Vaderschapsverlof

Feest voor nieuwe papa’s: het vaderschapsverlof is de afgelopen jaren uitgebreid. Dat betekent dat ze in de vlak na de geboorte langer bij hun baby en partner kunnen zijn zonder daar vakantiedagen of salaris voor in te leveren. Zeker als ze ook nog eens aanvullend partnerverlof opnemen, al gelden daar weer andere regels voor. Hoewel je je medewerker die vrije tijd vast gunt, maak je je misschien ook druk om de regels die bij het verlof voor vaders komen kijken. Hoeveel dagen is vaderschapsverlof bijvoorbeeld in 2024 en hoe moet je werknemer vaderschapsverlof aanvragen bij je? We’ve got the answers.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is vaderschapsverlof?

Vaderschapsverlof is het verlof dat nieuwbakken vaders krijgen nadat hun vrouw is bevallen. Of laten we het zo zeggen: het is de naam die veel mensen aan dit verlof geven. Officieel heet het geboorteverlof voor partners, een term die inclusiever is en de lading beter dekt. Niet alleen werkende vaders krijgen namelijk vrij nadat hun kind is geboren, maar álle werknemers van wie hun partner net is bevallen.

Terug naar de inhoud: deze vaders en partners krijgen eenmaal het aantal werkuren per week aan vaderschapsverlof. Makkelijker gezegd krijgen ze dus één week vrij wanneer hun kind is geboren. Als werkgever betaal je tijdens week het loon gewoon door. Daarnaast kunnen vaders 5 weken aanvullend geboorteverlof aanvragen. Tijdens deze 5 weken betaal je geen salaris, maar krijgt je werknemer een uitkering van 70% van het dagloon van het UWV.

Hoeveel dagen vaderschapsverlof krijgt je werknemer?

We zeiden het al: het verlof voor de vader bij de geboorte duurt één week. Concreet betekent dat dus dat medewerkers die fulltime werken 5 dagen vrij krijgen. Parttimers krijgen ook eenmaal het aantal dagen dat ze wekelijks werken vrij, of dat er nou 2,5 zijn of 4.

Aanvullend vaderschapsverlof

Sinds 2020 kunnen vaders en partners het vaderschapsverlof met maximaal 5 weken verlengen. Dit heet aanvullend geboorteverlof, ook wel aanvullend vaderschapsverlof genoemd. Ze kunnen dit verlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Vaders kiezen zelf of ze 1, 2, 3, 4 of 5 weken aanvullend partnerverlof opnemen en hoe ze dit doen. Het verlof is namelijk flexibel op te nemen. Het verlof van een vader bij de geboorte is dus in totaal maximaal 6 weken.

Hoe moet je medewerker vaderschapsverlof aanvragen?

Je werknemer weet in de meeste gevallen niet precies wanneer het kind geboren wordt. Daarom zijn de regels wat betreft vaderschapsverlof aanvragen wat soepeler dan bij sommige andere verlofsoorten. Het is wel de bedoeling dat je medewerker de aanvraag voor het verlof zo snel mogelijk na de geboorte doet, mondeling of schriftelijk. Om bij de geboorte aanwezig te kunnen zijn kan je medewerker trouwens gebruikmaken van calamiteitenverlof. Daarna gaat het vaderschapsverlof vaak meteen in. Je medewerker kan het verlof ook later opnemen, maar moet dit wel binnen de 4 weken na de bevalling doen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Vaderschapsverlof is een term die veel gebruikt wordt voor geboorteverlof voor partners. Vergeet niet dat niet alleen vaders, maar álle partners recht hebben op dit verlof.
  • Geboorteverlof voor vaders geeft in 2024 werknemers van wie hun partner net is bevallen één week vrij. Als werkgever betaal je tijdens dit verlof het salaris door.
  • Daarnaast bestaat er aanvullend vaderschapsverlof: 5 weken extra verlof voor vaders en andere partners. Tijdens dit verlof krijgt je werknemer een uitkering van 70% van het dagloon van het UWV.
  • Het is de bedoeling dat je medewerker het verlof voor vaders zo snel mogelijk na de geboorte bij je aanvraagt.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoelang is vaderschapsverlof in 2024?

  • Het verlof voor vaders is in 2024 één werkweek. Ze kunnen dit verlof met 5 weken verlengen door aanvullend geboorteverlof op te nemen. Vaders kunnen ook gebruikmaken van ouderschapsverlof.

  • Hoe werkt 5 weken vaderschapsverlof?

  • Die 5 weken vaderschapsverlof heten eigenlijk aanvullend geboorteverlof, ook wel aanvullend vaderschapsverlof. Voor dit extra verlof vraag je een uitkering aan voor je medewerker bij het UWV.

  • Wie vraagt vaderschapsverlof aan?

  • Werknemers vragen zo snel mogelijk na de bevalling vaderschapsverlof bij de werkgever aan. Je mag de aanvraag als werkgever niet weigeren.