Bovenwettelijke vakantiedagen

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen… wat is nou eigenlijk het verschil? Zijn er regels verbonden aan bovenwettelijke vakantiedagen, bijvoorbeeld over hoeveel je er mag geven aan je medewerkers? En waarom zou je dit eigenlijk doen als er al wettelijke vakantiedagen zijn? No worries, YoungCapital praat je bij. Zo bepaal je straks een stuk makkelijker of en hoeveel extra vakantiedagen jij aan je personeel geeft.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?

Eigenlijk zegt het woord het al. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die niet verbonden zijn aan de wet. Ze stijgen dus als het ware boven de wettelijke vakantiedagen uit. Dit betekent ook dat je als werkgever zelf bepaalt of en hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen jij aan je werknemers aanbiedt. Ze zijn dus niet verplicht. Staat er iets in de voor jouw bedrijf geldende cao over bovenwettelijke vakantiedagen? Dan ben je wél verplicht om ze aan te bieden.

Bovenwettelijke vakantiedagen vs. bovenwettelijk verlof

Soms kom je de term ‘bovenwettelijk verlof’ ook tegen, maar let op: officieel is dit niet hetzelfde als bovenwettelijke vakantiedagen. Bovenwettelijk verlof betekent namelijk dat medewerkers vrij zijn vanwege uitzonderlijke situaties. Daar hoef je dan geen vakantiedagen voor op te nemen. Verlof dat bovenwettelijk is (ook wel buitengewoon of bijzonder verlof), is bijvoorbeeld verhuisverlof, verlof bij overlijden en verlof bij trouwen. In onze artikelen over verlof lees je hier meer over en vind je ook de wettelijke verlofregelingen.

Verschil wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Het grootste verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen is de verplichting. Alle medewerkers in Nederland, of dit nou fulltimers, parttimers, oproepkrachten of stagiaires zijn, hebben recht op wettelijke vakantiedagen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn niet verplicht, tenzij ze in de cao staan.

Waarom bovenwettelijke vakantiedagen geven?

Als het niet per se hoeft, waarom zou je dan wel bovenwettelijke vakantiedagen aanbieden als werkgever? Even op een rijtje:

  • Het zijn populaire secundaire arbeidsvoorwaarden. Als je bovenwettelijke vakantiedagen aanbiedt, heb je dus een streepje voor op andere bedrijven bij het werven van personeel. Sommige mensen kiezen zelfs eerder voor een bedrijf met meer vakantiedagen dan voor een bedrijf met meer salaris. Dit is dus een mooie manier om een iets lager salaris dan concurrenten te compenseren.
  • Niet alleen voor het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar ook voor het behouden van je huidige personeel zijn bovenwettelijke vakantiedagen handig. Medewerkers zijn namelijk minder snel geneigd te vertrekken naar een ander bedrijf dat minder vakantiedagen aanbiedt. Dit heeft een positief effect op de medewerkersbetrokkenheid en het personeelsverloop.
  • Meer vakantiedagen = een hogere vitaliteit onder je medewerkers. Je werknemers hebben immers meer mogelijkheden om rust te nemen en kunnen dan vol energie weer aan de slag. Da’s niet alleen goed voor het werkplezier, maar ook voor de productiviteit. En eh, dat kan zelfs leiden tot minder ziekteverzuim en een verminderde kans op burn-outs.
  • Het is goed voor het imago van je bedrijf. Daarmee trek je natuurlijk meer potentiële medewerkers, maar ook klanten zijn onder de indruk van een organisatie die goed voor haar medewerkers zorgt.

Hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen bied je aan?

Omdat deze extra vakantiedagen niet verplicht zijn, bepaal je als werkgever zelf hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen je aanbiedt. Tenzij er iets in de cao staat natuurlijk, dan ben je verplicht om deze regels te volgen. Bij sommige bedrijven bouwen medewerkers bovenwettelijke vakantiedagen op over het aantal jaar dat ze bij de organisatie werken. Andere bedrijven geven een standaard aantal bovenwettelijke vakantiedagen per jaar, bijvoorbeeld 5. Check de cao of arbeidscontracten om te zien hoe dit bij jouw bedrijf zit.

Houd er ook rekening mee dat medewerkers mogen onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden tijdens de sollicitatiegesprekken. Bedenk daarom van tevoren goed wat de voor- en nadelen zijn van extra vakantiedagen en hoeveel je jouw (nieuwe) medewerkers wilt aanbieden. Verder kun je bovenwettelijke vakantiedagen ook zien als een manier om je medewerkers te belonen. Bied ze bijvoorbeeld aan aan goed presterende werknemers in plaats van een loonsverhoging.

Extra regels rondom bovenwettelijke vakantiedagen

Waar moet je als werkgever nog meer rekening mee houden als het gaat om bovenwettelijke vakantiedagen? Onder andere:

  • Bovenwettelijke vakantiedagen blijven tot 5 jaar geldig na de opbouw ervan. Da’s anders dan bij wettelijke vakantiedagen, die maar een halfjaar na de opbouw geldig blijven.
  • Als je medewerker ziek of met verlof is, gaat de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen meestal gewoon door. Tenzij hier iets anders over afgesproken is in de cao of het contract.
  • Medewerkers kunnen ervoor kiezen om hun bovenwettelijke vakantie uit te laten betalen. Dit kan niet met wettelijke vakantiedagen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra vakantiedagen die bovenop de wettelijk verplichte vakantiedagen komen.
  • Staat er iets in de cao of het arbeidscontract over bovenwettelijke vakantiedagen? Dan ben je verplicht om deze regels te volgen. Anders mag je als werkgever zelf bepalen of en hoeveel extra vakantiedagen je aanbiedt.
  • Het bieden van bovenwettelijke vakantiedagen levert voordelen op, zoals een betere concurrentiepositie bij het werven van personeel, een hogere productiviteit en meer werkplezier.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er met bovenwettelijke vakantiedagen?

  • Bovenwettelijke vakantiedagen blijven tot 5 jaar geldig na het jaar waarin ze zijn opgebouwd.

  • Wat is het verschil tussen wettelijk en bovenwettelijk?

  • Wettelijke vakantiedagen zijn verplicht bij de wet en moet je dus aan elke medewerker geven. Bovenwettelijke vakantiedagen komen daarbovenop. Je bent alleen verplicht om ze aan te bieden als er iets over in de cao of het arbeidscontract staat. Anders mag je dit als werkgever zelf bepalen.