Relatiebeding

Scandalous, een relatie op werk? Nee, da's niet waar het relatiebeding om draait. Dit is een juridisch document waarmee je voorkomt dat je medewerker die ontslag neemt straks bij een van je klanten gaat werken. Hoe een papiertje dat allemaal tegenhoudt? Dat leggen wij je haarfijn uit. Ook zetten we de regels op een rijtje en geven we wat voorbeelden van een relatiebeding. Dankzij YoungCapital komt 't allemaal goed.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een relatiebeding?

We verklapten het al een beetje: een relatiebeding is een juridisch document dat je medewerker meestal bij indiensttreding tekent, tegelijkertijd met de arbeidsovereenkomst. Met dit document spreek je met je werknemer af dat diegene bij ontslag geen contact houdt met bepaalde relaties van je business. Werken bij deze relaties mag dan ook niet. Denk aan klanten, leveranciers of bedrijven met wie je samenwerkt. Een relatiebeding heeft dus pas effect bij ontslag.

Maar waarom zou je je medewerker de kans om te werken bij een van je klanten ontnemen? Nou eh, stel dat je hebt gezwoegd om de relatie tussen jouw business en die ene klant optimaal te houden. En stel je nu voor dat een (ontevreden) medewerker juist bij die ene klant aan de slag gaat en alle tea spilled. Nee, dank je.

Verschil tussen concurrentiebeding en relatiebeding

Wacht eens even, zijn een concurrentie- en relatiebeding dan niet hetzelfde ding? Nee, eigenlijk niet. Met een concurrentiebeding mag je medewerker niet aan de slag in een soortgelijke functie bij concurrenten. Zo kan je concurrent niet profiteren van de kennis en vaardigheden van jouw ex-medewerker. Met een relatiebeding gaat het dus juist over klanten of bedrijven met wie jouw organisatie een relatie heeft. Je medewerker mag dus wél werken voor een concurrent.

Relatiebeding: de regels

Genoeg gepraat, jij wilt meer weten over de regels van een relatiebeding. We laten je niet langer wachten, hier komen ze:

1. De ondertekening

Het relatiebeding is pas rechtsgeldig als je medewerker het ondertekent. Het is het allermakkelijkst om dit document tegelijkertijd met de arbeidsovereenkomst te laten ondertekenen. Je kunt het relatiebeding in een apart document opstellen of in de arbeidsovereenkomst zetten. Het relatiebeding staat niet in de cao.

2. Vast contract of tijdelijk contract

Je mag een relatiebeding alleen afspreken als je medewerker een vast contract krijgt. Een relatiebeding bij een tijdelijk contract mag dus niet. Als je daar wel een goede reden voor hebt, moet je dit schriftelijk vastleggen in het arbeidscontract. Je weet wat ze zeggen: always leave a paper trail.

3. Leeftijd

Je medewerker moet 18 jaar of ouder zijn om een relatiebeding te ondertekenen.

4. De inhoud van het relatiebeding

Vaagjes omschrijven dat je medewerker niet bij klanten mag werken is niet specifiek genoeg voor een relatiebeding. Wees concreet en zet in ieder geval de volgende info in het document:

  • Bij welke soort relaties geldt het relatiebeding? Bijvoorbeeld klanten, leveranciers, samenwerkingsverbanden, etc.
  • Om wat voor soort contact gaat het? Mag je medewerker bijvoorbeeld niet bij een klant werken en is elke vorm van contact verboden?
  • Op welk geografisch gebied is dit relatiebeding van toepassing? Gaat het om heel Nederland of mag je medewerker ook niet bij een klant in België werken?
  • Waarom is het relatiebeding van belang voor jouw organisatie?
  • Hoe lang geldt het relatiebeding? Meestal is dit 1 of 2 jaar.
  • Wat zijn de gevolgen van het niet nakomen van het relatiebeding? Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een boete. Zet in dat geval het precieze bedrag erin.

5. Weglaten relatiebeding

Arbeidsvoorwaarden zijn niet het enige waar kandidaten over kunnen onderhandelen. Het kan zomaar dat je kandidaat denkt 'hè, dat relatiebeding klinkt niet heel chill' en je vraagt om ‘m weg te laten. Dat kan altijd, maar het is aan jou als werkgever om de keuze te maken.

Wat ook kan gebeuren, is dat je medewerker bij uitdiensttreding vraagt of je het relatiebeding kunt versoepelen. Of misschien wil je medewerker heel graag bij een klant werken en wil diegene toestemming. Opnieuw: jij bepaalt als werkgever of je dit wel of niet toelaat.

6. Gevolgen niet nakomen relatiebeding

Negeert je co-worker het relatiebeding? Dan kun je diegene daarvoor waarschuwen of bestraffen met een fikse boete. Hiervoor heb je geen rechter nodig, tenzij je medewerker de boete niet betaalt. Let wel op: je moet de boete in het relatiebeding noemen, anders mag je 'm niet opleggen.

Relatiebeding voorbeeld

Je wilt nu vast ook een voorbeeld van een relatiebeding. Die hebben we gelukkig. We zochten online een paar goede voorbeelden die je kunt gebruiken om je eigen relatiebeding op te stellen. Check naderhand altijd met een advocaat of jurist of je relatiebeding er goed uitziet, zodat je juridisch niet de mist in gaat.

Meer weten?

Dat was 'm weer. Misschien ben je nu ook wel benieuwd naar een concurrentiebeding of een geheimhoudingsbeding. Of wat dacht je van die zeeën aan informatie over de arbeidsovereenkomst? Wat je ook zoekt, YoungCapital got it covered in onze recruitment guide.

Young Magazine

Key takeaways

  • Relaties zijn bijvoorbeeld klanten, leveranciers, of samenwerkingspartners.
  • Dit is grotendeels om je zakelijke relaties en de kwaliteit daarvan te beschermen.
  • Er zijn diverse regels waar je rekening mee moet houden als je een relatiebeding opstelt, zoals de inhoud: die moet volledig en specifiek zijn.
  • Overtreedt je medewerker het relatiebeding? Dan krijgt diegene een boete.
  • Laat je relatiebeding altijd door een advocaat of jurist checken.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een relatiebeding?

  • Een relatiebeding is een juridisch document dat voorkomt dat een medewerker na ontslag bij bepaalde relaties van het bedrijf gaat werken, zoals klanten, leveranciers, of samenwerkingspartners.

  • Zet je een relatiebeding in een arbeidsovereenkomst?

  • Dat kan, maar je kunt er ook een apart document van maken. Een relatiebeding staat niet in de cao.

  • Hoe lang mag een relatiebeding duren?

  • at kies jij, maar meestal duurt een relatiebeding rond de 1 of 2 jaar. Er is technisch gezien geen maximum, maar je kunt je voorstellen dat medewerkers niet blij worden van een periode van 10 jaar bijvoorbeeld.

  • Waar moet een relatiebeding aan voldoen?

  • Een relatiebeding moet specifieke relaties noemen, het soort contact dat verboden is, het geografisch gebied, de duur, en de gevolgen van schending, zoals boetes. Ook moet je medewerker het relatiebeding schriftelijk ondertekenen.