Het is een type arbeidsovereenkomst dat vaak voorbijkomt, het contract voor bepaalde tijd. Toch is het voor werkgevers slim om je hier nog eens extra over in te lezen. Voor het opstellen van een tijdelijk contract gelden namelijk andere regels dan voor een vast contract. En ook de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verlengen en opzeggen werkt net eventjes anders. We houden je niet langer in spanning, in dit artikel lees je alles over het contract voor bepaalde tijd.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Op deze pagina
- Wat is een tijdelijk contract?
- Verschil tussen een tijdelijk en een vast contract
- Voor- en nadelen arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
- De 7+8+8 regel
- Bepaalde tijd contract opstellen
- Voorbeeld arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
- Contract bepaalde tijd opzeggen
- Contract bepaalde tijd verlengen
- Key Takeaways
- Veelgestelde vragen
Wat is een tijdelijk contract?
Een bepaalde tijd contract, ook wel bekend als een tijdelijk contract, is een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde periode. Dat betekent dat de samenwerking tussen de werkgever en werknemer automatisch stopt op de van tevoren afgesproken einddatum. Met dit contract kun je makkelijk mensen aannemen voor een specifiek project of tijdelijke klus. Vaak wordt een contract voor bepaalde tijd ook gebruikt om te zien of er een match is tussen de werknemer en het bedrijf, voor je de medewerker een vast contract aanbiedt waar je moeilijk onderuit kunt.
Verschil tussen een tijdelijk en een vast contract
Het verschil tussen een vast en een tijdelijk contract? Zekerheid versus flexibiliteit. Bij een vast contract neem je je werknemers in principe aan tot ze met pensioen gaan. Of je moet een ingewikkelde ontslagprocedure ondergaan. Een contract voor bepaalde tijd eindigt op de afgesproken datum, tenzij je het verlengt. Als werkgever kun je daarmee dus makkelijk inspelen op de veranderende behoeften in je bedrijf.
Voor- en nadelen arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
Twijfel je of je nieuwe toptalenten een contract voor bepaalde tijd moet geven? Weeg de voor- en nadelen eens tegen elkaar af. Je weet dan snel genoeg of een tijdelijke arbeidsovereenkomst past bij jouw situatie.
Voordelen tijdelijk contract voor werkgevers
- Flexibiliteit. Dit punt is geen verrassing meer. Je bent minder gebonden aan je werknemers, waardoor je je personeelsbestand makkelijk kunt aanpassen als je ineens minder of meer medewerkers nodig hebt.
- Proefperiode. Een bepaalde tijd contract kun je zien als een soort uitgerekte proeftijd. Ideaal als je nog wat langer de tijd nodig hebt om te zien of je werknemer een match is met jullie bedrijfscultuur. Hierna geef je met meer zekerheid je medewerker een vast contract.
- Minder kosten bij ziekte. Je loopt met een contract voor bepaalde tijd minder risico’s als het gaat om ziekte. Waar je normaal twee jaar lang loon moet doorbetalen bij ziekte, heeft je werknemer met een tijdelijk contract na het aflopen van de arbeidsovereenkomst geen recht meer op loon, ook als diegene ziek is.
- Snellere werving. Over het algemeen neem je personeel met een tijdelijk contract sneller aan. Werknemers weten namelijk dat ze niet gelijk voor een langere tijd aan een contract vastzitten en dat geldt natuurlijk ook voor jou als werkgever.
Nadelen tijdelijk contract voor werkgevers
- Transitievergoeding. Ja, die moet je betalen als je een tijdelijk contract niet verlengt.
- Niet eindeloos verlengen. Je krijgt te maken met de ketenregeling. Die heeft invloed op het aantal tijdelijke contracten dat je een werknemer mag geven.
- Verlies van kennis. Als je werknemers maar voor een korte periode bij je blijven werken, verlies je de opgebouwde kennis snel. Je hebt dan baat bij killer overdrachtsdocumenten.
- Extra kosten voor onboarding. Als je telkens tijdelijk personeel moet inwerken en trainen, kost dit veel tijd en dus ook extra moneys. Het is een intensief proces.
De 7+8+8 regel
Tip: met de 7+8+8 regel haal jij het meeste uit de voordelen van een tijdelijk contract en perk je de nadelen in. Wat deze regel betekent? Je biedt eerst een 7 maanden contract aan je medewerker aan en daarna twee keer een 8 maanden contract. Zo voldoe je aan de ketenregeling.
De voordelen? Met de 7+8+8 regel mag je een proeftijd in het eerste contract opnemen (dit mag niet als het contract 6 maanden of korter geldig is). Ook hoef je geen transitievergoeding te betalen (dit is verplicht na een 2 jaar lange samenwerking) én je stelt het aanbieden van een vast contract zo lang mogelijk uit. Nadelen aan zo’n 7 maanden contract zijn er dus bijna niet.
Bepaalde tijd contract opstellen
Als je zelf een contract voor bepaalde tijd maakt of een standaard tijdelijk arbeidscontract gebruikt, is het wel handig om te checken of alles in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Dit moet er allemaal in een tijdelijk contract staan:
- gegevens van de werkgever en werknemer;
- datum van het contract, datum van de indiensttreding en einddatum;
- de duur van de proeftijd (check de regels over proeftijd, want dit is niet altijd mogelijk);
- de functie (of het soort werk) van de werknemer;
- aantal werkuren per week of maand;
- het salaris en vakantiegeld inclusief afspraken over de uitbetaling ervan;
- afspraken over vakantiedagen en ander verlof;
- afspraken over ziekteverzuim;
- afspraken over pensioen;
- afspraken over secundaire arbeidsvoorwaarden;
- de cao;
- afspraken over geheimhouding en beveiliging van gegevens;
- een concurrentiebeding of relatiebeding is niet toegestaan, alleen als je hiervoor een zwaarwegend bedrijfsbelang hebt. Het belang moet je in het beding motiveren.
Voorbeeld arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
Je hoeft niet per se helemaal zelf een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op te stellen, daar bestaan er al tig van. Gebruik bijvoorbeeld dit Voorbeeld van een contract voor bepaalde tijd van XpertHR. Lekker makkelijk, want je vult gewoon de tekst tussen de haken in. Ook zijn er verschillende mogelijkheden in het model opgenomen. Maak dus een keuze op basis van jouw situatie.
Contract bepaalde tijd opzeggen
In principe hoef je een contract voor bepaalde tijd niet op te zeggen. Het loopt namelijk automatisch door tot de einddatum en eindigt van rechtswege. Wel moet je meestal binnen de aanzegtermijn van een tijdelijk contract een aanzegging doen, daarmee geef je eigenlijk aan of je het contract wel of niet wilt verlengen. Doe je dat niet? Dan loopt de arbeidsovereenkomst stilzwijgend door.
Verder is een contract voor bepaalde tijd opzeggen onder bepaalde omstandigheden mogelijk. Hier zijn de opties:
- tijdens de proeftijd;
- bij ontslag op staande voet;
- bij ontslag met wederzijds goedvinden. Leg dit vast in een vaststellingsovereenkomst voor een tijdelijk contract;
- via tussentijdse opzegging. Alleen als dit is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of in de cao. Anders moet je een ontslagvergunning aanvragen.
Contract bepaalde tijd verlengen
Ben je blij met je tijdelijke medewerkers en wil je ze voor langere tijd in dienst nemen? Je hebt twee opties: een nieuw contract voor bepaalde tijd aanbieden of een vast contract aanbieden. Houd wel rekening met de ketenregeling als je kiest voor nieuw tijdelijk contract, want je mag maximaal drie tijdelijk contracten geven of maximaal drie jaar lang tijdelijke contracten geven.
Key takeaways
- Een contract voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) is een arbeidsovereenkomst met een vooraf afgesproken einddatum.
- Een tijdelijk contract is flexibel. Een vast contract geeft zekerheid.
- Weeg de voor- en nadelen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tegen elkaar af om te beslissen welk contract je wilt aanbieden.
- Stel je eigen contract voor bepaalde tijd op met onze lijst of gebruik het voorbeeld.
- Een contract voor bepaalde tijd opzeggen is in principe niet mogelijk voor de einddatum, maar er zijn uitzonderingen.
- Een contract voor bepaalde tijd verlengen kan met een nieuw tijdelijk contract of een vast contract, maar houd rekening met de ketenregeling.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een contract voor bepaalde tijd?
-
Hoe vaak mag je contract voor bepaalde tijd aanbieden?
-
Hoe lang mag een contract voor bepaalde tijd duren?
-
Hoe eindigt een contract voor bepaalde tijd?
Een contract voor bepaalde tijd wordt ook wel een tijdelijk contract genoemd. Het is een arbeidsovereenkomst met een vooraf afgesproken einddatum.
Je mag een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden binnen een periode van drie jaar, volgens de ketenregeling.
De duur van een contract voor bepaalde tijd is flexibel, maar houd rekening met de ketenregeling die maximaal drie opeenvolgende contracten of een totale duur van drie jaar toestaat.
Een tijdelijk contract eindigt automatisch op de afgesproken einddatum, tenzij je het vroegtijdig beëindigt in de proeftijd, door ontslag op staande voet, met wederzijds goedvinden of via tussentijdse opzegging.