Sollicitatiegesprek overleefd, salarisonderhandelingen doorstaan en contract getekend: yes, je nieuwe baan is begonnen. Maar nu moet je de proeftijd nog doorkomen. Hoe lang mag een proeftijd eigenlijk duren? En wat zijn de regels als er geen proeftijd in je contract staat? YoungCapital weet alles over de wettelijke proeftijd en we verzamelden ook handige tips om de proefperiode te doorstaan. Zo sla jij je er wel doorheen.
Wat is proeftijd?
De proeftijd is een kennismakingsperiode voor jou en je nieuwe werkgever. Een soort try-out, dus, waarin jullie er allebei achter komen of er wel of geen match is. Tijdens de proefperiode kun je ontslagen worden als de werkgever jou toch niet vindt passen binnen het bedrijf en je kunt ook zelf ontslag nemen als de baan tegenvalt. Daarover lees je meer op onze pagina over opzeggen in proeftijd.
Is een proeftijd verplicht?
Nee, een proeftijd is niet verplicht. Een werkgever kan je dus ook een contract geven zonder proeftijd. Slim is dit wel, want je weet nooit honderd procent zeker of jullie elkaar zien zitten. Wil je nieuwe baas een proeftijd met jou afspreken? Dan moet ie dit duidelijk zwart-op-wit zetten. In je contract dus, dat jullie beiden ondertekenen. Alleen dan is de proeftijd rechtsgeldig.
Proeftijd: de regels
Een proeftijd is dus niet verplicht, maar er bestaat wel een maximale wettelijke proeftijd. Dit betekent dat jouw nieuwe baas nooit een langere proefperiode met je mag afspreken. Hoe lang mag de proeftijd dan zijn? Dat is afhankelijk van je contract. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de regels en verderop geven we je nog meer info.
Type contract | Maximale wettelijke proeftijd |
---|---|
6 maanden contract of korter | Proeftijd verboden |
Tijdelijk contract 7 - 11 maanden | Proeftijd van 1 maand |
Jaarcontract (12 maanden) | Proeftijd van 1 maand |
Tijdelijk contract 13 - 23 maanden | Proeftijd van 1 maand |
Tijdelijk contract 2 jaar of langer | Proeftijd van 2 maanden |
Tijdelijk contract zonder einddatum | Proeftijd van 1 maand |
Vast contract | Proeftijd van 2 maanden |
Proeftijd bij een tijdelijk contract
Hoe lang duurt de proeftijd bij een tijdelijk contract? Dat ligt aan de lengte van je contract. Bij een half jaar contract (6 maanden contract) of korter mag jouw werkgever helemaal geen proeftijd met je afspreken. De proeftijd bij een jaarcontract mag maximaal een maand zijn. Is jouw tijdelijke contract geldig voor 2 jaar of langer? Dan mag de proeftijd 2 maanden duren. 2 maanden proeftijd bij een jaarcontract is dus in principe niet toegestaan. Maar let op: bij sommige tijdelijke contracten kunnen er net andere regels voor de proeftijd gelden dan die we hier noemen. Dit moet dan in de cao staan.
Proeftijd bij een vast contract
Krijg je meteen een vast contract aangeboden? Dan mag je nieuwe werkgever een proeftijd van 2 maanden afspreken. Maar meestal krijg je eerst een of meerdere tijdelijke contracten voor het wordt omgezet in een vast contract. In deze situatie mag je werkgever niet opnieuw een proefperiode afspreken, omdat je al in dienst bent. Bij een contract voor onbepaalde tijd is de proeftijd dus alleen geldig als dit je eerste contract bij die werkgever is.
Proeftijd bij een nulurencontract
Yep, ook dit mag. Voor een nulurencontract gelden dezelfde proeftijd regels als bij een tijdelijk contract. Er mag dus geen proeftijd in je nulurencontract staan als ie voor 6 maanden of korter geldt. Bij een contract voor tussen een half jaar en 2 jaar mag de proeftijd 1 maand zijn. En als je contract langer loopt dan dat, is de proeftijd maximaal 2 maanden.
Je proeftijd doorkomen: 6 tips
Top, je weet nu hoe lang de wettelijke proeftijd is, maar hoe kom je jouw proefperiode door? Je wilt natuurlijk het liefst fluitend naar je einde proeftijd gesprek gaan en de volgende dag weer zonder zorgen op je werk verschijnen. Kun je wat extra hulp gebruiken? Onze tips geven je een steuntje in de rug.
Tip 1: Bereid je goed voor op je eerste werkdag
Een goed begin is het halve werk, zullen we maar zeggen. Trap je proefperiode dus goed af met een productieve eerste dag en verpletterende indruk. In ons artikel over je eerste werkdag vind je hier alle tips voor.
Tip 2: Meld je niet zomaar ziek
Tja, ziek is ziek, maar misschien kun je in je proeftijd toch beter doorknallen met die kriebelende keel. Dan ziet je baas dat je de baan serieus neemt. Gaat het écht niet lekker? Luister dan naar je lichaam en meld je toch ziek. Bel je manager op en leg uit hoe vervelend je het vindt. Stel eventueel voor om een halve dag te komen werken of op je parttime dag de uren in te halen.
Tip 3: Maak gebruik van je collega’s
Sommige bedrijven werken met een buddysysteem tijdens de onboarding. En anders is de kans alsnog groot dat je in je proefperiode al veel in contact komt met je collega’s. Maak daar gebruik van. Vraag ze om feedback, luister naar hun advies en stel je nieuwsgierig op. Zo word je snel genoeg part of the team en laat je zien dat je open staat om te leren.
Tip 4: Schrijf belangrijke info op
Je leert zoveel nieuws tijdens je proefperiode, dat je lang niet alles kunt onthouden. Koop daarom een notitieblok en notuleer bijvoorbeeld tijdens trainingen, andere meetings en zodra jouw collega je iets uitlegt. Zo vind je het makkelijk terug en laat je aan je leidinggevende zien dat je serieus aan de slag bent met de onboarding.
Tip 5: Check regelmatig in met je manager
Misschien regelt je manager dit wel, maar het is ook goed om hier initiatief in te tonen. Loop je vast of voel je je overprikkeld? Trek je leidinggevende aan de mouw en wees eerlijk. Samen komen jullie snel tot een oplossing. Je wilt niet dat dit blijft doorsudderen tot na de proeftijd.
Tip 6: Luister naar je gevoel
Onthoud: de proeftijd is niet alleen voor je werkgever, maar ook voor jou. Bedenk tijdens deze weken dus goed hoe jij je nieuwe baan vindt. Voel je je op je plek? Vind je het takenpakket leuk? Zie je jezelf hier over een paar jaar nog steeds werken? Stel jezelf deze vragen en weet: je mag ook zelf opzeggen tijdens de proefperiode. Dus is de baan toch niet wat je ervan verwachtte? Geef dit aan bij je manager en jullie kunnen zonder stress afscheid nemen.
Key takeaways
- De proeftijd is een soort kennismakingsperiode waarin jij en je nieuwe werkgever erachter komen of er echt een match is.
- Tijdens de proefperiode kunnen zowel jij als je werkgever het contract opzeggen.
- De proeftijd is niet verplicht. Als je werkgever een proeftijd wil afspreken, moet dit in je ondertekende contract staan.
- Er geldt een wettelijke maximale proeftijd. Die is nul, één of twee maanden, afhankelijk van het type en de duur van je contract.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Hoe werkt de proeftijd?
-
Heeft elk contract een proeftijd?
-
Hoe lang is een proeftijd bij een jaarcontract?
-
Waarom heb ik 2 maanden proeftijd?
-
Wat is de opzegtermijn voor de werkgever tijdens de proeftijd?
-
Als ik een proeftijd van 1 maand heb, hoeveel dagen zijn dat dan?
-
Heb je altijd een proeftijd?
De proeftijd is een kennismakingsperiode voor jou en je werkgever. In deze periode is meestal de onboarding en ontdekken jullie of er echt een match is.
Nee, bij een tijdelijk contract voor zes maanden of minder mag jouw werkgever geen proeftijd met je afspreken.
Bij een jaarcontract is de maximale wettelijke proeftijd 1 maand.
Waarschijnlijk omdat je een vast contract hebt of een tijdelijk contract dat voor meer dan 2 jaar geldig is. In deze situaties mag de proeftijd namelijk 2 maanden duren.
Er geldt geen opzegtermijn tijdens de proeftijd. Je werkgever mag jouw contract dus op ieder moment zonder reden beëindigen. En dat mag je zelf ook.
Een proeftijd van 1 maand betekent echt een kalendermaand vanaf je eerste werkdag. Dus als je begint met werken op 1 mei eindigt je proeftijd op 31 mei.
Nee, een proeftijd is niet verplicht. Die is dus alleen van toepassing als het in je ondertekende contract staat.