Hoe je het wendt of keert, het overkomt iedereen op een dag: het overlijden van een geliefde. Het laatste waar iemand dan aan denkt, is werk. Gelukkig is verlof bij overlijden iets waar je medewerkers recht op hebben. Maar wat zijn precies de regels en hoe lang mag een medewerker verlof nemen? YoungCapital zocht het van A tot Z uit, dus scrol lekker verder en leer hoe jij je medewerkers het beste steunt in deze moeilijke tijd.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is bijzonder verlof bij overlijden?
Verlof bij overlijden is een vorm van buitengewoon of bijzonder verlof. Het staat niet vast in de wet, wat betekent dat je als werkgever zelf bepaalt op welke typen verlof een medewerker recht heeft. Maar goed, 't is wel zo netjes als je verlof bij overlijden in ieder geval in de cao of het contract van een medewerker zet. Het is nogal oneerlijk als medewerkers vakantiedagen of ziektedagen moeten gebruiken voor iets wat hen diep raakt. So be nice, bied bijzonder verlof voor een begrafenis aan en betaal je medewerkers ook door.
Calamiteitenverlof
Misschien hoor je calamiteitenverlof en verlof bij overlijden wel vaker samen in één zin. Zo zit het: calamiteitenverlof is een type verlof die je medewerker opneemt als er een incident plaatsvindt, zoals het overlijden van een familielid. Zo kan je medewerker direct van alles regelen voor de uitvaart. Daarna gaat het calamiteitenverlof over in buitengewoon verlof bij overlijden. Op welk moment precies? Da's aan jou als werkgever.
Aantal dagen verlof bij overlijden
Hoewel er dus niks wettelijk vaststaat, maken de meeste werkgevers onderscheid tussen soorten verwantschap. Soorten wat? Simpel gezegd houdt verwantschap in hoe closely related bij bloed je met een familielid bent. Zo is er verschil tussen het aantal dagen bijzonder verlof bij het overlijden van je vader, tante en oma. Misschien niet altijd even logisch, omdat je medewerker misschien wel veel closer is met een oma dan de vader. Maar gelukkig kun jij als werkgever hiernaar luisteren en aanpassingen maken voor een medewerker. Dus, hoeveel dagen verlof krijgen medewerkers bij overlijden in de eerste, tweede, derde en vierde graad? De meest voorkomende regels vind je hieronder.
Soort verwantschap | Om wie het gaat | Aantal dagen verlof bij overlijden |
---|---|---|
Eerstegraads familieleden | Partner, moeder, vader, kind | 4 dagen |
Tweedegraads familieleden | Broer, zus, oma, opa, zwager | 2 dagen |
Derdegraads familieleden | Tante, neef, overgrootouder | 1 dag |
Vierdegraads familieleden | Oom van je moeder of vader, achternicht | 1 dag |
Verlof bij overlijden invoeren
Gezien er dus geen vaste regels zijn wat betreft verlof bij overlijden, mag je zelf de rules lawyer spelen. Zet daarom duidelijk in de cao of het bedrijfsreglement wanneer en hoeveel dagen medewerkers verlof bij overlijden krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld ook stellen dat een medewerker verlof mag aanvragen als een beste vriend overlijdt. Of misschien vind je wel dat je werknemers veel langer vrij mogen.
Maar vergeet niet: jij als werkgever hebt altijd het laatste woord. Staat de specifieke situatie van een medewerker niet in de cao? Dan kun je alsnog besluiten om het verlofverzoek van een medewerker goed te keuren. Mensen zijn geen robots en hebben tijd en ondersteuning nodig, zeker als het te maken heeft met de dood. Sta daarom altijd klaar voor je medewerkers en maak duidelijk dat ze altijd om hulp kunnen vragen, ook bij terugkomst. Stuur ook een mooi boeket of een rouwkaart die je medewerkers hebben ondertekend. Zo vergroot je de verbondenheid op kantoor en creëer je een goede bedrijfscultuur.
Meer weten?
Wat valt er nog meer te weten over verlof? Nou, een hoop. Van zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof tot de sabbatical, het houdt maar niet op. Neem dus gerust een kijkje door onze recruitment guide en word de expert van human resources.
Veelgestelde vragen
-
Wat is bijzonder verlof bij overlijden?
-
Hoeveel dagen verlof krijgen medewerkers bij overlijden?
-
Hoeveel bijzonder verlof krijgt een collega bij het overlijden van een schoonvader?
Verlof bij overlijden is een type verlof waar medewerkers recht op kunnen hebben als een familielid of naaste overlijdt. Deze dagen zijn voor het regelen van de uitvaart of het bijwonen van de begrafenis.
Dat ligt aan wat de cao of het bedrijfsreglement stelt. Eigenlijk bepaal je dus zelf of medewerkers recht hebben op verlof bij overlijden en hoeveel dagen vrij ze krijgen.
Opnieuw: dat bepaal jij als werkgever. Maar gezien een schoonvader binnen de eerste graad valt, krijgt de medewerker vier dagen vrij.