Bijzonder verlof

Van alle verlofregelingen is bijzonder verlof misschien wel de meest vage. Er valt van alles onder en er staat niks over in de wet. Dat wordt lekker freeriden dus, of is dat nou ook weer niet de bedoeling? Tijd om duidelijkheid te scheppen. Wat is bijzonder verlof of buitengewoon verlof precies? Hebben werknemers recht op bijzonder verlof en wordt er van jou als werkgever verwacht dat je het salaris doorbetaalt? Lees mee, want wij hebben de antwoorden.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is bijzonder verlof?

Bijzonder verlof, ook wel buitengewoon verlof genoemd, is verlof dat werknemers kunnen opnemen voor persoonlijke situaties. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. In tegenstelling tot andere verlofregelingen, zoals vakantiedagen of ouderschapsverlof, is bijzonder verlof niet in de wet geregeld. Afspraken hierover staan in de cao of arbeidsovereenkomst.

Wat valt er onder bijzonder verlof?

Persoonlijke situaties dus, maar wat houdt dat precies in? Hoewel hier wettelijk gezien niks over is vastgelegd, vind je in veel cao’s en bedrijfsregelingen dezelfde afspraken. Je vindt de meestvoorkomende hieronder.

Bijzonder verlof bij overlijden

Is er een dierbare van je co-worker overleden? Dan wil je die natuurlijk de mogelijkheid geven om afscheid te nemen en eventueel belangrijke zaken te regelen. Hoeveel dagen buitengewoon verlof je medewerker hiervoor krijgt, hangt meestal af van wie er is overleden. Over het algemeen geldt:

  • 4 dagen voor eerstegraads familieleden;
  • 2 dagen voor tweedegraads familieleden;
  • 1 dag voor derde- en vierdegraads familieleden.

Op onze pagina over verlof bij overlijden lees je hier meer over.

Bijzonder verlof bij trouwen, geregistreerd partnerschap en jubilea

Vrijwel alle werkgevers geven hun werknemer een paar dagen vrij wanneer die in het huwelijksbootje stapt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Ook als er een familielid gaat trouwen of een huwelijksjubileum viert, krijgen medewerkers hier vaak bijzonder verlof voor. Bij de meeste bedrijven is verlof bij trouwen en geregistreerd partnerschap zo geregeld:

  • 1 dag voor ondertrouw;
  • 2 tot 4 dagen voor huwelijk of geregistreerd partnerschap;
  • 1 dag voor het huwelijk van een eerste- of tweedegraads familielid.

Daarnaast krijgen veel werknemers bijzonder verlof bij een jubileum. Hoelang dit verlof is, hangt af van wat er gevierd wordt.

  • Dienstjubileum: 1 tot 3 jaar dagen vrij, afhankelijk van het aantal jaren in dienst.
  • Huwelijksjubileum: meestal 1 vrije dag bij je eigen huwelijksjubileum van 25 of 40 jaar of het huwelijksjubileum van (schoon-/pleeg)ouders van 25, 40, 50 of 60 jaar.

Bijzonder verlof bij verhuizen

Er bestaat ook buitengewoon verlof voor werknemers die gaan verhuizen. Gemiddeld geven werkgevers hiervoor 2 dagen vrij, maar je kunt ook 1 dag (of helemaal geen) verhuisverlof geven.

Bijzonder verlof studie of examen

Volgt je werknemer een werkgerelateerde opleiding of cursus en moet ie examen doen? Het is gebruikelijk om daarvoor bijzonder verlof te geven.

Bekijk de situatie

Onthoud dat we hierboven de regeling beschrijven zoals ie er gemiddeld uitziet bij bedrijven. Het kan best dat de afspraken in jouw cao net wat afwijken. Daarnaast hoef je de regeling niet altijd zo nauw te nemen. Het gaat bij bijzonder verlof om persoonlijke situaties waarbij een menselijke blik geen kwaad kan. Vind jij bijvoorbeeld dat je medewerker wel een extra dag vrij verdient na de begrafenis van oma? Geef die dan.

Dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar overal buitengewoon verlof voor kunt geven. Er bestaat bijvoorbeeld geen bijzonder verlof om naar het ziekenhuis te gaan. Medewerkers moeten dokters- en ziekenhuisbezoeken zoveel mogelijk buiten werktijd plannen. Afhankelijk van de situatie kan je werknemer hier mogelijk wel calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof voor opnemen. Anders zijn er mogelijk nog vakantiedagen, ADV-uren en buitengewoon onbetaald verlof om in te zetten.

Hebben werknemers recht op bijzonder verlof?

Je las al dat bijzonder verlof niet in de wet is geregeld. Wettelijk gezien hebben werknemers dus geen recht op dit verlof. Maar het kan wel dat er in je cao staat aangegeven wanneer en hoelang werknemers buitengewoon verlof krijgen. Als dat het geval is, moet je je aan deze afspraken houden. Heb je niet met een cao te maken? Dan leg je de afspraken zelf vast in het personeelshandboek of de arbeidsovereenkomst. Bepaal hiervoor in welke situaties medewerkers bijzonder verlof krijgen, voor hoeveel dagen en of het verlof betaald of onbetaald is.

Wordt bijzonder verlof doorbetaald?

We beginnen in herhaling te vallen, maar ook hier geldt dat er geen wettelijke afspraken over zijn. Kortom, of bijzonder verlof betaald is, hangt af van wat er in je cao staat of wat je zelf afspreekt. Het is echter wel gebruikelijk om het verlof gewoon door te betalen in de situaties die we hierboven beschrijven. Voor andere gevallen kun je ook onbetaald bijzonder verlof aanbieden. Bijvoorbeeld voor het huwelijk van het achternichtje van je werknemer.

Young Magazine

Key takeaways

  • Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties die buiten andere vormen van verlof vallen.
  • De meest voorkomende vormen van dit verlof zijn bijzonder verlof bij overlijden, trouwen, geregistreerd partnerschap en jubilea, verhuizen en examens voor een werkgerelateerde cursus of opleiding.
  • Dit verlof is niet wettelijk vastgelegd. Afspraken hierover staan in de cao, arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek.
  • Het is gebruikelijk om je werknemers door te betalen bij de meestvoorkomende vormen van bijzonder verlof.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat valt er onder bijzonder verlof?

  • Onder bijzonder verlof vallen verschillende persoonlijke situaties waar geen andere verlofregeling voor is. Zo kunnen werknemers verlof krijgen voor een huwelijk, begrafenis van een familielid, verhuizing of dienst- of huwelijksjubileum.

  • Is buitengewoon verlof hetzelfde als bijzonder verlof?

  • Ja, buitengewoon verlof en bijzonder verlof zijn twee verschillende termen voor hetzelfde type verlof.

  • Krijgen werknemers bijzonder verlof voor een huwelijk?

  • Ja, al ligt het eraan wie er gaat trouwen. Ze krijgen vaak vrij voor hun eigen huwelijk of dat van een eerste- of tweedegraads familielid. Ze krijgen ook bijzonder verlof voor het 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijk van zichzelf of hun (pleeg-/schoon)ouders.