Sterke en zwakke punten

Sterke en zwakke punten hebben we allemaal. Yep, jij ook. De sterke weet je waarschijnlijk wel, maar voor je ontwikkeling is het juist belangrijk dat je ook je zwakke punten kent. Alleen zo kun je namelijk groeien en ze omdraaien in iets positiefs. Zeker geen makkie, maar wél een toffe uitdaging. Om je op weg te helpen delen we in dit artikel tips om aan je zwakke punten te werken. Inclusief voorbeelden van zwakke punten, zodat je ze makkelijker herkent.

Wat zijn zwakke punten?

Deze vraag lijkt een inkoppertje, maar het kan zomaar dat je je zwakke punten verwart met je persoonlijke valkuilen. Terwijl er echt een verschil is. Een zwak punt is namelijk iets wat je van nature niet goed kunt. Je hebt bijvoorbeeld geen taalgevoel, bent slecht in wiskunde of hebt moeite met timemanagement. Een valkuil daarentegen is vaak juist een sterk punt dat omslaat in iets negatiefs wanneer je ’m te ver doorvoert. Bijvoorbeeld: je bent zo perfectionistisch dat je te veel aandacht besteedt aan details en daarom een deadline mist. Als je het zo bekijkt zijn je sterke en zwakke punten dus nauw met elkaar verbonden.

Wat zijn sterke punten?

En eh, wat zijn sterke punten dan? Dat ligt wat meer voor hand: dat is waar je goed in bent en waar dus je kracht ligt. Vaak vragen werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek al naar je sterke en zwakke punten. Wees dan niet te bescheiden, maar benoem een paar sterke skills of eigenschappen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Vind je het moeilijk om je sterke punten te beschrijven? Hieronder vind je een lijst met voorbeelden van sterke en zwakke punten.

Voorbeelden van sterke en zwakke punten

Wat de begrippen sterke en zwakke punten inhouden is nu wel duidelijk, maar wat kun je concreet noemen als iemand naar je sterke en minder sterke eigenschappen vraagt? Doe inspo op met onze voorbeelden van sterke en zwakke punten.

Voorbeelden van zwakke punten

  • Afwachtende houding
  • Chaotisch
  • Controlfreak
  • Direct
  • Gebrek aan focus
  • Gebrek aan technische vaardigheden
  • Gesloten
  • Kritisch
  • Moeilijk concentreren
  • Moeilijk ‘nee’ zeggen
  • Ongeduldig
  • Onzeker
  • Sceptisch
  • Slechte timemanagement
  • Uitstelgedrag

Voorbeelden van sterke punten

Hoe ontdek je je zwakke punten op werk?

Waar je goed in bent, dat weet je meestal wel. En hoewel je het waarschijnlijk ook wel aanvoelt als er iets minder smooth verloopt, is het soms lastig te zeggen wat dat dan precies is en hoe dat komt. Terwijl het voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling juist zo belangrijk is om je zwakke punten te kennen. Dus eh, hoe ontdek je ze?

  1. Doe aan zelfreflectie. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin iets misging of je niet zo goed presteerde als je hoopte. Vraag jezelf af welke vaardigheden of eigenschappen je in die situaties tekort kwam.
  2. Vraag om feedback. Vraag aan mensen om je heen, zoals je manager of collega’s, wat zij zien als jouw zwakke eigenschappen. Dat soort feedback is vaak waardevol, omdat zij objectiever naar je kijken en dingen opmerken die je zelf misschien over het hoofd ziet.
  3. Doe een persoonlijkheidstest. Een beetje googelen en je vindt online genoeg persoonlijkheidstests en assessments die je inzicht geven in je sterke en zwakke punten.
  4. Observeer je eigen stressreacties. Help, paniek. Er zijn vast weleens situaties waarin je je gestrest of ongemakkelijk voelt. Dat kan betekenen dat je op dat moment ergens onzeker over bent of dat je iets doet waar je niet goed in bent. Slim dus om dit soort situaties in de gaten te houden.
  5. Daag jezelf uit. Stap eens uit je comfortzone en probeer nieuwe dingen uit. Grote kans dat je dan obstakels tegenkomt. In moeilijke situaties komen je minder sterke kanten (en je sterke trouwens ook) vaak boven water.

Aan je zwakke punten werken

Grote kans dat je aan je zwakke punten wilt werken. Helemaal geen gek idee, want dat is goed voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Verwacht alleen niet dat je van je minder sterke punten zomaar je grootste krachten maakt, want dan kan het weleens tegenvallen. Maar je kunt je zwakke punten wel omdraaien tot iets positiefs of ervoor zorgen dat ze je minder in de weg zitten. Dat is al een win. Hoe? Zo, bijvoorbeeld:

1. Focus op je mindset

Een growth mindset, welteverstaan. Zie je zwakke punten niet als vaste eigenschappen, maar als gebieden waarin je kunt groeien en verbeteren. Weg met die negatieve gedachten, en focus op wat je kunt bereiken als je hard werkt en niet opgeeft.

2. Durf om hulp te vragen

Cliché, maar waar: samen bereik je meer dan in je uppie. Al is het maar omdat je manager handige tools voor je heeft of omdat je collega je kan motiveren om door te zetten. Durf dus om hulp en feedback te vragen.

3. Maak een plan

Zomaar in het wilde weg aan je zwakke punten werken levert vaak niet veel op. De kans is namelijk groot dat je na een week of twee alweer afhaakt. Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) geeft je richting en maakt het makkelijker om vol te houden.

4. Stel duidelijke doelen

Over lekker concreet zijn gesproken, zorg er ook voor dat je doelen duidelijk en meetbaar zijn. SMART-doelen noemen we dat, oftewel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

5. Doe meer ervaring op

Je kunt eindeloos plannen maken en doelen stellen, maar uiteindelijk is er actie nodig om je zwakke punten te verbeteren. Wil je ergens beter in worden? Dan moet je daar meer ervaring in opdoen. Dus hup, volg die cursus in dat lastige computerprogramma of spreek eens in het openbaar, dan boek je pas écht vooruitgang.

Key takeaways

  • Iedereen heeft sterke en zwakke punten: dingen waar je goed en juist niet goed in bent.
  • In ons artikel vind je een lijst met zwakke punten en een met sterke.
  • Je kunt je zwakke punten ontdekken door zelfreflectie, feedback, een online test, door je eigen stressreacties te observeren of uit je comfortzone te stappen.
  • Om je zwakke punten te verbeteren heb je een growth mindset nodig, moet je om hulp vragen, een POP maken, SMART-doelen stellen en ervaring opdoen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn zwakke punten?

  • Zwakke punten of minder sterke punten zijn dingen waar je van nature niet goed in bent. Je kunt je ook zien als ontwikkelpunten.

  • Wat zijn sterke punten?

  • Sterke punten zijn dingen waar je erg goed in bent, dus waar je kracht ligt. Je kunt deze bijvoorbeeld benoemen tijdens een sollicitatiegesprek als je wilt laten zien wat je te bieden hebt.

  • Wat zijn voorbeelden van sterke en zwakke punten?

  • Zwakke punten zijn bijvoorbeeld een afwachtende, gesloten of kritische houding. Sterke punten zijn bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, leiderschap en stressbestendigheid. In ons artikel vind je een lange lijst met sterke en zwakke punten.

  • Hoe kun je aan zwakke punten werken?

  • Schakel daarvoor je growth mindset én hulp van anderen in. Misschien wil je manager wel samen met jou een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen. Maak duidelijk meetbare doelen en doe ervaring op in de punten waar je minder goed in bent.