Inzicht in jouw bedrijfscultuur help je om je organisatie beter te begrijpen en werknemerstevredenheid te verhogen. Maar voordat je aan de slag gaat met je bedrijfcultuur, moet je wel de betekenis van dit begrip helder hebben. Want eh, wat betekent ‘bedrijfscultuur’ nou precies? Hoe ontstaat een bedrijfscultuur? En hoe kun je deze beschrijven? YoungCapital helpt je uit de brand. Na deze spoedcursus ‘bedrijfscultuur’, snap je de betekenis en weet je precies hoe je jouw bedrijfscultuur kunt bepalen.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is bedrijfscultuur?
De betekenis van ‘bedrijfscultuur’ is de uiting van alle normen en waarden in jouw organisatie. Bijvoorbeeld in de besluitvorming, leiderschapsvormen en de employer branding. Dit soort kenmerken kunnen sterk verschillen per organisatie, en er bestaat dan ook geen ideale bedrijfscultuur. Wel zijn er positieve en negatieve bedrijfsculturen. In een positieve bedrijfscultuur zijn medewerkers tevreden, betrokken, productief en gemotiveerd. Bij een negatieve bedrijfscultuur, bijvoorbeeld in een angstcultuur, is dit tegenovergesteld, en heb je vaak te maken met hoog personeelsverloop en slechte bedrijfsresultaten.
Waar heeft een bedrijfscultuur effect op?
Eigenlijk op bijna alles binnen je bedrijf. Bijvoorbeeld op hoe collega’s met elkaar omgaan, hoe de hiërarchie tussen leidinggevenden en medewerkers is en hoe je met klanten omgaat. Daarom is het zo belangrijk om een positieve bedrijfscultuur te creëren die past bij jou als werkgever en je medewerkers. Je wilt ten slotte volledig achter jouw bedrijf staan.
Hoe ontstaat een bedrijfscultuur?
Dat is lastig te zeggen. Als jouw bedrijf al langer bestaat, is een bedrijfcultuur in de loop der tijd vanzelf ontstaan. Je medewerkers en leidinggevenden voeren taken op een bepaalde manier uit en personeel gaat op een typerende manier met elkaar om. Ook de communicatie binnen het bedrijf en naar buiten toe gebeurt op een bepaalde manier. Deze patronen zijn allemaal kenmerken van de bedrijfscultuur. Ben je niet tevreden met jouw huidige bedrijfscultuur? Het veranderen van je bedrijfscultuur is lastig, maar zeker mogelijk. Hoe je dit doet, lees je in ons artikel over bedrijfscultuur veranderen.
Bedrijfscultuur bepalen
Ben je benieuwd wat voor soort bedrijfscultuur jouw bedrijf heeft? Je kunt je bedrijfscultuur bepalen op meerdere manieren. Onder andere:
- Kernwaarden onderzoeken. De kernwaarden van je bedrijf en de bedrijfscultuur hangen qua betekenis heel nauw samen. Duik dus in de kernwaarden van je bedrijf en beoordeel of deze goed aansluiten met de huidige situatie op de werkvloer.
- Missie en visie (her)formuleren. Ook hierin komt de bedrijfscultuur goed tot z’n uiting. Misschien heb je de missie en visie al op je werken-bij website staan. Kunnen ze wel een update gebruiken? Dit is je moment.
- Check andere officiële interne documenten. Denk aan de gedragscode, kledingvoorschriften, beoordelingsformulieren en ga zo maar door. Daar schemert de bedrijfscultuur ook in door.
- Stel vragen aan je personeel. Wie voelt er nou beter hoe jouw bedrijfscultuur in elkaar steekt dan je personeel? Juist. Door met een aantal medewerkers in gesprek te gaan of een medewerkerstevredenheidsonderzoek op te zetten krijg je een goed beeld van de bedrijfscultuur. Let dan natuurlijk wel op dat je de juiste vragen stelt. Deze moeten ingaan op de bedrijfscultuur kenmerken die je hieronder vindt.
Bedrijfscultuur kenmerken
Je komt jouw bedrijfscultuur in alle onderdelen van je organisatie tegen. Dus wil je jouw organisatiecultuur in kaart brengen? Neem jouw bedrijf dan flink onder de loep. Let onder andere op de volgende punten en je krijgt een goed beeld van de definitie van jouw organisatiecultuur:
- Aanpassingsvermogen en innovatie. Hoe vernieuwend is de organisatie? Hoe flexibel zijn medewerkers als het gaat om veranderingen op de markt?
- Balans tussen werk en privé. Hoe omschrijven medewerkers hun work-life balance?
- Bereidheid om risico’s te nemen. Neemt de organisatie makkelijk risico’s of is het voorzichtiger?
- Communicatievormen. Hoe communiceren teamleden en verschillende afdelingen van de organisatie met elkaar? Hoe verloopt de communicatie naar externe partijen en klanten?
- Conflictbeheersing. Hoe gaat jouw organisatie om met arbeidsconflicten binnen de organisatie en conflicten met de buitenwereld?
- Diversiteit en inclusie. Is er een diversiteitsbeleid en inclusiebeleid? Hoe divers en inclusief is de organisatie?
- Feedbackcultuur. Hoe geven teamleden elkaar feedback? Hoe verloopt de feedback van leidinggevenden naar hun team?
- Gedragscode. Is er een gedragscode en wat staat daarin?
- Klantgerichtheid. In hoeverre is de organisatie klantgericht? Hoe gaan medewerkers om met klanten?
- Kledingvoorschriften. Welke kledingvoorschriften zijn er? Wat zijn consequenties bij overtredingen?
- Leiderschap. Hoe zijn de arbeidsverhoudingen tussen medewerkers en hun leidinggevenden?
- Maatschappelijke verantwoordelijkheid. Doet het bedrijf mee aan maatschappelijke initiatieven? Welke zijn dit?
- Omgaan met fouten. Tolereert jouw bedrijf het maken van fouten? In hoeverre zitten hier consequenties aan?
- Opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Hoe zijn de doorgroei- en opleidingsmogelijkheden bij de organisatie? In hoeverre worden medewerkers hierin ondersteund?
- Teamdynamiek en samenwerking. Hoe is de samenwerking en dynamiek tussen medewerkers in hetzelfde team en met andere teams?
- Waardering medewerkers. Hoe toont de organisatie waardering voor medewerkers? Zijn er beloningen en/of bonussen?
- Werknemersbetrokkenheid. Hoe betrokken zijn werknemers? Is er een ondernemingsraad?
- Werkomgeving. Zijn er afgesloten kantoren of zitten alle medewerkers door elkaar? Zijn er vaste werkplekken of flexibele plekken?
Bedrijfscultuur beschrijven
Door de kenmerken van een bedrijfscultuur hierboven te onderzoeken ontdek je snel genoeg waar jouw organisatie voor staat. Een omschrijving van je bedrijfscultuur maken wordt dan al een stukje makkelijker. Tip: check ook eens verschillende bedrijfcultuur modellen. Bijvoorbeeld het OCAI-model of het ui-model. Deze modellen bieden je houvast bij het bepalen van je huidige cultuur in je bedrijf. En bij het vaststellen van jouw ideale organisatiecultuur. Verder vind je op onze website verschillende voorbeelden van een bedrijfscultuur. Genoeg leesvoer, dus.
Key takeaways
- De bedrijfscultuur betekenis is een set normen en waarden die tot uiting komen in alle onderdelen van jouw bedrijf.
- Een bedrijfscultuur ontstaat min of meer vanzelf over de jaren. Als start-up kun je invloed uitoefenen op de vorming van een organisatiecultuur door o.a. de kernwaarden vanaf het begin heel duidelijk te maken.
- Je kunt je bedrijfscultuur beschrijven door je organisatie flink onder de loep te nemen, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, arbeidsverhoudingen, werknemersbetrokkenheid en de bereidheid om risico’s te nemen.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een organisatiecultuur?
-
Hoe kun je een organisatiecultuur beschrijven?
-
Wat is de kern van een organisatiecultuur?
De organisatiecultuur betekenis is het systeem van alle normen en waarden die tot uiting komen in een bedrijf.
Je kunt een beschrijving van je bedrijfscultuur maken door alle kenmerken van een bedrijfscultuur te onderzoeken. Denk aan de gedragscode, teamdynamiek, werknemersbetrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een volledige lijst vind je op deze pagina.
De kern van jouw bedrijfscultuur en de betekenis daarvan staat vaak direct in de kernwaarden en/of de missie en visie van je bedrijf. Dit zijn de belangrijkste punten waar je bedrijf voor staat.