Adv-dagen in 2024 & 2025

Adv-dagen, atv-dagen, bovenwettelijke vakantiedagen… er bestaan allerlei regelingen om je medewerkers wat extra rust te geven. Voor welke je moet kiezen? Dat kun je het beste beslissen als je op de hoogte bent van je opties. Daarom vind je hier alle ins en outs over adv-dagen, van de betekenis tot info over adv-dagen uitbetalen bij ontslag. Handig, toch?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat zijn adv-dagen?

De ‘adv’ in ‘adv-dagen’ staat voor arbeidsduurverkorting. Misschien krijg je dan meteen al een idee van de adv-dagen betekenis. Dit zijn namelijk uren die een medewerker kan inzetten om de arbeidsduur (oftewel: werkweek) te verkorten. Hoe dat werkt? Er zijn twee mogelijkheden:

  • Werknemers krijgen automatisch adv-dagen vanuit de cao of de arbeidsovereenkomst.
  • Werknemers bouwen adv-dagen op uit uren die zij overwerken. Bijvoorbeeld als zij per week 40 uur werken, maar er 38 worden uitbetaald. Die 2 uren worden dan opgeteld bij de opgebouwde adv-uren.

Zie adv-dagen dus als extra vrije dagen die bovenop de vakantiedagen van je medewerker komen. Maar in tegenstelling tot vakantiedagen zijn adv-dagen niet verplicht, tenzij ze in de cao staan die voor jouw bedrijf geldt. Het zijn dus secundaire arbeidsvoorwaarden waarvan je als werkgever zelf beslist of je ze wel of niet aanbiedt. Trouwens: adv-dagen zijn niet helemaal hetzelfde als atv-dagen. Check ons artikel over atv-dagen om het verschil te ontdekken.

Waarom adv-dagen aanbieden?

Je kunt natuurlijk ook bovenwettelijke vakantiedagen aanbieden aan je medewerkers als je ze wat extra dagjes vrij wilt geven. Waarom je dan toch zou kiezen voor adv-dagen? Nou, hierom:

  • Adv-dagen vervallen eerder dan bovenwettelijke vakantiedagen.
  • Is je medewerker ziek? Dan vervalt de adv-dag alsnog, anders dan bij vakantiedagen.
  • Je hoeft adv-dagen niet uit te betalen bij ontslag of vertrek.
  • Ten opzichte van atv-dagen zijn ze flexibeler voor je medewerker.
  • Deze dagen staan los van de wet, dus je mag je eigen regels opnemen in het arbeidscontract. Zo spreken sommige werkgevers af dan medewerkers niet meer dan één adv-dag achter elkaar mogen opnemen.
  • Ondanks deze voordelen voor jou zijn het voor je medewerker nog steeds vrije dagen, waarin zij profiteren van hun rust. Da’s lekker voor hun work-life balance en productiviteit.

Hoeveel adv-dagen bied je aan?

Hoeveel adv-dagen je aan je medewerkers biedt, is afhankelijk van hoe je ze wilt laten opbouwen. Geef je automatisch elk jaar een aantal dagen? Dan bepaal je zelf hoeveel dat er zijn, bijvoorbeeld 5. Dat betekent dat medewerkers 5 extra vakantiedagen per jaar hebben. Bouwen medewerkers adv-dagen op over de uren die zij overwerken? Dan ligt het er natuurlijk aan hoeveel ze overwerken. Werkt je medewerker elke week standaard 2 uur over? Dan bouwt diegene 2 x 52 = 104 adv-uren per jaar op. Dat zijn 104 / 8 = 13 adv-dagen.

Adv-dagen uitbetalen

Good to know: adv-dagen uitbetalen is meestal niet mogelijk. Een medewerker moet ze dus opmaken. In het arbeidscontract zet je wanneer de adv-dagen normaal gesproken vervallen. Bijvoorbeeld in het nieuwe kalenderjaar als een medewerker automatisch adv-dagen krijgt. Of een half jaar nadat ze zijn opgebouwd als de adv-uren worden opgebouwd bij overwerken. Bij ontslag vervallen de dagen automatisch. Wil je graag wél de adv-dagen uitbetalen als een medewerker vertrekt? Dat kan. Je moet dit dan opnemen in het arbeidscontract.

Adv-dagen en ziekte

We verklapten het al even, maar adv-dagen vervallen als een medewerker ziek is tijdens zo’n dag. Ook bouwt je werknemer geen adv-uren op als diegene ziek is. Hierin verschillen adv-dagen dus ook van (bovenwettelijke) vakantiedagen. Meer lezen over vakantiedagen en ziekte? Check onze artikelen over wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Adv-dagen zijn uren die een medewerker kan inzetten om de werkweek in te korten.
  • Je medewerker krijgt automatisch een aantal adv-dagen vanuit het contract, of je medewerker bouwt adv-dagen op door over te werken.
  • Adv-dagen zijn niet verplicht, tenzij dit in de cao staat.
  • Adv-dagen vervallen meestal in het volgende kalenderjaar, of een half jaar nadat ze zijn opgebouwd.
  • Bij ontslag hoef je adv-dagen niet uit te betalen.
  • Als een medewerker ziek wordt op een adv-dag, vervalt deze adv-dag.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is arbeidsduurverkorting?

  • Arbeidsduurverkorting betekent dat je medewerker opgebouwde overuren of vaste adv-uren gebruikt om hun werkweek in te korten. Oftewel, om een vrije dag of een paar vrije uren op te nemen.

  • Wat is het verschil tussen vakantiedagen en adv-dagen?

  • Vakantiedagen (wettelijke) zijn verplicht en adv-dagen alleen als het in de cao of het contract is opgenomen. Verder moet je vakantiedagen uitbetalen bij ontslag en adv-dagen niet. Er zijn nog meer verschillen; neem ons artikel door voor alle informatie.

  • Hoeveel adv-dagen mag een werkgever vaststellen?

  • Daar staat niks over in de wet. In principe bepaal je dat dus zelf, of het is vastgesteld in de cao die voor jouw bedrijf geldt. Er kan een vast aantal adv-dagen in de cao of het contract staan, of de medewerker bouwt adv-dagen op door over te werken.