0-uren contract in 2024 & 2025

We snappen het: in de zomervakantie wil je vol aan de bak, maar tijdens de tentamenperiode zet je die bijbaan liever op een laag pitje. Die flexibiliteit biedt een 0-uren contract. Klinkt niet verkeerd, maar het roept misschien ook wat vraagtekens op. Wat houdt een 0-uren contract nou precies in en wat zijn je rechten en plichten met een nulurencontract? Wij leggen het je haarfijn uit.

Wat is een nulurencontract?

Een 0-uren contract is een van de drie soorten oproepcontracten. Naast het nulurencontract is er ook nog het min-maxcontract en het oproepcontract met voorovereenkomst. Met dit type contract ben je dus een oproepkracht. Er is één belangrijk verschil tussen het 0-uren contract en andere arbeidscontracten: er staat geen vast aantal uren in. Dat geeft de naam eigenlijk al aan. Jouw werkgever roept je alleen op als er werk te doen is. Daardoor werk je de ene week bijvoorbeeld 20 uur en de week daarna maar 4 uur. Of 0 uur. Best relaxed dus, zo’n flexibel 0-uren contract. Je geeft je eigen beschikbaarheid door en bent niet verplicht om een minimum aantal uren per week te werken. Maar vergeet niet dat dit ook voor je werkgever geldt. Je krijgt alleen de uren uitbetaald die je daadwerkelijk hebt gewerkt. Werk je dus een paar weken wat minder, dan merk je dat meteen op je loonstrook.


Nulurencontract: rechten en plichten

Met een nulurencontract heb je dus minder zekerheid dan met andere contracten. Da’s dan weer een nadeel, zeker als je vaste lasten hebt. Gelukkig heb je ook een aantal rechten met een 0-uren contract, en dat worden er steeds meer. De regels voor werkgevers worden namelijk strenger en er is zelfs sprake van dat het 0-uren contract verboden wordt. Als het zover komt, lees je dat natuurlijk hier. Of check op de website van de Rijksoverheid wat op dit moment de regels zijn. Tegelijkertijd heb je als oproepkracht ook een paar plichten. De belangrijkste rechten en plichten vind je hieronder.

Weet je al precies waarover je meer wilt weten? Klik dan meteen verder.

Oproepkracht rechten

Oproepkracht plichten

Rechten 0-uren contract

Minimaal drie uur loon uitbetaald per oproep

Per oproep moet je werkgever je minimaal drie uur werk aanbieden. Doet ie dat niet? Dan krijg je toch voor drie uur betaald, ook als je maar een uurtje hebt gewerkt. En eh, ook met een 0-uren contract heb je gewoon recht op het minimumloon. Of op het loon volgens je cao, als dat hoger is.

Minstens vier dagen van tevoren oproepen

Je werkgever moet je minstens vier dagen van tevoren oproepen voor werk. Als je later een oproep krijgt, dan ben je niet verplicht om te komen werken. Heb je al een oproep geaccepteerd, maar trekt je werkgever die binnen de oproeptermijn van vier dagen weer in? Dan heb je gewoon recht op loon voor de eerder afgesproken uren.

Loondoorbetalingsverplichting

Zodra je zes maanden in dienst bent moet je werkgever in bepaalde situaties je loon doorbetalen. Bijvoorbeeld als er wel werk is, maar je werkgever je niet oproept. Of als je wel bent opgeroepen, maar je uiteindelijk toch niet hoeft te werken omdat een klant een order afzegt.

Vast aantal uren

Als je zes maanden onder een 0-uren contract werkt, mag je je werkgever om een vast aantal uren vragen. Als ie akkoord gaat, ben je geen oproepkracht meer en heb je recht op een vast salaris. Na een jaar is je werkgever sowieso verplicht om je vaste uren aan te bieden.

0-uren contract en vakantiedagen

Ook als oproepkracht heb je recht op vakantiedagen. Die worden vaak alleen net even anders berekend, omdat je geen vast aantal werkuren hebt. Hoe je werkgever dit doet, staat in je cao of contract. Vaak bouw je per gewerkt uur een percentage van een vakantie-uur op.

Vakantiegeld bij een nulurencontract

Je hebt ook gewoon recht op een vakantietoeslag van 8 procent. De precieze hoogte hangt uiteindelijk dus af van hoeveel je werkt. Als je een 0-uren contract hebt, is de kans groot dat je werkgever het vakantiegeld elke maand al meestort met je salaris.

0-uren contract en ziekte

Sta je al ingepland voor een oproepdienst en word je opeens ziek? Dan krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt recht op minstens 70 procent van je loon over de al ingeplande uren. Dit bedrag mag niet lager zijn dan het minimumloon.

Nulurencontract en ontslag

Good to know: je werkgever komt niet zomaar van je af door je niet meer op te roepen. Heb je een 0-uren contract voor bepaalde tijd? Dan eindigt je contract op de vastgestelde einddatum. Als je werkgever niet met je verder wil, moet ie dat minstens een maand van tevoren laten weten (dit is de aanzegtermijn). Dit geldt alleen bij contracten voor langer dan zes maanden. Een vast 0-urencontract eindigt alleen als je zelf ontslag neemt of ontslagen wordt. Hierbij gelden gewoon de regels van het ontslagrecht. Houd er rekening mee dat je werkgever natuurlijk wél altijd kan beslissen om je geen uren meer aan te bieden. Dan heb je dus nog een contract, maar zit je wel mooi zonder inkomen.

Plichten 0-uren contract

Verplicht werken bij een oproep

Een 0-uren contract biedt dus flexibiliteit, maar je werkgever moet wel op je kunnen rekenen. Je bent daarom verplicht om te komen werken als je een oproep krijgt. Omdat je natuurlijk nog meer te doen hebt, is het belangrijk dat je je beschikbaarheid op tijd doorgeeft. Bij veel werkgevers kan dat via een online portal of app. Zo kom jij niet in de knel met je schema en krijgt je werkgever het rooster netjes rond.

0-uren contract vrij vragen

Ga je er even lekker tussenuit? Vergeet niet om ruim van tevoren aan te geven bij je werkgever dat je vakantieplannen hebt en zet je opgebouwde vakantie-uren in. Hoe en wanneer je precies vrij vraagt, hangt af van de regels van je werkgever. Even checken bij je baas dus.

Opzegtermijn nulurencontract

Heb je een vast 0-uren contract en wil je ontslag nemen? Per direct stoppen bij een 0-uren contract kan dus niet. Je hebt namelijk een opzegtermijn. Heel lang is die gelukkig niet: vier dagen, net als de oproeptermijn. Staat er in je contract een kortere oproeptermijn, dan geldt die ook als opzegtermijn. Een tijdelijk 0-uren contract tussentijds opzeggen kan alleen als dit in je contract staat.

Key takeaways

  • Een 0-uren contract heeft één groot verschil met andere soorten contracten: er staan geen vaste uren in.
  • Het is een type oproepcontract: dat houdt in dat je alleen hoeft te werken als je werkgever je oproept.
  • Een nulurencontract is lekker flexibel en biedt niet veel zekerheid. Maar je hebt wel een aantal rechten.
  • Tegelijkertijd heb je als werknemer met een 0-uren contract ook een paar plichten naar je werkgever toe.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat betekent een 0-uren contract?

  • De naam zegt het eigenlijk al: dit is een contract zonder vaste uren. Je werkt alleen wanneer de werkgever je oproept en jij deze oproep accepteert.

  • Hoelang mag je een 0-uren contract hebben?

  • In principe voor onbepaalde tijd. Wel kun je na zes maanden om vaste uren vragen en je werkgever is verplicht om dit na 12 maanden aan te bieden. Houd je juist van flexibiliteit? Dan weiger je het aanbod en blijf je onder je 0-uren contract werken.

  • Wat zijn de regels bij een 0-uren contract?

  • Er zijn verschillende regels. Zo geldt er een oproep- en opzegtermijn van vier dagen, krijg je voor elke oproep minstens drie uur betaald en krijg je na zes maanden meer rechten. Check de details in het artikel.

  • Je hebt een nulurencontract en wordt ziek, krijg je doorbetaald?

  • Je krijgt alleen doorbetaald voor de periode waarvoor je al was opgeroepen. Je hebt recht op minstens 70% van je loon.

  • Kun je een 0-uren contract zomaar opzeggen?

  • Nope. Bij een vast 0-uren contract geldt een opzegtermijn van vier dagen. Een nulurencontract voor bepaalde tijd kun je alleen opzeggen als dit is aangegeven in je contract.

  • Heeft een 0-uren contract nadelen?

  • Het nadeel van een 0-uren contract is dat je geen vast aantal uren hebt. Met een beetje pech zit je wekenlang zonder werk en heb je dus geen inkomen.