Een bonusregeling is dé manier om je medewerkers te stimuleren en te belonen voor hun goede werk. Maar bij zo’n regeling komt natuurlijk ook het een en ander kijken. Zo moet je kiezen uit de verschillende soorten bonussen en is het belangrijk dat je het ook fiscaal gezien goed aanpakt. Genoeg om over na te denken dus, voordat je met dit extraatje strooit. Geen idee waar te beginnen? Dit artikel lijkt ons een mooie start. Lees je mee?
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een bonusregeling?
Een bonusregeling is een regeling die je als werkgever opzet om werknemers te belonen met een extraatje bovenop hun gewone salaris. In de regeling staat of en wanneer medewerkers recht hebben op een bonus. Bonussen zijn namelijk geen vaste secundaire arbeidsvoorwaarde, zoals een eindejaarsuitkering of 13e maand. Als werkgever kies je zelf onder welke voorwaarden je de bonus uitkeert, hoe hoog die is en wie ’m krijgt. Je kunt de bonus bijvoorbeeld koppelen aan individuele, team- of bedrijfsprestaties. Dit extraatje wordt daarom ook wel een variabele beloning of prestatiebeloning genoemd.
Met een bonusregeling kun je werknemers motiveren en belonen voor hun inzet en bijdrage aan het succes van de organisatie. Zo vergroot je meteen de werknemersbetrokkenheid en -tevredenheid. Je kunt ook een bonussysteem inzetten om personeel aan te trekken of te behouden.
Wat voor soort bonussen zijn er?
Je kunt een bonusregeling opzetten voor verschillende soorten bonussen. Ga je voor een geldelijke of niet-geldelijke bonus, koppel je het extraatje aan doelen of verras je goed presterende werknemers liever spontaan? It’s up to you.
Prestatiebonus
Deze bonusregeling komt vaak voor en is gebaseerd op de prestaties van een individuele medewerker of een afdeling. Je geeft deze bonus als de meetbare doelen die je vooraf hebt vastgelegd worden behaald. Je kunt de prestatiebonus jaarlijks, maar bijvoorbeeld ook per maand, kwartaal of over een andere afgesproken periode geven.
Projectbonus
Project succesvol afgerond? Dat moet gevierd worden. Ook deze bonus kun je individueel, per team of afdeling toekennen. Spreek van tevoren duidelijk af wat je verstaat onder het succesvol afronden van het project.
Winstdeling
Bij deze bonusregeling verdeel je een deel van de winst onder je medewerkers. De winstdelingsregeling is dus gekoppeld aan de prestaties van het bedrijf. Deze bonus kun je uitkeren in geld, maar ook in aandelen.
Ad hoc bonus
Je kunt ook spontaan een bonus uitkeren aan personeel dat goed heeft gepresteerd. Je bepaalt zelf wie de bonus krijgt, wanneer je ’m geeft en hoeveel je uitkeert. De ad hoc bonus is dus eigenlijk een eenmalige bonus voor werknemers waar weinig regels aan verbonden zijn. Pas daarom op dat dit extraatje niet overkomt als willekeur of voortrekken van bepaalde medewerkers.
Niet-geldelijke bonussen
We love money, maar je kunt je personeel ook op een andere manier belonen. Verstuur bijvoorbeeld een leuk cadeau, organiseer een legendarisch teamuitje, strooi met extra vakantiedagen of geef een abonnement naar keuze.
Bonussen en belasting
En eh, hoe zit het met de fiscale kant van het verhaal? Een bonus is voor de werknemer belastingvrij en ook als werkgever betaal je er geen belasting over als de bonus voldoet aan bepaalde voorwaarden. Je kunt namelijk (een deel van) de vrije ruimte onder de werkkostenregeling gebruiken om je personeel een onbelaste bonus te geven. Let op dat er een bonusplafond geldt en dat de bonus daardoor maximaal 20% mag zijn van de vaste beloning. Ook mag de bonus niet meer dan 30% mag afwijken van wat gebruikelijk is in vergelijkbare situaties. Vaag? Nogal. Om het wat te verduidelijken: in de praktijk ziet de fiscus bonussen tot € 2.400,- per jaar als ‘normaal’.
Is de vrije ruimte al gebruikt? Dan is voor eenmalige bonussen de tabel voor bijzondere beloningen van toepassing. In deze tabel check je welk belastingpercentage van toepassing is op de bonus van jouw werknemer.
Bestaat het recht op een bonus?
Nope, werknemers hebben geen recht op bonussen. Je bepaalt als werkgever zelf of je met een bonusregeling werkt. Doe je dat? Houd je dan aan de afspraken. Je bent namelijk wél wettelijk verplicht om als ‘goede werkgever’ te handelen. Dat houdt onder andere het volgende in.
1. Bepaal de voorwaarden
Kies je voor een prestatiebonus? Zet dan duidelijk op papier aan welke voorwaarden een medewerker moet voldoen of welke doelen die moet halen om de bonus te ontvangen. Zo krijgt ie een eerlijke kans om naar de targets toe te werken. Maak ook duidelijk voor welke (groepen) medewerkers de bonus geldt.
2. Handel volgens de regels
Geef je al een tijdlang op dezelfde manier een bonus aan je personeel? Dan kun je niet zomaar van de ene op de andere dag de spelregels aanpassen. Hoewel een bonusregeling geen recht is, mogen je werknemers wel verwachten dat je beloofde bonussen ook daadwerkelijk uitkeert als ze aan de afgesproken voorwaarden voldoen.
3. Maak niet zomaar onderscheid
Het is helemaal niet gek om alleen medewerkers in bepaalde functies een bonus te geven. Denk aan salesmedewerkers die dag in dag uit op targets jagen. Je moet wel kunnen onderbouwen waarom je dit onderscheid maakt. Het is bijvoorbeeld not done om de fulltimers wel, maar de parttimers geen extraatje te geven.
4. Ziekte en zwangerschap
Is de bonus prestatieafhankelijk? Dan mag je beslissen om werknemers die met ziekte- of zwangerschapsverlof zijn geen bonus uit te keren. Dit mag dan weer niet als iedereen de bonus krijgt, ongeacht prestaties. Ook werknemers die om wat voor reden dan ook met verlof zijn, krijgen deze bonus.
5. Weigeren de bonus uit te keren
Afhankelijk van de bonusregeling mag je er als werkgever voor kiezen om de bonus niet uit te keren. Bijvoorbeeld als een medewerker niet aan de voorwaarden voldoet. Zorg er wel voor dat je je beslissing altijd kunt onderbouwen.
Key takeaways
- Om werknemers te belonen kun je een bonusregeling opzetten. Een bonus is een extraatje bovenop hun salaris.
- Een bonus is een variabele secundaire arbeidsvoorwaarde die je kunt koppelen aan prestaties, maar dat hoeft niet.
- Je kunt bonussen individueel, per team of afdeling geven. Een bonus is vaak in de vorm van geld, maar je kunt bijvoorbeeld ook een cadeau of activiteit geven.
- Als de bonus binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft, kun je ’m belastingvrij geven.
- Er bestaat geen recht op bonussen, je bepaalt als werkgever of je een bonusregeling opzet.
- Zet de voorwaarden en regels voor een bonusregeling duidelijk op papier, handel volgens de regels en maak niet zomaar onderscheid tussen medewerkers.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een bonusregeling?
-
Wat zijn voordelen van bonussen?
-
Hoeveel bonus mag een werknemer maximaal ontvangen?
Dat is een regeling waarmee je werknemers op een variabele manier kunt belonen met een extraatje bovenop hun salaris. In deze regeling zet je of en wanneer medewerkers een bonus krijgen.
Een bonus voor werknemers leidt vaak tot een win-winsituatie: werknemers verdienen meer en zijn tevredener, terwijl werkgevers profiteren van betere prestaties, meer omzet en betrokken medewerkers.
De maximale bonus is in principe 20% van de totale vaste beloning. Dat is het zogenaamde bonusplafond.