Proeftijd

Die spannende eerste fase met nieuwe teamleden, oftewel de proeftijd: welke regels zitten eraan verbonden? Goed om te weten als werkgever, want zo ga je niet de mist in als je nieuw toptalent een contract aanbiedt. Check daarom hier onder andere de duur van de proeftijd, waarom je juist wel of niet ervoor zou kiezen en hoe je kunt opzeggen in de proefperiode. Klaar voor de start? We duiken in de info rondom proeftijd en zorgen samen dat jouw nieuwe aanwinst een perfecte match wordt voor jouw bedrijf.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een proeftijd?

Een proeftijd is een soort kennismakingsperiode tussen de werkgever en werknemer. Stel, je neemt een nieuwe medewerker aan. Tijdens deze proefperiode kijken jullie of er een match is op gebied van prestaties, teamfit en bedrijfscultuur. Hebben jullie elkaar beter leren kennen en is de klik er niet? Dan kan zowel jij als de werknemer de arbeidsovereenkomst direct opzeggen.

Duur van de proeftijd

Een proeftijd mag niet oneindig duren. Je moet een nieuwe medewerker namelijk wel zekerheid kunnen geven. Daarom zijn er wettelijke regels voor de proeftijd vastgesteld die afhankelijk zijn van de lengte van de arbeidsovereenkomst. Ook goed om te weten: je mag de proeftijd niet verlengen (bijvoorbeeld als de medewerker ziek wordt tijdens de proefperiode).

Proeftijd bij tijdelijke contracten

Duur van het tijdelijke contract Proeftijd? Mag ervan worden afgeweken in de cao?
6 maanden of korter Nee Nee
6 maanden tot 2 jaar Max. 1 maand Ja
2 jaar of langer Max. 2 maanden Nee
Geen einddatum Max. 1 maand Ja

Wil je je beter inlezen over tijdelijke contracten? Dat doe je met ons artikel over een contract voor bepaalde tijd.

Proeftijd bij vaste contracten

Duur van het vaste contract Proeftijd? Mag ervan worden afgeweken in de cao?
Geen einddatum Max. 2 maanden Nee

Meer weten over vaste contracten? YoungCapital praat je bij in de recruitment guide.

Proeftijd voor werknemers die al in dienst zijn

Als werknemers het werk waarvoor ze zijn aangenomen al langer doen dan de wettelijke proeftijd, mag je geen extra proeftijd meer geven. Denk bijvoorbeeld aan situaties als een uitzendkracht die je vast in dienst neemt, of een verlenging van het tijdelijke contract. Jullie hebben dan namelijk al genoeg tijd gehad om te kijken of er een match is.

Gaat je werknemer die al in dienst is een andere functie doen of komen er werkzaamheden bij? Dan kun je wel een nieuwe proeftijd overwegen. Onze tip: bespreek dit samen met je medewerker om misverstanden te voorkomen.

Geldigheid van de proeftijd

Hierboven zag je al wat de regels zijn wat betreft de duur van de wettelijke proeftijd. Maar je moet als werkgever op nog wat meer dingen letten als je een proefperiode afspreekt. Voldoe je niet aan deze wettelijke eisen die horen bij wat ook wel de ijzeren proeftijd wordt genoemd? Dan geldt de proeftijd niet meer en kun je de werknemer dus niet zomaar ontslaan.

Wat zijn de wettelijke eisen aan de proeftijd?

  • De proeftijd moet voor de werkgever en werknemer even lang zijn.
  • De proeftijd mag niet langer zijn dan twee maanden.
  • De proeftijd mag niet worden opgenomen in opvolgende arbeidsovereenkomsten als er geen sprake is van een andere functie of andere werkzaamheden.
  • Er mag geen proeftijd worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter.
  • De proeftijd moet in de arbeidsovereenkomst of cao staan.

Let er dus op dat je aan deze regels voldoet en voorkom gevolgen die deze ijzeren proeftijd kan opleveren. Maak dan ook geen mondelinge afspraken, maar zet alles netjes op papier. Als er toch problemen ontstaan, kun je er later altijd makkelijk op terugvallen.

Waarom (g)een proeftijd?

Er zijn dus wettelijke eisen verbondenaan de maximale duur van een zo’n kennismakingsperiode. Maar over de minimale proeftijd bestaan er geen regels. Wist je dat een proeftijd wettelijk niet eens verplicht is? Sommige werkgevers kiezen er dan ook voor om geen proeftijd in het contract op te nemen. Zijn ze gek geworden? Nee, niet eens. Check hier de voor- en nadelen.

Voordelen proeftijd Nadelen proeftijd
Je kunt checken of de nieuwe werknemer goed bij het bedrijf, het team en de functie past zonder ergens aan vast te zitten. Werknemers voelen zich soms onzeker over hun baan tijdens de proeftijd, wat hun motivatie kan beïnvloeden.
Je bent in de eerste periode flexibel om te reageren om veranderende omstandigheden, zoals tegenvallende bedrijfsresultaten. Je bent misschien meer terughoudend om te investeren in trainingen omdat je niet zeker weten of de werknemer blijft.
Je bespaart kosten door minder geld uit te geven aan ontslagvergoedingen, als het niet werkt. Sommige banen hebben meer tijd nodig om prestaties goed te beoordelen. Een proeftijd kan te kort zijn voor goede evaluatie.

Opzeggen in de proeftijd

Een medewerker ontslaan is normaal gesproken ingewikkeld, maar ontslag in de proeftijd werkt net even anders. Zo is er:

  • geen toestemming nodig voor het ontslag van het UWV of de kantonrechter;
  • geen opzegtermijn;
  • geen reden nodig om iemand te ontslaan.

Je bent wel verplicht om schriftelijk uitleg te geven over het opzeggen van de proeftijd als de werknemer daar om vraagt.

Maar vergeet niet, ook een werknemer zelf kan zomaar de benen nemen tijdens de proeftijd. Het laatste wat je wilt, is toptalent al in de beginfase verliezen. Liever bind je ze voor langere tijd aan je bedrijf. Hoe? Begin met een goede onboarding om goed kennis te maken met de functie en het bedrijf. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk voor de medewerker om goed opgenomen te worden in het team. Vergeet daarom ook niet om wat teambuildingsactiviteiten in te plannen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al onze tips vind je daarom in dit artikel over personeel behouden.

Einde proeftijd, en nu?

Hebben zowel jij als je medewerker de proeftijd goed doorstaan? Gefeliciteerd, dan heb je er officieel een nieuwe topper bij. Voer een proeftijdgesprek om samen terug te kijken op de afgelopen maand(en). Maak doelen en afspraken voor de toekomst en vraag om feedback over hoe je medewerker de proefperiode heeft ervaren. Misschien heeft ie nog wel wat suggesties waarmee je de hele employee journey naar een hoger niveau kunt tillen? Wie weet.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een proeftijd is een kennismakingsperiode tussen werkgever en werknemer.
  • De duur ervan is afhankelijk van de lengte van de arbeidsovereenkomst.
  • Een proefperiode is alleen geldig als je aan alle wettelijke eisen voldoet.
  • Sommige werkgevers kiezen ervoor om geen proeftijd op te nemen in het contract, andere wel. Er zitten zowel voor- als nadelen aan.
  • Zowel de werkgever als werknemer kan op elk moment in de proeftijd de arbeidsovereenkomst opzeggen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een proefperiode?

  • Een proefperiode, ook wel de proeftijd genoemd, is een kennismakingsperiode tussen werkgever en werknemer bij de start van een arbeidsovereenkomst.

  • Hoe lang is de wettelijke proeftijd?

  • Die is afhankelijk van de lengte van de arbeidsovereenkomst. De proeftijd varieert tussen de nul en twee maanden.

  • Wat is de proeftijd bij een contract voor onbepaalde tijd?

  • Dan hebben we het ook wel over een vast contract. De proeftijd is maximaal twee maanden en hier mag in de cao niet van afgeweken worden.

  • Wanneer mag je 2 maanden proeftijd geven?

  • Je mag een proeftijd van maximaal twee maanden instellen bij een vast contract of bij een tijdelijk contract met een duur van meer dan twee jaar.

  • Wanneer mag je een proeftijd geven?

  • Bij de start van een arbeidsovereenkomst van een nieuwe medewerker of van een medewerker die ander soort werk gaat doen. Bij een tijdelijk contract van zes maanden of korter mag je ook geen proefperiode geven.