Zeg je intelligentietest, dan zeg je IQ-test. Maar eh, vlak ook de EQ-test niet uit. Die meet namelijk een ander deel van je intelligentie: je emotionele intelligentie. Die bepaalt dan wel niet hoe slim je bent in de klassieke zin van het woord, maar brengt je wel ver, zowel privé als op je werk. Benieuwd hoe zo’n EQ-test precies werkt en wat je aan je EQ-score hebt? Je leest het allemaal in ons artikel.
Wat is een EQ-test?
Een EQ-test is een test die je emotionele intelligentie, oftewel je EQ, meet. Dat gaat over hoe goed je je eigen emoties en die van anderen herkent en begrijpt en hoe je daarmee omgaat. Een EQ-test beoordeelt competenties en vaardigheden als:
- Zelfbewustzijn. Hoe goed je je eigen emoties en reacties begrijpt.
- Zelfregulatie. Hoe goed je je emoties beheerst en situaties rationeel benadert.
- Motivatie. In hoeverre het je lukt om jezelf te motiveren, ook in uitdagende omstandigheden.
- Empathie. Hoe goed je de emoties van anderen herkent en begrijpt.
- Sociale vaardigheden. Hoe goed het je lukt om positief met anderen om te gaan en relaties op te bouwen.
Als je een hoog EQ hebt, heb je vaak precies in de gaten hoe anderen in elkaar steken en weet je hoe je je zo goed mogelijk opstelt tegenover een ander. Een hoog EQ helpt ook om beter met stress om te gaan, sterke relaties op te bouwen en effectief te communiceren. Met een EQ-test ontdek je wat jouw EQ-score is.
Let op: een EQ-test maakt wel iets duidelijk over je persoonlijkheid, maar geeft geen volledig persoonlijkheidsprofiel. Als je daarnaar op zoek bent, kun je beter een persoonlijkheidstest doen.
EQ-test of IQ-test?
En eh, wat is dan het verschil met een IQ-test? Een EQ-test en een IQ-test meten twee verschillende soorten intelligentie. Een EQ-test bekijkt vooral hoe goed je omgaat met emoties, terwijl een IQ-test laat zien hoe goed je kunt denken en leren. Beide vormen van intelligentie zijn belangrijk in het leven, maar op verschillende manieren. Zo helpt een hoog EQ je bijvoorbeeld in je relaties en maakt een hoog IQ het makkelijker om complexe problemen op te lossen. Omdat beide tests een ander aspect van intelligentie meten, vullen ze elkaar goed aan. Maar je kunt ze ook prima los van elkaar maken.
Hoe werkt een EQ-test?
Een EQ-test bestaat vaak uit vragenlijsten met stellingen over je gedrag, gedachten en gevoelens in verschillende sociale en emotionele situaties. Daarbij moet jij aangeven in hoeverre je het eens bent met de stelling. Er is geen goed of fout, het is vooral belangrijk dat je eerlijk antwoordt. Soms krijg je bepaalde scenario’s voorgeschoteld en wordt je gevraagd hoe je zou reageren in die situatie. Bijvoorbeeld: ‘Je collega krijgt onterecht kritiek van je baas. Hoe reageer je?’
Je antwoorden worden vervolgens geïnterpreteerd om een beeld te krijgen van je emotionele intelligentie. Dit gebeurt aan de hand van een scoringssysteem waarbij elk antwoord een bepaalde waarde krijgt. Afhankelijk van welke EQ-test je maakt, krijg je een totaalscore of subscores voor specifieke EQ-vaardigheden. Die geven je inzicht in je sterke en zwakke punten op het gebied van emotionele intelligentie. Vaak krijg je ook een interpretatie van je scores en suggesties voor hoe je je EQ kunt verbeteren.
Wat heb je aan een EQ-test?
Een EQ-test geeft je inzicht in je emotionele intelligentie. Dat beetje extra zelfkennis komt goed van pas voor je persoonlijke ontwikkeling. Als je weet waar je goed en minder goed in bent, kun je daar namelijk gericht mee aan de slag. Misschien ontdek je bijvoorbeeld dat je niet goed met stress omgaat of dat je communicatie of manier van samenwerken effectiever kan. En omdat je je na het doen van een EQ-test bewuster bent van je emoties en die van anderen, verbeter je vaak ook meteen de relaties met anderen. Het lukt je bijvoorbeeld beter om conflicten te beheersen. Dat is zowel privé als op je werk erg handig.
Een EQ-test geeft je dus waardevolle inzichten, maar staar je niet blind op de uitslag. Wat je kunt en wie je bent hangt van veel meer dingen af dan alleen je EQ. Denk aan je creativiteit, motivatie en praktische kennis. Bovendien blijft het EQ lastig te meten, omdat het meer een morele eigenschap is dan een meetbare skill. Ook zijn niet alle EQ-tests even betrouwbaar en valide. Kies het liefst een test die wetenschappelijk onderbouwd is, zoals de EQ-i.
Key takeaways
- Een EQ-test is een test die je emotionele intelligentie (EQ) meet.
- Het is iets anders dan een IQ-test, die je cognitieve vaardigheden meet.
- EQ-tests bestaan uit vragenlijsten en/of scenario’s. Er is geen goed of fout. Op basis van je antwoorden krijg je één EQ-score of subscores voor specifieke EQ-vaardigheden.
- Een EQ-test geeft je inzicht in je emotionele intelligentie. Aan de hand daarvan kun je jezelf verder ontwikkelen. Het is ook goed voor je relaties met anderen.
- Een EQ-test geeft je geen compleet beeld van wie je bent en wat je kunt.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een EQ-test?
-
Wat meet een EQ-test?
-
Is een EQ-test een sociale intelligentie test?
-
Waar kan ik een EQ-test doen?
Een EQ-test is een emotionele intelligentietest. Zo’n test meet hoe goed je je eigen emoties en die van anderen kunt herkennen, begrijpen en beheren.
Een EQ-test meet je emotionele intelligentie. Concreet gaat dat bijvoorbeeld om je zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiemanagement.
Een EQ-test meet deels je sociale intelligentie, maar dat is niet het hele verhaal. Een EQ-test richt zich namelijk op verschillende aspecten van emotionele intelligentie, en sommige daarvan overlappen met sociale intelligentie. Denk aan empathie en sociale vaardigheden.
Dat kan op verschillende plekken. Veel websites bieden EQ-tests aan, gratis en betaald. Betaalde tests zijn vaak uitgebreider en geven gedetailleerdere info over je emotionele intelligentie dan gratis tests. Je kunt ook een EQ-test afnemen bij een psycholoog of coach.