Toegegeven: die ene vrije week die vaders en partners krijgen na de geboorte van hun kind is wat magertjes. Gelukkig hebben ze tegenwoordig de mogelijkheid om daarnaast aanvullend geboorteverlof op te nemen. Good for them, maar dat betekent voor jou als werkgever weer een extra verlofregeling waarvan je alle regeltjes moet kennen. De draad even kwijt? Geen paniek, we verzamelden de belangrijkste info en regels over aanvullend geboorteverlof voor je in dit artikel.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is aanvullend geboorteverlof?
Aanvullend geboorteverlof is verlof voor medewerkers van wie hun partner kortgeleden is bevallen. Dankzij deze regeling kunnen zij binnen 6 maanden na de geboorte van het kind maximaal 5 weken verlof opnemen. Zo hebben vaders, duo-moeders, verzorgers en partners meer tijd om rustig aan de nieuwe gezinssituatie te wennen en zijn ze in de beginfase meer betrokken bij de baby. Het aanvullende geboorteverlof bestaat sinds 1 juli 2020 en is ‘aanvullend’ omdat het bovenop de week geboorteverlof komt. Daarom wordt het ook wel extra geboorteverlof genoemd.
Regels aanvullend geboorteverlof
Wil je even checken of jouw werknemer recht heeft op aanvullend geboorteverlof? Of ben je benieuwd hoe en wanneer je medewerker het verlof moet opnemen? We zetten de belangrijkste regels over aanvullend geboorteverlof op een rij.
- Alle officiële partners van moeders die net zijn bevallen hebben recht op aanvullend geboorteverlof. Je werknemer is partner van de moeder als die:
- met haar getrouwd is;
- haar geregistreerde partner is;
- ongehuwd met haar samenwoont;
- het kind erkent.
- Je werknemer moet het verlof maximaal 4 weken voordat ie het wil laten ingegaan bij je aanvragen. Dat moet per brief of e-mail. Later aanvragen mag alleen in uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld als het kind te vroeg geboren is.
- Je werknemer mag 1, 2, 3, 4 of 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen en kan dit op een flexibele manier doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 5 vrije dagen uit te spreiden over 5 weken, 5 weken achter elkaar vrij te nemen of te kiezen voor 2 keer een weekje vrij.
- Het aanvullende geboorteverlof kan alleen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden gebruikt.
- De medewerker moet eerst de week geboorteverlof hebben opgenomen voordat ie gebruik kan maken van aanvullend geboorteverlof.
- Het verlof heeft geen invloed op de opbouw van wettelijke vakantiedagen, maar mogelijk wel op die van bovenwettelijke vakantiedagen. In de wet staan geen afspraken over pensioenopbouw. De regels hierover maak je zelf met je werknemer en de pensioenuitvoerder.
- Je mag als werkgever een aanvraag voor aanvullend geboorteverlof niet weigeren.
- Je mag als werkgever het verlof nog wel tot 2 weken van tevoren veranderen. Maar dit mag alleen als je daar een hele goede reden voor hebt, een zogenaamd zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Je kunt dan bijvoorbeeld andere dagen of weken voorstellen. Je mag het verlof alleen aanpassen in overleg met je medewerker.
Betaal je bij aanvullend geboorteverlof salaris door?
Altijd interessant: moneys. En belangrijk ook. Want je moet natuurlijk wel weten of je tijdens het aanvullend geboorteverlof salaris doorbetaalt aan je medewerker. The short answer: nee. Maar je werknemer krijgt wél een uitkering en daar moet je het een en ander voor regelen.
Aanvullend geboorteverlof uitkering aanvragen
Tijdens het aanvullende geboorteverlof krijgt je medewerker een uitkering van 70% van het dagloon. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Let op dat in sommige cao’s staat dat je de uitkering als werkgever zelf aanvult tot 100%. Die 30% betaal je als organisatie dan dus uit eigen zak.
Het is als werkgever jouw taak om ervoor te zorgen dat je werknemer dat bedrag ontvangt. Daar moet je twee dingen voor doen.
- Vraag de uitkering aan bij het UWV. Dit doe je via de Verzuimmelder in het UWV werkgeversportaal of via DigiPoort. Of gebruik het formulier Aanvragen WAZO-uitkering. Dit kan vanaf 4 weken voordat het extra geboorteverlof ingaat tot en met 4 weken na de laatste verlofdag. Je hebt hier de geboortedatum van het kind voor nodig. Geef bij de aanvraag aan wanneer het verlof ingaat en om hoeveel weken het in totaal gaat. Let op: vraag de uitkering in één keer aan, dus ook als je medewerker het verlof flexibel opneemt.
- Betaal de uitkering aan je werknemer. Het UWV betaalt de uitkering standaard aan jou uit, en jij betaalt ’m vervolgens aan je werknemer. Je kunt er tijdens de aanvraag ook voor kiezen om het UWV de uitkering direct aan je medewerker te laten betalen.
Key takeaways
- Partners van moeders die net zijn bevallen kunnen 5 weken verlof opnemen in de 6 maanden na de geboorte van het kind. Dit heet aanvullend geboorteverlof.
- Werknemers kunnen dit verlof flexibel opnemen. Je mag een aanvraag niet weigeren, maar in overleg wel aanpassen. Mits je daar een goede reden voor hebt.
- Tijdens dit extra geboorteverlof betaal je als werkgever geen salaris, maar een uitkering dat je zelf moet aanvragen bij het UWV. De uitkering bedraagt 70% van het dagloon.
Veelgestelde vragen
-
Hoe werkt aanvullend geboorteverlof?
-
Hoelang duurt aanvullend geboorteverlof?
-
Krijg je ook aanvullend geboorteverlof als moeder?
-
Wat is het verschil tussen aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof?
Werknemers van wie hun partner net is bevallen kunnen aanvullend geboorteverlof aanvragen bij hun werkgever. Voor deze 5 weken verlof krijgen ze een uitkering van 70% van het dagloon van het UWV.
Aanvullend geboorteverlof duurt maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week). Je medewerker kan er ook voor kiezen om “maar” 1, 2, 3 of 4 weken extra geboorteverlof op te nemen.
Aanvullend geboorteverlof is voor partners van moeders die net zijn bevallen, niet voor moeders die zelf zijn bevallen. Voor hen zijn er andere verlofregelingen, zoals zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.
(Aanvullend) geboorteverlof is bedoeld voor partners van moeders die net zijn bevallen. Ouderschapsverlof is voor vaders én moeders en geeft ze de kans om meer tijd te besteden aan de opvoeding en verzorging van hun kind totdat die 8 jaar is.