Beroepskeuzetest

Wanneer je een beroepskeuzetest maakt? Nou, picture this: je zit nog in de schoolbanken en hebt geen idee wat je met de rest van je leven wilt. Je weet alleen wel dat je niet wilt vastzitten aan een saaie job. Dan kan een beroepskeuzetest je op weg helpen. Maar eh, we weten ook wel dat lang niet elke beroepskeuzetest gratis (en even behulpzaam) is. Gelukkig bestaan er meer hulpmiddelen. Verderop geven we je bijvoorbeeld een snelle manier om te kiezen tussen twee banen. En we vertellen je ook de voordelen van een professionele beroepskeuzetest. Kun jij straks in ieder geval wél kiezen welk hulpmiddel je gebruikt. ;)

Hoe werkt een beroepskeuzetest?

Wat moet je weten als je een beroepskeuzetest gaat doen? Een beroepentest stelt vragen over jouw interesses, ambities en sterke punten. Wat voor vragen dit precies zijn, verschilt per beroepstest. Zo krijg je bijvoorbeeld stellingen waarbij je aangeeft of je het eens of oneens bent. Bij een andere test voor beroepskeuze krijg je juist multiple choice vragen waarbij je het antwoord geeft dat het beste bij je past. Geef in ieder geval altijd eerlijk antwoord. Kies dus niet het antwoord dat je het meest aanspreekt, maar het antwoord dat écht bij jouw persoonlijkheid en interesses past.

Uiteindelijk krijg je een resultaat met beroepen die volgens de beroepentest het beste bij je passen. Meestal geldt: hoe langer de test, hoe meer beroepen tussen de uitkomsten staan. Online vind je verschillende soorten beroepskeuzetesten, van een gratis test van 10 minuten tot een betaalde professionele beroepskeuzetest van een paar uur. Jij kiest zelf welke test het handigst is voor jou. Onze tip: begin met een korte test om je te oriënteren.

Voor- en nadelen van een beroepskeuzetest maken

Grote kans dat je weleens een test voor je beroepskeuze hebt gemaakt om je te oriënteren op je toekomstige carrière. Bijvoorbeeld op de middelbare school. Zo’n test is handig als je echt nog geen idee hebt welke baan bij je past. De uitkomst kan je een startpunt geven. Vanuit daar kijk je dan verder naar alle mogelijkheden. Maar een beroepskeuzetest voor volwassenen maken heeft voor- en nadelen. Check e’m out:

Voordelen beroepskeuzetest maken Nadelen beroepskeuzetest maken
Een beroepskeuzetest is breed, dus het geeft je opties die je nog niet eerder had overwogen. Een gratis beroepskeuzetest is vaak heel algemeen. Voor een professionele beroepskeuzetest moet je al snel betalen.
Een beroepentest helpt je om keuzestress te verminderen, omdat het je een aantal opties geeft waar je mee verder kunt. Dan kun je dus al wat ideeën wegstrepen. De uitslag is een momentopname. Je interesses kunnen veranderen of misschien zit je in een stemming of situatie die je antwoorden beïnvloedt.
Een beroepskeuzetest focust niet alleen op wat je leuk vindt, maar ook op waar je goed in bent. Da’s natuurlijk belangrijk voor je toekomstige baan. Veel mensen vullen een beroepskeuze niet objectief in, maar zoals ze zichzelf willen zien. Hierdoor past de uitkomst misschien minder goed bij je.
Weet je al wel een beetje wat je wilt? Een beroepskeuzetest kan je bevestiging geven. Dan ga je met meer zelfvertrouwen op zoek naar een baan. Een beroepskeuzetest houdt geen rekening met jouw persoonlijke situatie zoals een loopbaancoach bijvoorbeeld wel doet. Daardoor heb je er mogelijk minder aan.

Kiezen tussen twee banen

Geen zin, tijd of geld om een beroepskeuzetest te maken? Geen zorgen. Wij hebben een handig, gratis en supersnel hulpmiddel voor als je tussen twee opties twijfelt. Bijvoorbeeld twee vacatures voor dezelfde baan of twee verschillende functies die je even leuk lijken. Het werkt ook voor als je twijfelt tussen twee opleidingen. Let’s go.

Stap 1: Zet de voor- en nadelen tegenover elkaar

Pak er pen en papier bij (of een leeg document, mag ook) en schrijf alle voor- en nadelen op die je kunt bedenken bij jouw opties. Misschien is het salaris bij vacature A hoger, maar hoef je minder ver te reizen voor vacature B. En wie weet heeft beroep A hogere baankansen, maar beroep B meer groeimogelijkheden. Zet je brein flink aan het werk bij deze stap. Vraag eventueel om hulp of brainstorm met ChatGPT.

Stap 2: Geef alle voor- en nadelen een score

Geef nu alle voor- en nadelen een score van 1 tot 10. 10 staat voor heel belangrijk en 1 voor onbelangrijk. Of je bijvoorbeeld een 8 of 9 geeft, gaat aan het einde echt verschil maken, dus wees kritisch op de scores die je geeft.

Zet alle info netjes naast elkaar in twee tabellen, voor elke keuzemogelijkheid eentje. Uiteindelijk heb je dan twee tabellen die er ongeveer zo uitzien (maar dan ingevuld, natuurlijk):

Voordelen Score 1-10 Score 1-10 Nadelen

Stap 3: Bepaal de eindscore

Nu is het tijd om je rekenmachine erbij te pakken. Tel voor elke keuzemogelijkheid de score van de voordelen bij elkaar op. En trek daarna de score van de nadelen ervanaf. Hebben de voordelen bijvoorbeeld een score van 45 en de nadelen een score van 22? Dan is de totale score van deze keuzemogelijkheid 23.

Stap 4: Maak je keuze

Welke mogelijkheid heeft de hoogste score? Dat is dan de beste optie. Maar eh, ga nu niet gelijk solliciteren of je aanmelden voor een opleiding. Die cijfertjes zijn namelijk leuk, maar kijk toch nog eens goed naar de voor- en nadelen die je op een rijtje hebt gezet. Da’s stiekem het echte doel van deze keuzehulp voor een baan. Waarschijnlijk kun je nu veel beter zelf een keuze te maken, afgezien van de score.

Meer hulp bij jouw beroepskeuze

Is een beroepskeuzetest ’m toch niet helemaal voor jou? No worries, dit is niet de enige manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Een persoonlijkheidstest zoals de Big Five kan ook helpen. Daarmee krijg je inzicht in je eigenschappen en kun je beter inschatten welke beroepen aansluiten bij jouw persoonlijkheid. En je leert natuurlijk ook welke baan bij je past door het gewoon uit te proberen. Stages en proefperiodes zijn daarom ideaal. Kom je er nu helemaal niet uit in je eentje? Neem dan contact op met een loopbaancoach.

Key takeaways

  • Een beroepskeuzetest stelt vragen over jouw ambities en interesses om erachter te komen welke beroepen bij je passen.
  • Voordelen van een beroepskeuzetest: het geeft je opties die je nog niet eerder had overwogen, het helpt je opties wegstrepen en het kan bevestiging geven.
  • Nadelen van een beroepskeuzetest: een gratis test is vaak heel algemeen, de uitslag is een momentopname en veel mensen geven geen objectieve antwoorden.
  • Twijfel je tussen twee opties, zoals vacatures, banen of opleidingen? Gebruik onze keuzehulp op deze pagina waarbij je de voor- en nadelen tegenover elkaar zet.
  • Er bestaan meer hulpmiddelen voor als je twijfelt welke baan bij je past, zoals een persoonlijkheidstest, loopbaancoach of de keuzehulp op deze pagina.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe kom ik erachter wat voor werk ik wil doen?

  • Daar bestaan allerlei hulpmiddelen voor. Maak bijvoorbeeld een beroepskeuzetest of persoonlijkheidstest om je inspiratie te geven. Probeer eens een stage of proefperiode bij een bedrijf. Of schakel een loopbaancoach in als je echt vastzit.

  • Waar kun je een beroepentest doen?

  • Online vind je veel beroepskeuzetesten. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Meestal zijn de gratis versies wat algemener en de betaalde beroepskeuzetesten professioneler.

  • Hoelang duurt een beroepskeuzetest?

  • Dat ligt er maar net aan welke test je kiest. Hoe langer, hoe diepgaander en accurater de resultaten meestal zijn. Maar een korte gratis beroepskeuzetest kan net zo goed helpen om je inspiratie te geven.

  • Hoe maak je een keuze tussen twee vacatures?

  • Daar hebben wij een hulpmiddel voor. Zet de voor- en nadelen van beide keuzes op een rij en geef een score van heel belangrijk naar minder belangrijk aan elk voor- en nadeel. In ons artikel vind je meer uitleg over deze handige methode om keuzes te maken.