Als je rondneust in de wereld van persoonlijkheidstests, duikt de naam Jung steeds weer op. Logisch dat je ondertussen benieuwd bent naar de Jung persoonlijkheidstest, want dat moet wel een hele goeie zijn. En dan heb je ook nog de nodige andere tests die gebaseerd zijn op de theorie van Jung. Hoe zit dat en wat houdt zijn persoonlijkheidstheorie eigenlijk in? In dit artikel duiken we in de Carl Jung theorie, die we in begrijpelijke taal aan je uitleggen. Zo snap je de ideeën van deze Zwitserse psycholoog wat beter als je straks zelf met zo’n Jungiaanse test aan de slag gaat.
Wat is de Jung persoonlijkheidstest?
We helpen je maar meteen uit de droom: de Jung persoonlijkheidstest bestaat niet. De beste man ontwikkelde zelf namelijk helemaal nooit een test. In plaats daarvan vormt het werk van Carl Gustav Jung de basis voor verschillende persoonlijkheidstests die tegenwoordig vaak worden gebruikt. Als je weer eens ergens leest over ‘de persoonlijkheidstest van Jung’, gaat het dus over tests die zijn gebaseerd op zijn theorieën.
De persoonlijkheidstheorie van Jung
‘Deze persoonlijkheidstest is gebaseerd op het werk van de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Jung.’ Klinkt natuurlijk mega-interessant, maar wat houdt de Carl Jung theorie eigenlijk in? Wanneer het over het werk van Jung gaat in de context van persoonlijkheidstests, wordt zijn persoonlijkheidstheorie uit zijn boek Psychologische Typen bedoeld. Daarin zegt ie dat ieder mens van nature een voorkeur heeft voor de manier waarop ie energie opdoet (oftewel: ben je extravert of introvert?) en beslissingen neemt of informatie verwerkt (met je hart of hoofd, en luister je naar je gevoel of concrete feiten?).
De concepten van introvert en extravert noemt Jung levenshoudingen. Hij introduceert ook vier psychologische functies: denken en voelen (rationele functies) en gewaarwording en intuïtie (irrationele functies). Om de theorie van Jung goed te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je snapt wat deze begrippen inhouden.
Introvert vs. extravert
Iemand die introvert is, is volgens Jung naar binnen gericht, dus naar hun eigen gedachten, gevoelens en ideeën. Introverten laden op door tijd alleen door te brengen of in kleine, vertrouwde groepen. Iemand die extravert is, is juist naar buiten gericht en focust meer op de buitenwereld en mensen daarin. Extraverten laden op door sociale interactie en tijd door te brengen met anderen.
Het denktype vs. het gevoelstype
In Jung’s theorie is het denktype gericht op logica, analyse en objectiviteit. Dit type neemt beslissingen op basis van verstand. Het gevoelstype handelt juist met het hart en is gericht op waarden, harmonie en persoonlijke overtuigingen.
Het gewaarwordingstype vs. het intuïtieve type
Je raadt het vast al: het gewaarwordingstype laat zich volgens Jung leiden door zintuiglijke prikkels van buitenaf en geeft de voorkeur aan praktische, tastbare ervaringen. Het intuïtieve type daarentegen vertrouwt op z’n instinct, ook al zijn die gevoelens van binnenuit ondefinieerbaar.
Volgens Jung heeft ieder mens een dominante levenshouding en een primaire functie. Die bepalen wat voor persoonlijkheidstype iemand is. We gaan Jung’s persoonlijkheidstypen hieronder een voor een af.
Carl Jung persoonlijkheidstypen
Combineer de twee levenshoudingen met de vier verschillende psychologische functies en tada: je hebt de acht persoonlijkheidstypes van Jung.
- Het extraverte denktype
- Het introverte denktype
- Het extraverte gevoelstype
- Het introverte gevoelstype
- Het extraverte gewaarwordingstype
- Het introverte gewaarwordingstype
- Het extraverte intuïtieve type
- Het introverte intuïtieve type
Hoe je deze types terugvindt in verschillende persoonlijkheidstests, check je hieronder.
Tests gebaseerd op de theorie van Jung
Best interessant hè, die theorie van Jung. Hoewel ie nu misschien nog wat vaag en abstract klinkt, kun je er ook heel concreet mee aan de slag. Dat doe je door zelf een persoonlijkheidstest in te vullen die gebaseerd is op Jung’s ideeën. Dat zijn er nogal wat. We sommen de belangrijkste voor je op.
MBTI
De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is waarschijnlijk de meest bekende persoonlijkheidstest gebaseerd op Jung’s theorie. Deze test werd ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers, die de concepten extraversie en introversie en de vier psychologische functies overnamen van Jung. Ze voegden daar zelf twee extra functies aan toe: oordelen vs. waarnemen. De MBTI gebruikt deze vier koppels van tegenstellingen om in totaal zestien verschillende persoonlijkheidstypen te onderscheiden. Deze typen worden elk gevormd door een combinatie van vier letters, die staan voor de voorkeuren op de vier schalen. Als je de MBTI-test maakt, rolt daar dus een persoonlijkheidstype als ESTJ of INFP uit.
16 Personalities
Komen de lettercombinaties van de MBTI je bekend voor? Kan kloppen, want ook uit de 16 personalities test rolt zo’n soort uitslag. Deze test is deels gebaseerd op de Myers-Briggs Type Indicator, wat betekent dat ie ook geïnspireerd is op de theorie van Jung. De tests gebruiken ieder een iets andere terminologie en benadering, maar geven je allebei inzicht in jezelf en anderen op basis van Jung’s ideeën over psychologische types. Mocht je twijfelen tussen de twee: de MBTI-test gaat net iets dieper, terwijl de 16 personalities test wat vereenvoudigder en daardoor toegankelijker is.
Insights Kleuren
Net als Jung gaat Insights Kleuren ervan uit dat mensen bepaalde aangeboren voorkeuren hebben in hoe ze de wereld zien en ermee omgaan. Insights gebruikt een model van vier kleuren om deze voorkeuren te beschrijven. Die zijn gekoppeld aan de Jungiaanse concepten introversie vs. extraversie en denken vs. voelen. Het is trouwens niet zo gek dat Insights voor kleuren koos, want Jung koppelde kleuren zelf ook aan persoonlijkheid. Dat de extraverte denker de kleur rood kreeg en het introverte gevoelsmens groen, is dan ook geen toeval. Ook de DISC-test houdt deze kleuren aan. Deze bekende persoonlijkheidstest heeft dus ook een link met Jung.
Overige tests
We hebben de bekendste persoonlijkheidstests met een Jungiaans tintje nu gehad, maar dat zijn ze lang niet allemaal.
- Jungian Type Indicator (JTI). Deze test is direct gebaseerd op Jung’s theorieën en richt zich op de acht persoonlijkheidstypes van Jung.
- Golden Personality Type Profiler (GPP). De GPP gebruikt Jung’s theorieën samen met moderne testmethoden om 16 persoonlijkheidstypen te bepalen.
- Management Team Roles Indicator (MTR-i). Ook deze test is gebaseerd op de psychologische types van Jung, maar gaat net een stapje verder. De MTR-i vertaalt die types namelijk naar specifieke teamrollen.
- De Bridge Personality test. De Bridge Personality test combineert Carl Jung’s theorie met het Big Five model en gebruikt ook nog eens vier kleuren om de boel visueel te maken. Een unieke mengelmoes dus, die een uitgebreid inzicht geeft in je persoonlijkheid en werkstijl.
Key takeaways
- Dé Jung persoonlijkheidstest bestaat niet. Wel zijn veel bekende persoonlijkheidstests gebaseerd op de theorieën van Carl Jung.
- Jung’s persoonlijkheidstheorie draait om het idee dat mensen een voorkeur hebben voor de manier waarop ze energie opdoen, informatie verwerken en beslissingen nemen.
- Je dominante levenshouding (introvert of extravert) en primaire functie (denken, voelen, gewaarwording of intuïtie) bepalen welk persoonlijkheidstype van Jung je bent.
- Veel bekende persoonlijkheidstests zijn gebaseerd op de persoonlijkheidstheorie van Jung. Denk aan MBTI, 16 personalities en Insights Kleuren.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is de theorie van Jung?
-
Wat zijn de persoonlijkheidstypen van Jung?
-
Wat is de kleurentheorie van Jung?
-
Wat zijn de vier kleuren van Jung?
Jung geloofde dat mensen verschillende manieren hebben om de wereld te ervaren en ermee om te gaan. Hij noemde deze manieren ‘psychologische types’. Deze types zijn gebaseerd op waar je je energie vandaan haalt en hoe je informatie opneemt of beslissingen maakt.
In Jung’s oorspronkelijke theorie zijn er acht persoonlijkheidstypen, die hij baseert op de combinatie van twee houdingen (extraversie en introversie) en vier functies (denken, voelen, gewaarworden en intuïtie). Je vindt de lijst met combinaties in ons artikel.
Jung had zelf geen uitgewerkte kleurentheorie, maar hield zich wel met kleuren en hun symbolische betekenis bezig. Hieruit ontstond bijvoorbeeld de Insights Kleuren test. Daarbij staan vier kleuren voor combinaties tussen introversie of extraversie en denken of voelen.
De persoonlijkheidstheorie van Jung werkt niet met kleuren. Maar sommige tests die gebaseerd zijn op Jung’s theorie wél. Zo is Insights een eenvoudig model met vier kleuren: vurig rood, zonnegeel, aardegroen en koel blauw.