Leerstijlen van Kolb

Als je op zoek bent naar jouw persoonlijke leerstijl, ben je hier aan het juiste adres. De leerstijlen van Kolb geven je namelijk inzicht in hoe jij het beste leert. Of je nu een denker, doener, dromer of beslisser bent, in dit artikel ontdek je wat deze stijlen precies inhouden en hoe je ze kunt inzetten om effectiever te leren. Check it out.

Kolb’s leercyclus

De leerstijlen van Kolb zijn bedacht door de Amerikaanse psycholoog David Kolb. Volgens Kolb doorloop je tijdens het leren vier stappen, die samen een leercyclus vormen. Vaak heb je een voorkeur voor één of twee specifieke fasen.

  • Concreet ervaren: je doet nieuwe ervaringen op.
  • Reflectief observeren: je denkt na over wat je hebt meegemaakt.
  • Abstract conceptualiseren: je trekt conclusies of bedenkt een theorie.
  • Actief experimenteren: je probeert het in de praktijk uit.

De vier leerstijlen van Kolb

De vier leerstijlen van Kolb helpen je ontdekken hoe jij het beste leert. Welke leerstijl je hebt hangt af van welke leerfasen jij het prettigst vindt. In totaal zijn er vier stijlen: denker, doener, dromer en beslisser. Er bestaat geen speciale test om te bepalen welke van de leerstijlen van Kolb bij je past. Maar met onze uitleg ontdek je zo welke leerstijl je prettig vindt.

Leerstijl doener

Actief experimenteren + concreet ervaren

Als doener wil je vooral meteen aan de slag. Leren doe je door te doen, dus. Of het nou een nieuwe baan, project of stage is, jij leert door dingen uit te proberen en te ervaren. Je bent dus iemand die niet te lang stil blijft zitten en liever in de praktijk dingen leert dan uit een boek.

Leerstijl denker

Reflectief observeren + abstract conceptualiseren

Denkers pakken het liever rustig aan en denken goed na voordat ze iets doen. Als denker houd je ervan om situaties te analyseren. Pas als je alles goed hebt uitgedacht, ga je aan de slag. Je leert het beste door je eerst te verdiepen in de theorie, zoals bij een e-learning of door het lezen van artikelen. Daarna zet je die kennis pas om in actie.

Leerstijl beslisser

Abstract conceptualiseren en actief experimenteren

Als beslisser wil je niet alleen weten hoe iets werkt, je wilt het ook meteen toepassen. Theorie is belangrijk, maar jij haalt vooral voldoening uit het oplossen van problemen en het uitvoeren van een plan. Je leert het beste door situaties te analyseren en je kennis direct om te zetten in daden. Bij een casestudy of project voel jij je helemaal op je plek.

Leerstijl dromer

Concreet ervaren en reflectief observeren

Dromers nemen graag de tijd om na te denken over nieuwe ervaringen. Je kijkt naar verschillende invalshoeken voordat je een conclusie trekt. Je leert door te observeren en te reflecteren, en je houdt ervan om te sparren met anderen. Voor jou zijn groepsdiscussies of brainstormsessies de perfecte manier om nieuwe dingen te leren.

Voordelen leerstijlen van Kolb

Je weet inmiddels vast welke leerstijl van Kolb bij jou past. Maar wat betekent dit voor jou? Hier zijn de voordelen van het kennen van jouw leerstijl:

  • Effectiever leren. Als je begrijpt hoe jij het beste leert, kun je je studiemethoden volledig afstemmen op jouw stijl.

  • Betere samenwerking. Kennis van je eigen leerstijl is niet alleen handig voor jou, maar ook voor je co-workers. Als je weet hoe je leert, kun je dat delen met je collega’s. Hierdoor kunnen zij beter op je inspelen, waardoor de onderlinge samenwerking een stuk soepeler verloopt.

  • Persoonlijke groei. Je leerstijl laat zien waar je sterke punten liggen en waar je nog kunt groeien. Met deze inzichten kun je gerichter werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je skills aanscherpen.

  • Carrièrekeuzes. Weten hoe je het beste leert, helpt je bij het vinden van vacatures en functies die echt bij jou passen. Zo kies je een werkomgeving die aansluit bij je vaardigheden en leerbehoeften.

Key takeaways

  • De leercyclus van Kolb bestaat uit vier fasen: concreet ervaren, reflectief observeren, abstract conceptualiseren en actief experimenteren.
  • Er zijn vier leerstijlen van Kolb: denker, doener, dromer en beslisser. Welke leerstijl bij je past, hangt af van welke leerfase je het prettigst vindt.
  • De denker overweegt, de doener handelt snel, de beslisser past toe en dromer reflecteert voor ie actie onderneemt.
  • Als je weet welke leerstijl van Kolb bij je past, kun je effectiever leren, beter samenwerken, passende carrièrekeuzes maken en werken aan je ontwikkeling.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Welke vier fasen kent de leercyclus van Kolb?

  • Kolb’s leercyclus bestaat uit vier fasen: concreet ervaren (nieuwe ervaringen opdoen), reflectief observeren (nadenken over ervaringen), abstract conceptualiseren (conclusies trekken) en actief experimenteren (kennis in de praktijk toepassen).

  • Wat zijn de leerstijlen van Kolb?

  • Kolb’s leerstijlen zijn: denker, doener, dromer en beslisser.

  • Hebben jullie voorbeelden van de leerstijlen van Kolb?

  • Als denker denk je na voordat je iets doet en een doener gaat juist aan de slag zonder eerst na te denken. Als beslisser wil je niet alleen weten hoe iets werkt, maar ook hoe je dat zelf kunt toepassen. En een dromer reflecteert op eerdere ervaringen voor ie actie onderneemt.

  • Wat houdt de leerstijl dromer in?

  • Dromers nemen de tijd om situaties te overdenken, ideeën te verkennen en creatief te zijn voordat ze in actie komen.