Dat je zwangere werknemer recht heeft op zwangerschapsverlof is vast geen verrassing voor je. Maar misschien ken je niet alle ins en outs van deze regeling. Hoe bereken je bijvoorbeeld de duur van het zwangerschapsverlof? Wanneer gaat het verlof bij zwangerschap in? En waar en wanneer moet je een zwangerschapsuitkering aanvragen? We’ve got the answers.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is zwangerschapsverlof?
Je hebt vast weleens van zwangerschapsverlof gehoord: het verlof waar zwangere medewerkers recht op hebben. In deze periode kunnen ze uitrusten voor de bevalling en zich voorbereiden op de komst van de baby (hello, nesteldrang). Zwangerschapsverlof gaat tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum in, afhankelijk van de wens van de werknemer, en loopt door tot en met de dag van de bevalling. Daarna hoeft je medewerker natuurlijk nog niet meteen op werk te verschijnen, maar gaat het verlof over in bevallingsverlof.
Zwangerschapsverlof man
Zwangerschaps- en bevallingsverlof is dus bedoeld voor zwangeren. En eh, die mannen dan die vader worden? Er is ook verlof rondom de zwangerschap voor vaders, maar dit heeft een andere naam. Zo kunnen vaders, duo-moeders en partners calamiteitenverlof opnemen om bij de bevalling aanwezig te kunnen zijn. Ze krijgen ook een week vrij om tijd door te brengen met de pasgeboren baby en de moeder. Dit heet geboorteverlof of vaderschapsverlof. Als ze dat willen, kunnen ze daarnaast aanvullend geboorteverlof en/of ouderschapsverlof opnemen.
Hoelang duurt zwangerschapsverlof?
Je medewerker gaat tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof en bepaalt zelf wanneer dit precies is. Het verlof loopt tot en met de dag van de bevalling en duurt daarom ongeveer tussen de 4 en 6 weken. Ongeveer? Yep, want het gebeurt vaak dat de bevalling al iets eerder of juist wat later plaatsvindt dan voorspeld. Als je medewerker voor de uitgerekende datum bevalt en daarom korter zwangerschapsverlof heeft, worden deze dagen opgeteld bij het bevallingsverlof. Bevalt de werknemer na de uitgerekende datum, dan duurt het zwangerschapsverlof wat langer en heeft diegene dus wat extra dagen vrij. In totaal duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof minstens 16 weken.
Zwangerschapsverlof tweeling
De duur van het zwangerschapsverlof is bij een tweeling net even anders. Zwangere medewerkers die een meerling verwachten gaan namelijk tussen de 10 en 8 weken voor de uitgerekende datum met verlof. In totaal hebben zij 20 weken verlof rondom de zwangerschap en bevalling.
Wat moet je regelen voor zwangerschapsverlof?
Voordat je werknemer met zwangerschapsverlof gaat, moet je als werkgever een paar dingen regelen.
1. Zwangerschapsuitkering aanvragen
Het belangrijkste: vraag een zwangerschapsuitkering aan voor je medewerker bij het UWV. Medewerkers krijgen tijdens hun verlof voor zwangerschap gewoon loon, maar dit hoef je niet uit eigen zak te betalen. Je moet de uitkering wel 4 tot 2 weken voordat het verlof begint zelf aanvragen bij het UWV. Dit doe je heel eenvoudig online via het werkgeversportaal. Bij de aanvraag heb je een zwangerschapsverklaring van je werknemer nodig. Ook moet je doorgeven wanneer het verlof ingaat, dus ga hier eerst samen over in gesprek.
In principe betaalt het UWV de uitkering aan jou uit, zodat jij gewoon loon kunt uitbetalen aan je werknemer zoals je altijd doet. Je kunt ook bij het UWV aangeven dat je liever wilt dat zij de uitkering rechtstreeks aan je medewerker uitbetalen.
2. Maak samen afspraken
Het is belangrijk om met je medewerker in gesprek te gaan voordat het verlof begint. Sowieso om af te stemmen wanneer het zwangerschapsverlof ingaat, maar ook om afspraken te maken voor tijdens en na het verlof. Hoe blijven jullie bijvoorbeeld in contact wanneer je medewerker afwezig is? Blijft diegene bereikbaar voor dringende zaken? En zo ja, op welke manier? Dit soort dingen kunnen maar beter duidelijk zijn.
Het lijkt misschien nog ver weg, maar over een paar maanden keert je medewerker weer terug. Je hoeft nog niet alles tot in de puntjes te regelen voor de terugkeer, maar het is bijvoorbeeld wel handig om alvast te weten of je werknemer hetzelfde aantal uren wil blijven werken. En is de medewerker bijvoorbeeld van plan vakantiedagen of ouderschapsverlof op te nemen om het verlof te verlengen?
Dit gesprek is ook meteen een goed moment om je medewerker te informeren over de rechten tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Vertel bijvoorbeeld over de zwangerschapsuitkering, relevante verlofregelingen voor beide ouders en de mogelijkheid om bij terugkomst onder werktijd te kolven of voeden.
3. Regel vervanging
Moet niet, mag wel: vervanging regelen. Afhankelijk van de functie van de medewerker die met zwangerschapsverlof gaat, is het fijn als iemand anders er een paar maanden lang voor zorgt dat de werkzaamheden gewoon doorlopen. Je vindt ons artikel over het overdrachtsdocument vast handig als je een vervanger aanneemt.Key takeaways
- Werkende zwangeren gaan 6 tot 4 weken voor hun uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Verwacht je werknemer een meerling? Dan start het verlof voor de zwangerschap 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum.
- Zwangerschapsverlof voor vaders bestaat niet, maar zij kunnen wel geboorteverlof of vaderschapsverlof opnemen.
- Tijdens het verlof hebben medewerkers recht op een zwangerschapsuitkering van het UWV. Als werkgever moet je deze uitkering zelf aanvragen.
- Maak voordat het zwangerschapsverlof begint afspraken met je medewerker, bijvoorbeeld over de bereikbaarheid tijdens de afwezigheid en alvast over de terugkeer. Regel waar nodig een vervanger.
Veelgestelde vragen
-
Wat moet een werkgever betalen bij zwangerschapsverlof?
-
Hoeveel zwangerschapsverlof krijgen werknemers in 2024?
-
Hoe moet mijn medewerker zwangerschapsverlof aanvragen?
Je betaalt als werkgever het salaris gewoon tijdens het zwangerschapsverlof. Je kunt een zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV om de loonkosten mee te compenseren.
Zwangere medewerkers gaan 6 tot 4 weken voor hun uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. In totaal hebben ze minstens 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Zwangeren moeten hun zwangerschapsverlof aanvragen bij hun werkgever. Dit doen ze uiterlijk 4 weken voordat het verlof ingaat, dus uiterlijk 7 weken voor de uitgerekende datum. In de praktijk doen ze dit vaak al veel eerder.