Bij YoungCapital snappen we dat het leven soms onvoorspelbaar is. Daar is calamiteitenverlof voor in het leven geroepen. Want als er iets onverwachts gebeurt, zoals de oppas die op het laatste moment afzegt of een lekkage thuis, moet je teamlid ineens vrij nemen. Als werkgever zit je met je handen in het haar wanneer je team plots iemand mist. Geen stress, wij helpen je met de ins en outs. Wat houdt calamiteitenverlof of kort verzuimverlof in, wat zijn de regels en hoe ga je er als werkgever mee om? Deze info heb je nodig, let’s dive in.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is calamiteitenverlof?
Calamiteitenverlof wordt ook wel kort verzuimverlof genoemd. Het is een type wettelijk verlof dat werknemers kunnen opnemen voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Ook bij een wettelijke of door de overheid gedwongen regel mag een werknemer gebruikmaken van calamiteitenverlof. Dit is in het kort de betekenis van kort verzuim. Wanneer er sprake is van zulke situaties? Hieronder zetten we wat voorbeelden op een rij.
Wat valt onder calamiteitenverlof?
Kort verzuimverlof geldt bijvoorbeeld bij:
- een ziek kind. Als werknemers plotseling hun kind van school moeten halen omdat die ziek is geworden;
- bevalling partner. Simpel. Om bij de bevalling van hun partner te zijn, moeten werknemers vrij nemen;
- gesprongen waterleiding. Een loodgieter regelen? Dat moet zo snel mogelijk gebeuren om nog meer ellende te voorkomen;
- een brand thuis. Er moet van alles geregeld worden, van een schade-expert inhuren tot tijdelijke huisvesting;
- overlijden familielid. Het gaat hierbij om een direct familielid, zoals een ouder, kind, broer, zus, echtgenoot of geregistreerde partner;
- stemmen tijdens werktijd. Als het echt niet op een ander tijdstip kan, mag een werknemer hiervoor calamiteitenverlof opnemen;
- doktersbezoek tijdens werkuren. Dit geldt voor de werknemer zelf of iemand uit zijn naaste omgeving die naar de dokter begeleid moet worden.
Calamiteitenverlof: hoelang duurt het?
Hier ben je als werkgever vast benieuwd naar, want wanneer na calamiteitenverlof kun je je werknemer weer op het werk verwachten? We moeten je teleurstellen, want een concreet antwoord is er niet. Werknemers kunnen namelijk kort verzuimverlof opnemen voor zo lang als nodig is om hun privéprobleem op te lossen. Meestal gaat het om een paar uur, maar het verlof kan ook een aantal dagen duren. Een maximum is er niet. Good to know: na afloop van het calamiteitenverlof mag je wel aan je teamlid vragen om aan te tonen dat het verlof nodig was.
Hoe werkt calamiteitenverlof aanvragen?
Het is onrealistisch om te verwachten dat een werknemer twee weken van tevoren schriftelijk het kort verzuimverlof aanvraagt. Het is natuurlijk niet voor niets verlof bij calamiteiten. Daarom kun je als werkgever alleen maar aan je medewerkers vragen om zo snel mogelijk contact op te nemen als er zich een noodsituatie voordoet. Vraag je co-worker gerust hoeveel tijd ie denkt nodig te hebben. Je kunt dit verzoek dan niet weigeren, want het staat in de WAZO (Wet Arbeid en Zorg). Onze tip: maak samen afspraken over het calamiteitenverlof en blijf betrokken bij je werknemer. Achteraf mag je nog wel vragen om een bewijs dat het verlof terecht was.
Is calamiteitenverlof betaald?
Calamiteitenverlof is betaald verlof. Je betaalt dus gewoon salaris uit aan werknemers die vanwege dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties vrij moeten nemen. Dat is door de wet geregeld. Soms staan er in de cao andere afspraken, bijvoorbeeld dat werknemers vakantiedagen moeten inleveren bij kort verzuimverlof. Of de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging maakt deze afspraken. In dat geval houd je je aan die regels, maar dit kan dus alleen met de toestemming van je medewerkers.
Calamiteitenverlof en andere soorten verlof
Vaak loopt calamiteitenverlof over in andere soorten verlof. Kort verzuimverlof is namelijk echt de eerste redder voor werknemers die snel vrij moeten nemen. Pas na een tijdje is het mogelijk om de situatie goed in te schatten. Als duidelijk is wat er precies aan de hand is, bestaan er verlofregelingen voor specifieke situaties. We noemen er hier een aantal.
Zorgverlof
Moeten werknemers voor een korte periode voor mensen in hun omgeving zorgen en is er niemand anders die die zorg op zich kan nemen? Denk aan de situatie van een medewerker met een ziek kind thuis. Nadat in eerste instantie calamiteitenverlof is opgenomen, kan het verlof overgaan in kortdurend zorgverlof. Hiernaast bestaat er ook nog eens langdurend zorgverlof. Je verwacht het niet, maar da’s bedoeld voor de noodzakelijke zorg voor een naaste van de werknemer van langere duur.
Geboorteverlof
In dit artikel las je al iets over verlof opnemen als de partner van een werknemer bevalt. Hiervoor neemt je teamlid in eerste instantie calamiteitenverlof op, maar vervolgens kan dit overgaan in geboorteverlof voor meer tijd met de baby en partner.
Verlof bij overlijden
Dit is een type bijzonder verlof en dus niet wettelijk geregeld. Dus, of het calamiteitenverlof bij het overlijden van een familielid van een van je werknemers kan overgaan in verlof bij overlijden is afhankelijk van de cao of de afspraken die door de OR of PVT gemaakt zijn.
Key takeaways
- Calamiteitenverlof, ook bekend als kort verzuimverlof, is bedoeld voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties van werknemers.
- Voorbeelden van situaties die onder calamiteitenverlof vallen zijn de zorg voor een ziek kind, een gesprongen waterleiding of het overlijden van een familielid.
- Tijdens het verlof betaal je jouw werknemer gewoon salaris.
- De duur van calamiteitenverlof is afhankelijk van de situatie en is meestal een paar uur tot enkele dagen. Er is geen max.
- Calamiteitenverlof kan overgaan in andere verloftypes zoals zorgverlof, geboorteverlof of verlof bij overlijden, afhankelijk van de specifieke situatie en de duur van de noodsituatie.
Wat moet je echt onthouden over calamiteitenverlof? Nou, dit:
Veelgestelde vragen
-
Wat is het verschil tussen calamiteitenverlof en kort verzuimverlof?
-
Heb ik recht op calamiteitenverlof bij een bevalling?
-
Is calamiteitenverlof wettelijk geregeld?
-
Wat is het verschil tussen kortdurend verzuim en kort verzuimverlof?
-
Wat valt er onder calamiteitenverlof?
-
Hoe lang krijgen werknemers calamiteitenverlof?
Dat is er niet. Kort verzuimverlof is gewoon een andere naam voor calamiteitenverlof.
Ja, als je partner gaat bevallen kun je calamiteitenverlof opnemen. Gaat het om je eigen bevalling? Dan bestaat daarvoor het bevallingsverlof.
Ja. Calamiteitenverlof staat in de WAZO (Wet Arbeid en Zorg). Werknemers hebben hier dus recht op in zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties.
Ja. Kortdurend verzuim gaat over zieke medewerkers. Kort verzuimverlof is niet bedoeld voor ziekte, maar voor werknemers die uren opnemen voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties.
Er vallen verschillende situaties onder, variërend van de zorg voor een ziek kind, een gesprongen waterleiding of een doktersbezoek tijdens werk..
Dat is afhankelijk van de specifieke situatie. Er is in ieder geval geen maximum aan het aantal uur calamiteitenverlof dat een werknemer kan opnemen. Meestal ligt de duur ervan ongeveer tussen een paar uur en een aantal dagen.