Competentie: betrouwbaar

Mooie praatjes genoeg, maar het is de kunst om ook echt te doen wat je zegt. Daarom is het zo belangrijk om betrouwbaar te zijn. Zo weten anderen wat ze aan je hebben, en dat is heel waardevol in je privé- én werkleven. Maar hoe weet je eigenlijk of je betrouwbaar bent? En is er nog hoop voor je als betrouwbaarheid niet je sterkste punt blijkt te zijn? In dit artikel delen we de ins en outs van de competentie betrouwbaar zijn, dus lees lekker mee.

Betrouwbaar betekenis

Betrouwbaar zijn betekent dat anderen je kunnen vertrouwen en op je kunnen rekenen. Op werk houdt dat in dat je goed bent in je vak en voldoet aan de verwachtingen die je leidinggevende, collega’s en klanten van je hebben. Betrouwbaarheid is goed voor je reputatie en zorgt voor meer vertrouwen binnen je team of de organisatie. Dat is belangrijk voor een goede samenwerking en maakt het makkelijker om gezamenlijke doelen te behalen.

Vergelijkbare competenties

Betrouwbaarheid staat niet op zichzelf. Zo vormt verantwoordelijkheid de basis ervan. Je kunt namelijk niet betrouwbaar zijn als je geen verantwoordelijkheid neemt voor je acties. Als je je verantwoordelijkheden ontloopt of de schuld op anderen afschuift, vertrouwen mensen je nooit. Andersom werkt het hetzelfde: als je consequent je verantwoordelijkheid neemt voor je acties, zien anderen je al snel als een betrouwbaar persoon.

Daarnaast zijn er verschillende andere competenties die ervoor zorgen dat jij betrouwbaar overkomt. Integriteit is er daar een van. Dat houdt in dat je sterke morele principes hebt waar je je altijd aan houdt, ook als dat moeilijk is. Dit vormt de basis van consistent en eerlijk gedrag, en dat maakt je dan weer betrouwbaarder. Ook transparantie en punctualiteit of accuratesse dragen bij aan hoe betrouwbaar je overkomt. Door open en eerlijk te communiceren en altijd op tijd te zijn, kunnen mensen op je rekenen.

Voorbeelden van betrouwbaar zijn

Nog even checken of je echt zo betrouwbaar bent als je denkt voordat je deze competentie op je cv zet? We maakten een checklist voor je met kenmerken van betrouwbare types. Zij:

  • Doen wat ze denken en zeggen.
  • Komen verplichten na, of melden het als dat een keer niet lukt.
  • Verzorgen hun werk tot in de puntjes.
  • Zijn eerlijk en integer.
  • Zijn discreet en kunnen een geheim bewaren.
  • Spreken de waarheid.
  • Houden niks achter (tenzij het bijvoorbeeld om privacy of vertrouwelijke info gaat).
  • Zijn aanspreekbaar op hun verantwoordelijkheden.
  • Staan open voor feedback.
  • Nemen verantwoordelijkheid voor fouten.
  • Houden zich aan regels, voorschriften en procedures.
  • Roddelen niet over anderen.

Betrouwbaarheid valkuilen

Je bent niet snel té betrouwbaar. Meestal is het alleen maar positief dat anderen op je kunnen vertrouwen. Maar je hoeft nou ook weer niet roomser dan de paus te zijn. Betrouwbaar zijn heeft dus wel een valkuil: als je eerlijkheid ten koste gaat van jezelf, maakt dat je naïef en kwetsbaar. Stel dat je je baas in vertrouwen vertelt dat je op zoek gaat naar een andere baan en ie je dat ontzettend kwalijk neemt. Als je niet zeker weet hoe je werkgever op zo’n soort boodschap reageert, kun je beter je mond houden. Waar de grens ligt tussen betrouwbaar en kwetsbaar (of misschien wel saai of braaf) zijn, verschilt per geval en is dus helemaal aan jou. Maar zorg dat je ’m niet over gaat.

Waarom is betrouwbaarheid belangrijk?

Betrouwbaarheid is belangrijk voor je relaties met anderen. Als je collega’s weten dat ze op je kunnen rekenen, bouwen jullie een sterkere band op. Dat is fijn voor de samenwerking, de productiviteit en de sfeer op de werkvloer. Verder is het goed voor je reputatie, en dat levert dan vaak weer mooie (carrière)kansen op. Werkgevers gaan namelijk graag in zee met betrouwbare types zoals jij.

Betrouwbaarheid ontwikkelen

Het is maar de vraag in hoeverre je betrouwbaar kunt worden als je dat helemaal niet bent. Betrouwbaarheid is namelijk een eigenschap die in je zit, en maar deels aan te leren is. Als je bijvoorbeeld bewust de boel belazert, wordt het een lastig verhaal. Zit het met jouw betrouwbaarheid in principe wel goed, maar wil je deze kwaliteit meer benadrukken? Daar hebben we wat tips voor.

  • Doe wat je zegt dat je gaat doen. Klinkt logisch, maar dit is de kern van betrouwbaarheid. Zet alles op alles om beloftes en afspraken na te komen, ook als dat lastig is. Schrijf belangrijke afspraken en beloftes daarom op, zodat je ze in ieder geval niet vergeet. Lukt het een keer echt niet? Wees dan proactief en laat dit de ander zo snel mogelijk weten.
  • Wees eerlijk en transparant. Tuurlijk is het moeilijk om slecht nieuws te brengen of een fout toe te geven, maar it’s all in the game. Eerlijkheid is essentieel voor betrouwbaarheid, dus probeer dat altijd te zijn.
  • Neem verantwoordelijkheid. Fout gemaakt? Dat kan gebeuren, als je er maar goed mee omgaat. Ontdek dus niet dat je de mist in bent gegaan, maar neem je verantwoordelijkheid en leer van je fout.
  • Wees consistent. Als je betrouwbaar bent, kunnen anderen altijd op je rekenen. Doe daarom niet alleen je best op die ene belangrijke taak, maar lever altijd kwaliteit.

Betrouwbaarheid aantonen

Tuurlijk, je kunt in je motivatiebrief zetten dat je betrouwbaar bent, maar of je daar echt indruk mee maakt? Het is beter om het aan de werkgever te laten zien. Dat kan heel simpel door op tijd te komen voor je sollicitatiegesprek en je goed voor te bereiden. En eh, wees eerlijk. Heb je op een bepaalde vraag geen antwoord? Geef dat dan toe in plaats van je dat een antwoord verzint.

Betrouwbaarheid aantonen: voorbeeld 1

‘Bij mijn vorige baan had ik toegang tot gevoelige klantgegevens. Mijn baas vertrouwde me om die informatie zorgvuldig te beheren en te beschermen. Ik nam de beveiligingsprotocollen altijd serieus, dus er is nooit iets misgegaan. Dat vertrouwen leidde er uiteindelijk toe dat ik met steeds belangrijkere klanten mocht werken.’

Betrouwbaarheid aantonen: voorbeeld 2

‘Toen ik nog studeerde was ik tijdens een groepsproject degene die alles in goede banen leidde. Ik zorgde dat we regelmatig bij elkaar kwamen, iedereen wist wat ie moest doen en dat er goed gecommuniceerd werd. Mijn teamgenoten wisten dat ze op me konden bouwen, en dat hielp ons om het project succesvol af te ronden.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: betrouwbaarheid houdt in dat je consistent en voorspelbaar bent in je wat je zegt, doet en hoe je presteert. Anderen kunnen daarom op je rekenen.
  • Voorbeeld: betrouwbare mensen doen wat ze zeggen, komen verplichtingen na, zijn eerlijk en integer en nemen hun verantwoordelijkheid.
  • Valkuil: als je te betrouwbaar bent, gaat dat mogelijk ten koste van jezelf omdat dat je kwetsbaar of naïef maakt.
  • Belang: betrouwbaarheid is belangrijk voor je relaties en samenwerking met anderen, je reputatie en carrièrekansen.
  • Ontwikkelen: je kunt betrouwbaarder overkomen door altijd te doen wat je zegt, eerlijk en consistent te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is betrouwbaar zijn?

  • Als je betrouwbaar bent, kunnen anderen op je rekenen en vertrouwen. Het gaat erom dat je doet wat je zegt, dat je eerlijk en oprecht bent en verantwoordelijkheid neemt voor je acties.

  • Wat maakt iemand betrouwbaar?

  • Consistentie maakt je betrouwbaar, dus als je keer op keer doet wat je zegt en je beloftes nakomt. Ook eerlijkheid, integriteit en verantwoordelijkheid dragen bij aan betrouwbaarheid.

  • Wat is een synoniem voor betrouwbaar?

  • Er bestaat geen woord dat precies hetzelfde betekent. Betrouwbaar heeft wel overlap met woorden als eerlijk, vertrouwd en integer.