Nice, je hebt een nieuwe baan in de wacht gesleept en staat op het punt je contract te ondertekenen. Tijdens het sollicitatiegesprek hebben jullie al besproken dat het om een contract voor bepaalde tijd gaat. Een tijdelijk contract dus. Maar wacht even, want wat is een contract voor bepaalde tijd nou echt en hoe verschilt die van een vast contract? Voordat je je krabbeltje onder al dat papierwerk zet, is het slim om je daar even over in te lezen. Op deze pagina vind je de belangrijkste regels rondom tijdelijke contracten.
Wat is een tijdelijk contract?
Een contract voor bepaalde tijd, oftewel een tijdelijk contract, is een contract met een einddatum. Bijvoorbeeld een half jaar contract of 7 maanden contract. Op de afgesproken datum loopt het contract dus af en eindigt de arbeidsovereenkomst. Dit is anders dan een vast contract, dat geen einddatum heeft en dus in principe doorloopt tot aan je pensioen. Bij de meeste werkgevers krijg je eerst een bepaalde tijd contract. Zo kunnen jullie allebei kijken of je tevreden bent met elkaar. Na afloop kan het contract verlengd of beëindigd worden.
Voor- en nadelen arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Zowel voor jou als voor je werkgever is het fijn om met een contract voor bepaalde tijd te beginnen. Zit je niet op je plek? Dan vertrek je weer makkelijk zodra je contract afloopt. Dit betekent dus ook dat je je met een tijdelijk contract minder snel bindt aan een bedrijf. Zo voel je sneller de vrijheid om te switchen van werkgever. Lekker als je van afwisseling houdt, en ook als je nog zoekende bent naar welke baan bij je past. En nog een voordeel: zo bouw je meteen een flink netwerk op.
Maar eh, een contract voor bepaalde tijd biedt wel minder zekerheid dan een vast contract. Met een vast contract weet je dat je iedere maand sowieso een smak geld op je rekening krijgt. En de bank durft het dan eerder aan om jou een hypotheek aan te bieden. Ook verhuurders worden blijer van een vast contract dan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Logisch dus dat je uiteindelijk wilt overgaan naar een contract voor onbepaalde tijd. Dus werk je al een tijdje met een bepaalde tijd contract en ben je tevreden met je werkgever? Hoog tijd om dat vaste contract binnen te slepen.
Regels tijdelijke contracten
Hoewel een contract voor bepaalde tijd wat minder zekerheid biedt, heb je nog steeds dezelfde rechten als vaste medewerkers. Sommige regels rondom tijdelijke contracten werken wel net even anders. Hier komen de belangrijkste.
Proeftijd
Net als bij een vast contract mag er in een tijdelijk contract een proeftijd staan. Maar dit kan alleen bij een 7 maanden contract of langer. Bij een 6 maanden contract mag jouw werkgever dus geen proeftijd aanbieden. Geldt je contract voor bepaalde tijd voor tussen de 6 maanden en 2 jaar? Dan mag de proeftijd maximaal een maand zijn. En bij een tijdelijk contract van 2 jaar of langer is je proeftijd maximaal twee maanden. Lees meer over de proeftijd regels in ons artikel.
Rechten bij ziekte
Als je ziek wordt, is je werkgever verplicht om je salaris door te betalen tot wanneer je contract stopt. Daarna neemt het UWV dit over, dus je krijgt gelukkig nog steeds loondoorbetaling bij ziekte als je contract afloopt. Het bedrag dat je krijgt moet minstens 70% van je normale loon zijn en mag niet onder het minimumloon komen. Het kan wel zijn dat je de eerste paar dagen niet wordt doorbetaald. Dit vind je terug in je contract.
Tussentijds opzeggen
Wil je vertrekken voordat je tijdelijk contract afloopt? Check de regels hiervoor in je contract. Tussentijds opzeggen kan namelijk niet altijd even makkelijk. Sowieso moeten zowel jij als de werkgever rekening houden met de wettelijke opzegtermijn.
Concurrentiebeding
Er mag geen concurrentiebeding in een contact voor bepaalde tijd staan. Kom je ‘m toch tegen? Trek je werkgever aan de mouw, want da’s niet de bedoeling.
Aanzegplicht
Loopt je bepaalde tijd contract voor 6 maanden of langer? Dan moet de werkgever je op tijd (een maand van tevoren) laten weten of je contract wel of niet verlengd wordt. Dit heet de aanzegplicht. Doet ie dit niet, dan heb je mogelijk recht op een aanzegvergoeding.
Ketenregeling
Eeuwig tijdelijke contracten achter elkaar krijgen, dat mag gelukkig niet. Op een gegeven moment moet je baas jou een vast contract aanbieden, meestal na drie tijdelijke contracten. Dit is wettelijk bepaald door de ketenregeling.
Afwijkende regels
Soms gelden er andere regels voor een tijdelijk contract, dit staat dan in de cao waar jouw werkgever onder valt. Gelukkig zijn deze afwijkende regels meestal in jouw voordeel. Maar check dus altijd in jouw contract voor bepaalde tijd waar je precies rekening mee moet houden.
Key takeaways
- Een contract voor bepaalde tijd is een tijdelijk contract met een einddatum. Daarna loopt het contract af.
- Met een tijdelijk contract heb je minder zekerheid dan bij een vast contract. Maar je bindt je ook minder snel aan één werkgever en bouwt daardoor een netwerk op.
- Er mag een proeftijd in een tijdelijk contract staan, tenzij het contract voor 6 maanden of korter is.
- Je kunt een contract voor bepaalde tijd niet zomaar tussentijds opzeggen, tenzij hier iets over in het contract staat.
- Jouw werkgever moet je een maand voor het einde van je contract laten weten of die wel of niet verlengd wordt.
- Na 3 tijdelijke contracten in 3 jaar bij dezelfde werkgever moet je een vast contract aangeboden krijgen.
- Er kunnen afwijkende regels gelden voor een contract voor bepaalde tijd. Dit vind je in de cao.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een contract voor bepaalde tijd?
-
Hoe lang mag een contract voor bepaalde tijd duren?
-
Hoe vaak mag een contract voor bepaalde tijd verlengd worden?
-
Een 3 maanden contract, mag dat?
-
Wat is een nadeel van een tijdelijk contract als werknemer?
-
Kan je een contract voor bepaalde tijd opzeggen?
-
Hoe lang van tevoren moet een werkgever een tijdelijk contract opzeggen?
Dit is een contract waar een einddatum op staat. Na die tijd is de arbeidsovereenkomst verlopen.
Er is geen minimale lengte van een tijdelijk contract. Maar een contract voor bepaalde tijd mag niet langer dan 3 jaar duren.
Dat mag volgens de ketenregeling maximaal 2 keer binnen 3 jaar.
Ja, dat mag. Er mag dan alleen geen proeftijd in je contract staan.
Het biedt minder zekerheid dan een vast contract. Ook is een vast contract handiger als je een huis wilt kopen of huren. Voordelen van een tijdelijk contract zijn dan weer dat je sneller van werkgever kunt wisselen als de job niet bevalt.
Dat kan als er iets over tussentijds opzeggen in je contract staat.
Dat moet je werkgever uiterlijk een maand voordat je tijdelijk contract afloopt laten weten.