben je vaak de hele dag in de weer. Dat kan behoorlijk intensief zijn. Een goede voorbereiding is daarom key. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed uitgerust bent. Ga op tijd naar bed en begin je dag met een lekker stevig ontbijt. Neem ook de tijd om je assessments te oefenen. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en raak je vertrouwd met het maken van dit soort tests.

Assessment voor je sollicitatie oefenen

Je bent vast benieuwd hoe je het assessment voor je sollicitatie kunt oefenen. Lucky for you zijn er allerlei soorten manieren waarop je dit kunt doen. Oefen bijvoorbeeld met oefentesten online, zoals intelligentie-, persoonlijkheids- en (cognitieve) capaciteitentesten. Of gebruik speciale

  • IQ-testen
  • en train onder tijdsdruk om te wennen aan de testomstandigheden. Als je van tevoren nog niet weet wat het assessment wordt, is het handig om alvast te achterhalen wat je sterke en zwakke punten zijn. Vervolgens kun je op zoek naar nieuwe tests om jouw zwakke punten of slechte eigenschappen te verbeteren. You’ve got this.

    Wat als het assessment resultaat tegenvalt?

    Je kunt nog zo je best doen, maar het kan zijn dat je het resultaat van je assessment niet mee zit. Scoor je slecht op de capaciteitentest, dan ben je waarschijnlijk niet geschikt voor de job. Bummer, maar een afwijzing betekent niet altijd dat je slecht gescoord hebt. Een andere kandidaat kan bijvoorbeeld gewoon beter zijn.

    Het is oké om even te balen na een afwijzing, maar blijf er niet in hangen. Je weet nu wat je kunt verwachten bij een capaciteitentest, dus ga oefenen. Wil je je score verbeteren? Bekijk dan je uitslagen en ontdek je sterke en zwakke punten. Vraag ook om feedback, zodat je weet waar je de volgende keer op kunt letten. Dit helpt je niet alleen voor deze functie, maar ook voor toekomstige sollicitaties.

    Key takeaways

    • Een assessment is een psychologische test die je tijdens je sollicitatie doet. Het bestaat vaak uit vragen, gesprekken en simulaties.
    • Met een assessment kijkt de werkgever of jij geschikt bent voor de job.
    • Bereid je goed voor op je assessment: zorg dat je goed uitgerust bent, eet een stevig ontbijt en oefen alvast met verschillende testen.
    • Je kunt online allerlei oefentesten vinden, zoals intelligentie-, persoonlijkheids- en capaciteitentesten om mee te oefenen.
    • Scoor je niet zo goed? Geen stress. Vraag om feedback, ontdek je sterke en zwakke punten, en blijf oefenen voor de volgende keer.

    Klaar om te solliciteren?



    Veelgestelde vragen

    • Wat is een assessment?

    • Een assessment is een soort testen of opdracht. Assessments worden vaak gebruikt voor sollicitaties. Op die manier kan de werkgever namelijk checken of jij met jouw kennis en aanpassingsvermogen past bij de job waarop je solliciteert.

    • Hoe kan ik een assessment voorbereiden?

    • Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en dat je je assessment van tevoren al hebt geoefend. Met een online capaciteitentest kun je bijvoorbeeld oefenen en ontdekken hoe jij presteert onder tijdsdruk.

    • Waarom krijg ik een assessment bij mijn sollicitatie?

    • Werkgevers zetten assessments in om te testen of jij de functie waarop je solliciteert goed kunt uitvoeren. Zo word je bijvoorbeeld getest op je kennis, reactievermogen en persoonlijkheid.

    • Wat zijn de onderdelen van een assessment?

    • Een assessment bestaat uit vier onderdelen. Eerst krijg je een intelligentietest om je werk- en denkniveau te checken en persoonlijkheidsvragen om te zien hoe je in elkaar steekt. Daarna heb je een sollicitatiegesprek en laat je in gesimuleerde werksituaties zien hoe je reageert.