Iedereen is weleens toe aan een reis naar de zon of een weekje bankhangen, jouw medewerkers ook. Vandaar dat je als werkgever verplicht bent om hen wettelijke vakantiedagen te geven. Klinkt redelijk, toch? Maar eh, hoeveel verplichte vakantiedagen zijn er precies? En hoe zit het met parttimers en oproepkrachten? Geen stress, YoungCapital heeft alle regels over wettelijke vakantiedagen voor je op een rijtje gezet. Zo hebben al je werknemers straks genoeg rust om daarna weer te knallen voor jouw bedrijf.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Op deze pagina
- Wat zijn wettelijke vakantiedagen?
- Wettelijke vakantiedagen vs. wettelijk verlof
- Hoeveel wettelijke vakantiedagen krijgt een medewerker?
- Wettelijke vakantiedagen berekenen voor parttimers
- Aantal wettelijke vakantiedagen nulurencontract
- Wettelijke vakantiedagen meenemen naar volgend jaar
- Key takeaways
- Veelgestelde vragen
Wat zijn wettelijke vakantiedagen?
Wettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die je verplicht aan je medewerkers moet geven. Dit is geregeld in de wet en het is dus een primaire arbeidsvoorwaarde waar iedere medewerker recht op heeft. Ook werknemers met een nulurencontract, uitzendkrachten en stagiaires. Regel je dit niet (goed)? Dan staat de Arbeidsinspectie al snel op de stoep. En heb je bovendien ongelukkige en dus onproductieve medewerkers. Slecht idee dus.
Wettelijke vakantiedagen vs. wettelijk verlof
Let op: vaak worden de termen ‘wettelijke vakantiedagen’ en ‘wettelijk verlof’ door elkaar gebruikt. Maar eigenlijk is dit niet helemaal hetzelfde. Wettelijk verlof gaat om situaties als zwangerschapsverlof, zorgverlof en calamiteitenverlof. Hier hebben medewerkers volgens de wet ook recht op, maar deze verlofdagen horen niet bij de wettelijke vakantiedagen. Check onze artikelen over verlof als je meer wilt weten over wettelijk verlof.
Hoeveel wettelijke vakantiedagen krijgt een medewerker?
Volgens de wet heeft elke medewerker jaarlijks recht op 4 keer het aantal uur dat ie per week werkt. Volg je het nog? Voor je fulltime medewerkers betekent dit dat zij 4 x 40 = 160 vakantie-uren per jaar krijgen. Dit staat gelijk aan 20 wettelijke vakantiedagen. Bied je jouw medewerkers meer vakantiedagen aan? Dan zijn dit bovenwettelijke vakantiedagen. Geen verkeerd idee, want dat is een populaire secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee je het werkgeluk van je werknemers een flinke boost geeft. En eh, het is ook een slimme manier om nieuwe medewerkers aan te trekken.
Wettelijke vakantiedagen berekenen voor parttimers
Waarschijnlijk heb je niet alleen maar fulltimers in dienst. Dus hoe bereken je het wettelijk aantal vakantiedagen voor parttime medewerkers? Simpel, je gebruikt dezelfde berekening als hierboven.
Geen zin om zelf te rekenen? Spiek dan even in onze handige tabel.
Aantal wettelijke vakantiedagen nulurencontract
Het kan natuurlijk ook dat je oproepkrachten of medewerkers met een nulurencontract in dienst hebt. Ook zij hebben recht op wettelijk verplichte vakantiedagen. Maar eh, omdat er geen vast aantal uren in hun contract staat, kun je de handige rekensom van hierboven niet toepassen. De meeste werkgevers gebruiken daarom een percentage om het aantal wettelijke vakantiedagen te berekenen. Voor elk gewerkt uur bouwt de oproepkracht dan een bepaald percentage aan vakantie-uren op. Meestal betaal je dit percentage meteen uit bij het loon. Met welk percentage reken je? Dat vind je in je cao of stel je vast in de arbeidsovereenkomst.
Wettelijke vakantiedagen meenemen naar volgend jaar
Sommige werknemers vinden het fijn om hun vakantiedagen op te sparen, zodat ze er uiteindelijk lekker lang op uit kunnen. Mag dat? Volgens de wet mogen medewerkers inderdaad wettelijke vakantiedagen meenemen naar volgend jaar. De wettelijke vakantiedagen vervallen namelijk zes maanden na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dit betekent dat een medewerker de vakantiedagen van 2024 nog mag opnemen tot 1 juli volgend jaar. Maar let op: staat er iets anders in de cao over het meenemen van wettelijke vakantiedagen? Of maak je hier andere afspraken over in het arbeidscontract van je medewerker? Dan gelden de regels die in het contract staan.
Key takeaways
- Wettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die je verplicht aan je medewerkers moet geven.
- Elke medewerker heeft jaarlijks recht op 4 keer het aantal uren dat ie per week werkt. Voor werknemers die 40 uur per week werken is dit 160 uur, dus 20 wettelijke vakantiedagen.
- Het aantal wettelijke verplichte vakantiedagen van een oproepkracht bereken je met een percentage dat in de cao of het arbeidscontract staat. Meestal betaal je dit percentage al uit bij het salaris.
- In principe vervallen wettelijke vakantiedagen zes maanden na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Tenzij je hier iets anders over hebt afgesproken in het contract.
Veelgestelde vragen
-
Hoeveel vakantiedagen zijn wettelijk verplicht?
-
Wat is het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?
-
Kunnen medewerkers wettelijke vakantiedagen meenemen naar volgend jaar?
Alle medewerkers hebben per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat zij per week werken. Een fulltime medewerker krijgt dus 4 x 40 = 160 vakantie-uren. Dat zijn 20 vakantiedagen.
Wettelijke vakantiedagen moet je verplicht aan elke medewerker geven; dit is een primaire arbeidsvoorwaarde. Of je extra vakantiedagen, oftewel bovenwettelijke vakantiedagen, aan je werknemers geeft, bepaal je zelf of is via de cao bepaald. Dit is een secundaire arbeidsvoorwaarde.
In principe vervallen wettelijke vakantiedagen een half jaar na het kalenderjaar waarin de medewerker ze heeft opgebouwd. Dit betekent dat de werknemer niet opgenomen wettelijke vakantiedagen nog tot 1 juli kan opnemen. Check je cao of arbeidsovereenkomst voor de exacte regels bij jouw bedrijf.