Geboorteverlof

De regels rondom zwangerschapsverlof zijn bij de meeste mensen wel zo ongeveer bekend, maar waar hebben nieuwbakken vaders recht op? Dankzij het geboorteverlof krijgen ook werkende vaders en partners na de geboorte van hun kind tegenwoordig een week vrij. Even kwijt wie het salaris betaalt tijdens het kraamverlof voor vaders en partners? Of wil je weten hoe en wanneer je medewerker het verlof moet aanvragen? No worries, we zetten de belangrijkste regels voor je op een rij.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is geboorteverlof?

Geboorteverlof is een verlofregeling voor werknemers van wie hun vrouw of partner net is bevallen. Daarom wordt dit verlof ook wel partnerverlof genoemd. Of vaderschapsverlof, omdat het in veel gevallen om de vader van het kind gaat. Nog een andere term is kraamverlof. Heel wat namen dus voor dit weekje vrij. Want dat is wat het is: één keer één werkweek vrij. Het maakt daarbij niet uit of je werknemer fulltime of parttime werkt. Als werkgever betaal je het loon tijdens deze week volledig door.

Bovenop deze week kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Hiervoor gelden aparte regels.

Voor wie is geboorteverlof?

Aan het opnemen van geboorteverlof zijn bepaalde regels verbonden. Check ze hier, dan ben je helemaal op de hoogte wanneer een van je medewerkers dit verlof aanvraagt.

Partnerverlof is voor partners van moeders. Je werknemer is de partner van de moeder als die:

  • met haar getrouwd is;
  • haar geregistreerde partner is;
  • ongehuwd met haar samenwoont;
  • het kind erkent.

Hoe moet je medewerker geboorteverlof aanvragen?

Het is de bedoeling dat je werkgever zo snel mogelijk na de bevalling geboorteverlof bij je aanvraagt. Dit mag zowel mondeling als schriftelijk. Meestal gaat het kraamverlof meteen in, maar je werkgever mag er ook voor kiezen om het verlof later op te nemen. Zolang dit maar binnen 4 weken na de bevalling gebeurt. Je mag als werkgever partnerverlof niet weigeren.

Mist je werknemer werkuren om bij de bevalling te kunnen zijn? Deze uren vallen niet onder geboorteverlof, maar onder calamiteitenverlof. Ook tijdens dit verlof betaal je het salaris volledig door.

Young Magazine

Key takeaways

  • Geboorteverlof, ook wel partnerverlof, vaderschapsverlof of kraamverlof genoemd, biedt werknemers één week vrij na de geboorte van hun kind.
  • Als werkgever betaal je het loon volledig door tijdens deze verlofweek.
  • Het is de bedoeling dat je werknemer het geboorteverlof zo snel mogelijk na de geboorte bij je aanvraagt. Je mag het verzoek niet weigeren.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Krijg je geboorteverlof als vader?

  • Ja, en niet alleen als vader. Geboorteverlof is voor alle werkenden wiens partner net is bevallen. Daarom heeft dit verlof verschillende namen, zoals partnerverlof, vaderschapsverlof en kraamverlof.

  • Hoe wordt geboorteverlof betaald?

  • Tijdens de week geboorteverlof betaal je als werkgever zelf het salaris door. Dit is anders bij aanvullend geboorteverlof, want dan krijgt je medewerker een uitkering van het UWV.

  • Hoelang duurt geboorteverlof?

  • Werknemers hebben recht op één keer één werkweek vrij. Daarnaast kunnen ze maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen.