Als werknemer maak je allerlei afspraken met je werkgever, bijvoorbeeld hoe laat je elke dag luncht en wanneer je op je werk verschijnt. Maar dat niet alleen, er komen vaak ook juridische afspraken bij kijken. Het relatiebeding is daar een voorbeeld van. Voordat je dit belangrijke document ondertekent, wil je vast weten wat het is en waarom jouw handtekening zo belangrijk is voor je baas. Gelukkig lees je er alles over in dit artikel. Check it out en ontdek meteen hoe je het relatiebeding kunt omzeilen, aanvechten of afkopen.
Wat is een relatiebeding?
Als je aan een nieuwe job begint, groeit je netwerk automatisch. Da’s handig voor jou, maar niet altijd voor je werkgever. Die verwacht namelijk dat je deze connecties niet inzet voor eigen belang. Daarom moet je als werknemer een relatiebeding ondertekenen als onderdeel van je arbeidsovereenkomst. Zo'n relatiebeding zorgt er namelijk voor dat je na het verlaten van het bedrijf niet zomaar contact mag onderhouden met de relaties van je vorige werkgever.
Een relatiebeding is pas rechtsgeldig wanneer het aan de volgende voorwaarden voldoet:
- je bent 18 jaar of ouder bij het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst;
- het ondertekende relatiebeding staat vermeld in je arbeidsovereenkomst.
Een relatiebeding komt vrijwel alleen voor in een vast contract. Soms wordt een relatiebeding bij een tijdelijk contract opgenomen, maar dat gebeurt alleen als er zware belangen op het spel staan. Je werkgever moet dan duidelijk uitleggen waarom het beding nodig is. Ook moet hierbij duidelijk zijn wie jouw werkgever als klanten en relaties ziet. Is dit niet duidelijk? Stap dan naar je werkgever.
Verschil concurrentiebeding en relatiebeding
Een relatiebeding lijkt op een concurrentiebeding, maar er zijn verschillen. Met een concurrentiebeding mag je geen concurrerend werk doen na afloop van je contract, terwijl een relatiebeding voorkomt dat je contact onderhoudt met klanten of zakenrelaties van je vorige werkgever.
Wat staat er in een relatiebeding?
Het relatiebeding legt vast welke beperkingen je werkgever je oplegt. Hierin staat onder andere:
- dat je geen contact zoekt met relaties van je werkgever voor je nieuwe werk;
- dat je niet voor deze relaties gaan werken;
- hoelang dit geldt, bijvoorbeeld 1 of 2 jaar;
- of je een boete krijgt als je dit toch doet en hoe hoog die boete dan is.
Ben je het niet eens met het relatiebeding? Ga dan in gesprek met je werkgever. Wie weet ben je een lucky duck en toont je werkgever begrip voor je situatie. Dan kun je zonder problemen het bedrijf verlaten om ergens anders aan de slag te gaan, zonder dat het relatiebeding je in de weg staat.
Relatiebeding omzeilen
Wil je werkgever niet wijken van het relatiebeding? Dan kun je het beding nog altijd omzeilen. Toegegeven: een relatiebeding omzeilen is lastiger dan een concurrentiebeding omzeilen, maar onmogelijk is het niet. In de volgende situaties is het relatiebeding ongeldig:
- Het ondertekende relatiebeding staat niet vermeld in de arbeidsovereenkomst.
- Het is onduidelijk wie het bedrijf als 'relatie' ziet.
- Je werkgever gebruikt de verkeerde opzegtermijn bij het beëindigen van het contract.
- Je was minderjarig bij het ondertekenen van je arbeidsovereenkomst.
- Bij bepaalde soorten ontslag.
Relatiebeding afkopen
Good news: je kunt je relatiebeding ook afkopen. Dit houdt in dat je een bedrag betaalt aan je voormalige werkgever. Ook leuk: dit bedrag kan zelfs door je nieuwe werkgever worden overgenomen. Hoewel je oude werkgever meestal de hoogte van de afkoopsom bepaalt, is er ruimte om hierover te onderhandelen. Ons advies? Raadpleeg een juridisch loket als je vragen hebt over de afkoopsom. Zo voorkom je dat je te veel geld betaalt aan je oude werkgever.
Relatiebeding aanvechten
Zit je met de handen in het haar omdat je relatiebeding omzeilen niet lukt en je werkgever ’m niet wil laten afkopen? Dan kun je het relatiebeding altijd aanvechten. Schakel bijvoorbeeld de hulp in van een mediator of (in ernstige gevallen) een kantonrechter.
Key takeaways
- Een relatiebeding voorkomt dat je contact onderhoudt met de relaties van je oude werkgever voor je nieuwe werk.
- Dit relatiebeding is alleen rechtsgeldig als je 18 jaar of ouder bent en je het ondertekend hebt.
- Een relatiebeding komt meestal voor in een vast contract.
- Je kunt een relatiebeding omzeilen, bijvoorbeeld bij bepaalde vormen van ontslag of als het niet aan specifieke voorwaarden voldoet.
- Wanneer je een relatiebeding afkoopt betaal jij of je nieuwe werkgever een bedrag aan je oude werkgever om het beding te ontbinden.
- Vecht het relatiebeding aan wanneer je er niet uitkomt met je werkgever, bijvoorbeeld bij een kantonrechter.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een relatiebeding?
-
Waar moet een relatiebeding aan voldoen?
-
Hoe kom je van een relatiebeding af?
Een relatiebeding is een juridische afspraak tussen jou en je werkgever waarin staat dat je na het verlaten van het bedrijf geen contact mag hebben met de klanten en relaties van de werkgever.
Een relatiebeding is rechtsgeldig als je minderjarig was bij het ondertekenen van je arbeidsovereenkomst. Ook moet het beding vermeld zijn in de arbeidsovereenkomst.
Je kunt een relatiebeding aanvechten door met je werkgever te onderhandelen, eventueel met hulp van een mediator of rechter. Het relatiebeding kun je ook omzeilen of afkopen. In dit artikel lees je daar alles over.