Concurrentiebeding

Yes, je hebt een nieuwe baan in de pocket. En opgelet, want daar komt een hoop bij kijken. Zo doet de term ‘concurrentiebeding’ je misschien wel duizelen, want wat is het en waar moet je als werknemer rekening mee houden? Jij hebt vragen, wij de antwoorden. Lees deze pagina goed door zodat jij voortaan alles weet over (non-)concurrentiebedingen.

Wat is een (non-)concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een extra toevoeging aan je contract. Hierin staat dat jij bijvoorbeeld een aantal jaar na je vertrek niet bij de concurrent mag werken. Je hebt ook een non-concurrentiebeding. Hierbij verbiedt je werkgever je ook nog eens dat je naast je baan voor jezelf werkt of werkt bij een concurrerend bedrijf. Een concurrentiebeding mag niet worden opgenomen in een tijdelijk contract, tenzij er zware belangen zijn. Bijvoorbeeld wanneer je werkgever veel geld steekt in jouw training, kan een concurrentiebeding nodig zijn om te voorkomen dat je deze training inzetten bij de concurrent. Maar in een vast contract komt ie vaak voorbij.

Het concurrentiebeding is rechtsgeldig als deze aan twee voorwaarden voldoet:

  • de werknemer moet meerderjarig zijn;
  • het beding moet ondertekend zijn.

Denk jij: ‘boeien, ik ga gewoon solliciteren bij de concurrent’? Slecht idee, want als jij het concurrentiebeding negeert, kun je een flinke boete krijgen. Hoe hoog die boete is, staat in je contract, maar erg blij word je er vast niet van. Een concurrentiebeding weigeren tijdens de contractonderhandelingen kan, maar je werkgever kan er dan voor kiezen om het baanaanbod in te trekken. Al getekend? Soms kun je het omzeilen, maar dat gaat niet zomaar. We leggen het uit in ons artikel over concurrentiebeding omzeilen.


Wanneer vervalt een concurrentiebeding?

Nu horen we je denken: ‘Hoe lang is een concurrentiebeding geldig’? Hoe lang jij volgens het beding niet bij de concurrent aan de slag mag, staat in je contract. Effe wachten dus, met die nieuwe job.

Je weet nu wat een concurrentiebeding is, maar hoe zit het met een relatiebeding? Heel simpel: het gaat ongeveer om hetzelfde idee, maar bij een relatiebeding gaan de afspraken over de klanten en relaties van jouw oude werkgever. Denk aan partners of bedrijven waarmee zij samenwerken. Meer hierover lees je in ons relatiebeding artikel.

Wat mag een werkgever opnemen in een concurrentiebeding?

Met het tekenen van het concurrentiebeding mag je dus niet bij de concurrent aan de slag. Maar goed, wat betekent ‘de concurrent’ dan precies? En waar mag je wél en niet meteen aan de bak? Dit wordt allemaal duidelijk in je concurrentiebeding. Hier alvast een voorproefje van wat erin staat:

  • Geen concurrerende werkzaamheden. Je mag je oude werk niet bij een nieuwe werkgever doen. Werkte je bijvoorbeeld als administratief medewerker? Dan mag je dit type werk dus niet (meteen) bij jouw nieuwe job doen.
  • Concurrerend bedrijf. Je mag niet gaan werken bij een directe concurrent. Denk daarbij vooral logisch na. Werkte je bijvoorbeeld voor een reisbureau? Dan mag je niet (meteen) bij een ander reisbureau aan de slag.
  • De locatie. Je mag niet (direct) hetzelfde werk doen binnen een bepaald gebied.
  • Hoe lang het beding duurt. Je werkgever kiest of jij pas na één of twee jaar bij een concurrerend bedrijf hetzelfde werk doen. Ook mag je in deze periode geen eigen bedrijf starten.

Wanneer is een concurrentiebeding ongeldig?

Ook voor jouw werkgever is het oppassen geblazen. Houdt die zich namelijk niet aan de regels, dan mag het concurrentiebeding de papierversnipperaar in. Oké niet helemaal, maar het beding kan wel onder bepaalde omstandigheden ongeldig worden verklaard. Dit wordt beslist door een rechter, die bepaalt of het concurrentiebeding goed op papier gezet is. Waar de rechter op let? Op de eerder benoemde punten. Zo mag je bijvoorbeeld niet langer dan twee jaar uitgesloten worden van werken bij een concurrerend bedrijf.

Nieuwe regels rondom het concurrentiebeding 2024 en 2025

Momenteel ligt er een nieuw wetsvoorstel rondom de ‘Wet modernisering van het concurrentiebeding’. Met dit wetsvoorstel krijg jij als werknemer meer ruimte om wél bij de concurrentie aan de slag te gaan. De volgende punten worden daarom mogelijk toegevoegd aan de wet rondom concurrentiebedingen in 2025.

  1. De duur van een concurrentiebeding krijgt een limiet.
  2. Werkgevers moeten heel duidelijk aangeven waar en waarom het concurrentiebeding geldt in het contract.
  3. Als je als werknemer vertrekt en je werkgever wil dat je nog steeds gebonden bent aan het concurrentiebeding, dan moet de werkgever jou geld betalen. Doet je werkgever dit niet? Dan mag ie jou niet aan het concurrentiebeding houden.
  4. Als je minder dan 1,5 keer het modaal salaris verdient dan zou het concurrentiebeding ongeldig zijn.

Key takeaways

  • Een concurrentiebeding zorgt ervoor dat je niet meteen bij een concurrent mag gaan werken als je vertrekt bij een bedrijf.
  • Dit concurrentiebeding is rechtsgeldig als je 18 jaar of ouder bent en het schriftelijk is ondertekend.
  • Houd je je niet aan het concurrentiebeding? Dan kan je een flinke boete krijgen.
  • De duur van het beding staat in je contract.
  • Werkgevers mogen specifieke beperkingen opleggen, zoals het soort werk, type werkgever, en locatie.
  • Als een werkgever zich niet aan de regels houdt, kan (een deel van) het concurrentiebeding door een rechter ongeldig worden verklaard.
  • Het nieuwe wetsvoorstel rondom het concurrentiebeding biedt jou meer vrijheid om bij de concurrent te gaan werken.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat betekent concurrentiebeding?

  • Een concurrentiebeding is een juridische afspraak jou en je werkgever. Deze afspraak beperkt jou als werknemer om na het verlaten van het bedrijf waar je werkt voor een concurrent te werken.

  • Wat zijn de voorwaarden van een concurrentiebeding?

  • Als werknemer moet je meerderjarig moet zijn en het beding moet schriftelijk zijn ondertekend om rechtsgeldig te zijn.

  • Waarom gebruiken werkgevers een concurrentiebeding?

  • Werkgevers gebruiken een concurrentiebeding om te voorkomen je als werknemer na het verlaten van het bedrijf direct bij een concurrent gaan werken waar je je kennis deelt met jouw nieuwe werkgever.

  • Hoe werkt een concurrentiebeding?

  • Een concurrentiebeding beperkt je als werknemer om na het verlaten van het bedrijf voor een concurrent te werken. Daarbij kan het beding zelfs tijdens het dienstverband activiteiten bij concurrerende bedrijven verbieden.