Ben jij altijd goudeerlijk? Dan is de kans groot dat integriteit helemaal jouw ding is. Hmm, integriteit, da’s een lastig woord. Gelukkig weten wij je precies te vertellen wat dit voor competentie is en wanneer je ’m op je cv kunt knallen. Ga er dus lekker voor zitten, dan nemen wij alle onderdelen van integriteit met je door. Scheelt je gelijk weer uren scrollen op het internet.
Integriteit betekenis
Integriteit is best een vaag concept dat niet zo 1-2-3 uit te leggen is. Het is dus niet gek dat je nog helemaal niet bekend bent met deze competentie. Maar ja, wat betekent integriteit dan? Integriteit betekent dat je altijd eerlijk en oprecht bent, wat er ook gebeurt. Je leeft dus altijd volgens bepaalde normen en waarden, zelfs als je die moeilijk kunt nastreven. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Simpel: stel je voor dat je verantwoordelijk bent voor de financiële administratie van een bedrijf. Er gaat iets mis en je zou makkelijk met je fout weg kunnen komen. Toch kies je ervoor om eerlijk te zijn en de fout recht te zetten. Dat is integriteit.
Soorten integriteit
Er zijn drie vormen van integriteit: sociale, professionele en persoonlijke integriteit. Hieronder leggen we ze stuk voor stuk uit:
- Persoonlijke integriteit betekent dat je eerlijk en trouw blijft aan je eigen waarden en principes, ook als niemand kijkt.
- Professionele integriteit heeft te maken met eerlijk en ethisch handelen op je werk. Het betekent dat je je werk goed doet, je aan de regels houdt en eerlijk bent in je zakelijke beslissingen, zelfs als dit nadelig is voor jezelf.
- Sociale integriteit gaat over hoe je eerlijk en respectvol met anderen omgaat.
Vergelijkbare competenties
Wist je dat er meer competenties zijn die lijken op integriteit? Neem bijvoorbeeld verantwoordelijkheid. Dit houdt in dat je je taken serieus neemt, je verplichtingen nakomt en de gevolgen van je acties accepteert. Integriteit draait dan weer om eerlijkheid en je aan je principes houden, ook als het lastig wordt. Terwijl verantwoordelijkheid vooral gaat over hoe je je werk doet, richt integriteit zich dus op de manier waarop je dat doet: met respect en eerlijkheid.
Een andere competentie die op integriteit lijkt, is betrouwbaarheid. Als je betrouwbaar bent, kunnen mensen op je rekenen. Het betekent dat je doet wat je belooft en je afspraken nakomt. Nu vraag je je misschien af: waar zit dan het verschil tussen integriteit en betrouwbaarheid? Integriteit gaat over je eigen normen en waarden, terwijl betrouwbaarheid juist gaat over je reputatie als iemand die te vertrouwen is.
Voorbeelden van integriteit
Als je een integer persoon bent doe je dus altijd je best om de juiste keuzes te maken. Maar er zijn nog veel meer kenmerken van integriteit. Hieronder vind je daar een aantal voorbeelden van. Vink je een of meerdere van deze punten af? Dan is integriteit een goede competentie om bij te schrijven op je cv.
- Altijd eerlijk zijn en niets verbergen of verdraaien.
- Luisteren naar feedback en je verantwoordelijkheden serieus nemen.
- Duidelijk zijn over je acties en beslissingen en verantwoording nemen.
- Objectief en eerlijk handelen, zonder persoonlijke voorkeuren of vooroordelen.
- Je woorden komen overeen met je daden, zonder tegenstrijdigheden.
- Beloftes nakomen en je aan afspraken houden.
- Vertrouwelijke informatie niet doorvertellen.
Integriteit valkuilen
Als je integer bent, kan het knap lastig zijn om je flexibel op te stellen als de situatie om een andere aanpak vraagt. Je hebt er dan moeite mee om andere perspectieven te accepteren en je eigen regels los te laten. Is integer zijn dan het einde van de wereld? Nee, zeker niet. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je gewoon aangeven dat je je bewust bent van deze slechte eigenschap. Ook handig: vertel de werkgever hoe jij jouw integriteit verder wilt ontwikkelen.
Waarom is integriteit belangrijk?
Hier kunnen we kort over zijn: als jij jouw integriteit inzet op de werkvloer, weten je collega’s dat ze op je kunnen rekenen. Een integer persoon zou namelijk nooit sneaky acties uitvoeren of fouten verdoezelen, ook al ben je er zelf de dupe van. Dit zorgt ervoor dat anderen je sneller vertrouwen. Want vriendjespolitiek en geld onder de toonbank drukken? Daar doe jij allemaal niet aan.
Integriteit ontwikkelen
Integriteit ontwikkelen zou niet moeilijk moeten zijn, toch? Het gaat er immers om dat jij kiest wat juist is voor iedereen zonder rekening te houden met je eigen onderliggende mening. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw collega’s ook weten dat je een integer persoon bent? Daar helpen deze tips je bij:
- Blijf altijd consistent. Zorg ervoor dat je principes en waarden altijd zichtbaar zijn in je werk, of je nu een grote deal afsluit of een simpele taak uitvoert.
- Wees eerlijk en open. Praat over wat je doet en waarom je het doet. Wees ook niet bang om fouten toe te geven en ga direct op zoek naar oplossingen.
- Durf op te komen voor wat juist is. Soms betekent integriteit dat je tegen de stroom in moet zwemmen. Dus als je ziet dat iets niet klopt, spreek dat dan uit.
Integriteit aantonen
In je cv of motivatiebrief aangeven dat je integer bent is een goed begin, maar echt impact maak je pas als je dit verder toelicht tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe? Door concrete voorbeelden te geven van situaties waarin je je integriteit hebt laten zien. Hier zijn twee voorbeelden om je op weg te helpen:
Integriteit aantonen: voorbeeld 1
‘Bij mijn vorige baan ontdekte ik een fout in een rapport dat ik had ingediend, die de resultaten mogelijk zou beïnvloeden. Ondanks dat niemand de fout had opgemerkt, besloot ik om het te melden en te corrigeren. Dit betekende extra werk, maar ik vond eerlijkheid en transparantie veel belangrijker.’
Integriteit aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn stage bij een marketingbedrijf ontdekte ik dat een campagne-investeerder onterecht belastingvoordelen kreeg door middel van valse gegevens. Ondanks de druk van het team om het probleem te negeren om de klant tevreden te houden, besloot ik om eerlijk te blijven. Ik meldde de kwestie bij mijn leidinggevende en hielp om de situatie recht te zetten. Dit zorgde voor een eerlijke oplossing en versterkte het vertrouwen in ons werk.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: integriteit betekent dat je altijd trouw blijft aan je eigen normen en waarden, zelfs als dat niet in jouw voordeel is.
- Voorbeeld: integriteit houdt in dat je eerlijk bent, je verantwoordelijkheden serieus neemt, je beloften nakomt en vertrouwelijke informatie beschermt.
- Valkuil: soms kan integriteit ervoor zorgen dat je minder openstaat voor andere meningen of perspectieven.
- Belang: door je professionele integriteit op de werkvloer in te zetten, weten je collega’s dat ze op je kunnen rekenen en dat je betrouwbaar bent.
- Ontwikkelen: om je integriteit te versterken, moet je eerlijk en open communiceren en opkomen voor wat juist is, zelfs als dat nadelige gevolgen heeft voor jou.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is integriteit?
-
Wat is integer gedrag op de werkvloer, en hebben jullie voorbeelden?
Integriteit betekent dat je altijd kiest om het juiste te doen. Stel, je vindt een portemonnee met veel geld op straat. Je kunt het geld houden, maar je kiest ervoor om het bij de gevonden voorwerpen in te leveren. Dat is integriteit: altijd doen wat juist is, ook als niemand kijkt.
Integer gedrag op de werkvloer draait om eerlijkheid en transparantie. Dit betekent dat je open bent over je acties, je beloftes nakomt en vertrouwelijke info veilig houdt. Het gaat erom dat je je verantwoordelijkheden serieus neemt en altijd je best doet om rechtvaardig te handelen.