Persoonlijkheidstest

Ben jij blauw of rood, type 2 of type 8 en eh, een INFJ of ESTP? De uitslagen van een persoonlijkheidstest klinken altijd als hogere wiskunde. Maar eigenlijk zijn het handige hulpmiddelen om achter je sterke punten en valkuilen te komen. Het probleem is alleen dat er zoveel soorten persoonlijkheidstesten bestaan, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dus wat is dan de beste persoonlijkheidstest? En welke test gebruik je in welke context? Lees vlug verder, want we bespreken hier de bekendste.

Wat is een persoonlijkheidstest?

Je denkt nu waarschijnlijk aan persoonlijkheidsvragenlijsten die jou het hemd van het lijf vragen over je gedrag, karakter, gevoelens en denkwijze. En yep, dat is ook grotendeels wat een persoonlijkheden test is. Je gebruikt ’m om inzicht te krijgen in wie jij bent en hoe je in elkaar steekt. Of je introvert of extravert bent, bijvoorbeeld. En of je handelt vanuit je emotie of rationeel nadenken. Je kunt een korte gratis persoonlijkheidstest maken, of juist een moeilijke en professionele persoonlijkheidstest. Hoe langer, hoe gedetailleerder de uitslag vaak is.

Waarom een persoonlijkheidstest maken?

Een leuke persoonlijkheidstest doen voor de fun kan natuurlijk, maar meestal vul je zo’n persoonlijkheidsvragenlijst met een doel in. Bijvoorbeeld:

  • Voor je werk. Met een persoonlijkheidstest voor je werk krijgt je manager inzicht in je teamrol en je sterke punten. Zo kunnen jullie de samenwerking in het team verbeteren.
  • Als onderdeel van een assessment. Soms moet je een persoonlijkheidtest maken tijdens je sollicitatie. Aan de hand van je uitslag beoordeelt de werkgever of jij de juiste persoon bent voor de functie en of je binnen het team past.
  • Voor jezelf. Om zelf inzicht te krijgen in je persoonlijkheid en je sterke en zwakke punten. Hoe meer zelfkennis je hebt, hoe beter je jezelf kunt ontwikkelen.

Voordelen persoonlijkheidstesten

Of je de test nou voor je werk of voor jezelf maakt, je haalt er altijd wel een voordeel uit. Denk aan:

  • Je leert niet alleen iets over jezelf, maar ook over je collega’s. Zo kom je er samen achter waarvoor je bij je ene collega kunt aankloppen, en waar jij juist weer goed bij kunt helpen. Op die manier werken jullie beter samen en zijn jullie productiever bezig.
  • Persoonlijkheidstesten helpen je om keuzes te maken in je leven die van nature goed bij je passen. Misschien geeft de uitslag je zelfs een idee waar je niet eerder aan had gedacht.
  • Persoonlijkheidstesten komen niet zomaar uit de lucht vallen, de meeste zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Let hierop bij het maken van persoonlijkheidstesten

Handig hulpmiddel dus, zo’n persoonlijkheidstest. Maar je snapt vast ook dat het geen magisch middel is waarmee jij in no time je hele persoonlijkheid kunt verklaren. Houd dus je koppie erbij als je een persoonlijkheidstest invult. Check onze tips maar:

  • Het is soms lastig om de vragen van een persoonlijkheidstest objectief in te vullen. Jouw zelfbeeld is namelijk ook subjectief. Probeer dus echt een stap terug te doen en naar je persoonlijkheid en gedrag te kijken alsof het iemand anders is.
  • Een andere challenge is om eerlijk en zelfbewust te zijn. Vaak antwoord je voor de persoon die je wilt zijn, maar niet voor de persoon die je op dat moment al bent. Wees dus echt kritisch op jezelf.
  • Pas op dat je de uitslag van een persoonlijkheidstest niet als de volledige waarheid aanneemt. Denk er goed over na en reflecteer hierna regelmatig op jezelf. Welke info uit de uitslag herken je? Welke juist niet? Nu kun je pas echt goed bepalen waar jouw kwaliteiten en valkuilen liggen.

Welke persoonlijkheidstesten zijn er?

Help, je moet een karaktertest maken voor je werk of sollicitatie. Of je vraagt je gewoon af: ‘Welke persoonlijkheid heb ik eigenlijk?’ en wilt weten wat de beste persoonlijkheidstest is om daarachter te komen. Check it out: wij zetten de belangrijkste persoonlijkheidstesten voor je op een rij. Zo weet je in no time welke persoonlijkheden test je waarvoor gebruikt.

Persoonlijkheidstest Focus
Big Five model Richt zich op vijf kernkwaliteiten: openheid, consciëntieusheid, extraversie, vriendelijkheid en emotionele stabiliteit.
HEXACO Uitbreiding van de Big Five, met eerlijkheid en bescheidenheid als extra dimensie.
Enneagram Verdeelt persoonlijkheid in negen typen, met karaktereigenschappen en motivaties.
Jung persoonlijkheidstest Gericht op hoe mensen de wereld waarnemen en beslissingen nemen.
DISC Meet gedragtypes in vier categorieën: dominantie, invloed, stabiliteit en consciëntie.
Insights kleuren Geeft inzicht in persoonlijkheid via vier kleuren, met elk specifieke eigenschappen.
MBTI Verdeelt persoonlijkheid in 16 typen op basis van vier voorkeuren: extravert/introvert, intuïtie/waarneming, denken/voelen en oordelen/waarnemen.
16 personalities Gebruikt 16 verschillende combinaties van eigenschappen gebaseerd op de MBTI met een extra dimensie: assertief/turbulent.
Belbin test Gefocust op teamrollen, helpt je jouw sterke punten binnen een team ontdekken.
Management Drives Test Meet jouw drijfveer in een werkomgeving, om te begrijpen wat je motiveert en hoe je samenwerkt.
Strengthsfinder Focust op het ontdekken van je sterke punten aan de hand van kerncompetenties en talenten.
Leerstijlen van Kolb Identificeert vier leerstijlen: doener, dromer, denker en beslisser om te bekijken hoe je leert.
LTP test Assessment dat meet hoe goed jij aansluit bij de functie waar je op solliciteert.
RIASEC Holland Beroepskeuzetest die je helpt een carrièrepad te kiezen op basis van zes werkpersoonlijkheden.
Roos van Leary Gaat over communicatiepatronen en gedrag om te verbeteren hoe mensen met elkaar omgaan.
EQ test Meet je emotionele intelligentie; je vermogen om emoties te herkennen, begrijpen en beheren.
IQ test Meet je cognitieve vermogen; o.a. je ruimtelijk inzicht, kortetermijngeheugen, wiskundig vermogen en analytisch denken.

Key takeaways

  • Een persoonlijkheidstest is een vragenlijst die je invult om inzicht te krijgen in wie jij bent en hoe je in elkaar steekt.
  • Je kunt een persoonlijkheidstest maken voor je werk, een sollicitatie of voor jezelf.
  • Voordelen van zo’n test zijn dat je iets over jezelf en je teamleden leert zodat je beter kunt samenwerken. Ook geven ze je ideeën waar je misschien niet eerder aan dacht.
  • Nadelen van een persoonlijkheidstest zijn dat het soms lastig is om objectief, eerlijk en zelfbewust te zijn. Let ook op dat je de uitslag niet als volledige waarheid aanneemt.
  • Er zijn veel soorten persoonlijkheidstesten met elk een andere focus. Bijvoorbeeld de 16 personalities, Big Five, DISC, Insights en HEXACO.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de beste persoonlijkheidstest?

  • Dat ligt eraan wat je wilt bereiken met een persoonlijkheidstest, want ze hebben allemaal een andere focus. Gebruik bijvoorbeeld de Belbin test om achter jouw rol in een team te komen en 16 personalities om inzicht in jouw karakter te krijgen.

  • Wat kost een persoonlijkheidstest?

  • Je kunt online zo een gratis persoonlijkheidstest met uitslag vinden, maar meestal betaal je voor een uitgebreidere versie met onderzoeksrapport. Hoeveel dat kost, verschilt per persoonlijkheidstest.

  • Wat zegt een persoonlijkheidstest?

  • Een persoonlijkheidstest helpt je om inzicht te krijgen in je gedrag, motivatie en sterke punten. Zo kom je er bijvoorbeeld achter wat jouw valkuilen zijn en welke rol je in een team aanneemt.

  • Zijn persoonlijkheidstesten betrouwbaar?

  • Veel persoonlijkheidstesten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dus ze zijn betrouwbaar. Let wel op dat je de uitslag nooit aanneemt als volledige waarheid. De testen zijn bedoeld om inzicht te krijgen in je persoonlijkheid, niet om jouw hele karakter te verklaren.

  • Wat is mijn persoonlijkheidstype?

  • Persoonlijkheidstesten als de Enneagram en MBTI vertellen jou iets over je persoonlijkheidstype. Handig van de Enneagram is dat je ook ziet welke persoonlijkheidstypes naast je basistype nog meer bij jou passen.