Bevallingsverlof

Wist je dat de verlofperiode rondom zwangerschap en bevalling niet alleen uit zwangerschapsverlof, maar ook uit bevallingsverlof bestaat? Niet gek als je antwoord ‘nee’ is, want het ene verlof gaat stilletjes over in het andere. En vrij is vrij, toch? True that, al is het wel handig als je als werkgever op de hoogte bent van de regels. Bestaat er bijvoorbeeld ook zoiets als bevallingsverlof voor vaders, hoelang duurt bevallingsverlof en wanneer heeft je medewerker recht op aanvullend bevallingsverlof? Dit en meer check je hier.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is bevallingsverlof?

De naam zegt genoeg: bevallingsverlof is verlof voor vrouwen die zijn bevallen. Veel mensen kennen alleen het bekendere zwangerschapsverlof, maar dat loopt officieel tot en met de bevalling. De dag daarna start het bevallingsverlof. In deze periode kan de moeder herstellen van de zwangerschap en de bevalling en lekker cocoonen met haar pasgeboren baby.

Bevallingsverlof vader

Of vaders ook vrij krijgen voor de bevalling? Ja, maar dat heet niet bevallingsverlof voor de vader of man. Partners van vrouwen die een kind krijgen en eigenlijk op dat moment moeten werken, kunnen calamiteitenverlof bij je aanvragen. Dit verlof is bedoeld voor dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties, en een bevalling valt daar zeker onder. Ook in de periode die daarop volgt kunnen kersverse papa’s, duo-mama’s en verzorgers verlof opnemen. Zo hebben ze recht op geboorteverlof voor partners (ook wel vaderschapsverlof genoemd).

Hoelang duurt bevallingsverlof?

Je bent vast benieuwd wanneer je je medewerker na de bevalling weer op de werkvloer kunt verwachten. Bevallingsverlof duurt minstens 10 weken. De precieze duur hangt af van hoeveel weken zwangerschapsverlof je zwangere werknemer opneemt en wanneer ze bevalt. In totaal heeft je medewerker recht op minstens 16 weken verlof rondom de geboorte. Stopt ze 6 weken voor de uitgerekende datum met werken, dan duurt het bevallingsverlof 10 weken. Werkt ze door tot 4 weken voor de verwachte komst van de baby, dan blijven er 12 verlof over voor na de bevalling.

Hoe de verdeling uiteindelijk precies uitvalt, hangt af van wanneer de baby wordt geboren. Is dat vóór de uitgerekende datum? Dan tel je de dagen dat het zwangerschapsverlof korter duurde dan gepland, op bij het bevallingsverlof. De totale verlofperiode blijft 16 weken. Komt de baby na de uitgerekende datum? Dan tel je de dagen tussen de uitgerekende datum en de geboortedatum op bij het geboorteverlof. In totaal duurt de verlofperiode dan langer dan 16 weken.

Good to know: je werknemer mag het verlof deels flexibel opnemen. Ze is de eerste 6 weken na de bevalling verplicht vrij, maar mag de overige weken verspreid opnemen over een periode van 30 weken.

Aanvullend bevallingsverlof

Heeft het kind van je werknemer langer dan een week in het ziekenhuis gelegen? Dan heeft je medewerker recht op extra bevallingsverlof om het kind thuis te kunnen verzorgen. Hierbij geldt dat je medewerker:

  • geen extra verlof krijgt over de eerste week dat de baby in het ziekenhuis lag. Als het kind bijvoorbeeld 2 weken in het ziekenhuis heeft gelegen, krijgt je medewerker 1 week extra verlof.
  • maximaal 10 weken extra verlof na de bevalling kan krijgen.

Je werknemer kan het zwangerschaps- en bevallingsverlof ook zelf uitbreiden door vakantiedagen op te nemen. Het is slim om dit soort wensen en de mogelijkheden met je werknemer te bespreken voordat het verlof start.

Bevallingsuitkering aanvragen

Tijdens het bevallingsverlof krijgt je werknemer een uitkering van het UWV. Als werkgever moet je die uitkering aanvragen. Je vraagt de zwangerschaps- en bevallingsuitkering tegelijkertijd aan via het werkgeversportaal van het UWV. Je hebt hiervoor een zwangerschapsverklaring nodig met daarop de uitgerekende bevallingsdatum. Je werknemer krijgt zo’n verklaring van de huisarts of verloskundige. Het UWV betaalt de uitkering meestal aan jou uit, en jij betaalt op jouw beurt gewoon het loon door aan je medewerker.

Young Magazine

Key takeaways

  • Bevallingsverlof is verlof voor moeders die net zijn bevallen. Het is bedoeld om te herstellen en tijd door te brengen met de baby.
  • Bevallingsverlof voor vaders bestaat niet. Zij kunnen wel gebruikmaken van calamiteitenverlof om bij de bevalling aanwezig te zijn.
  • De duur van het verlof is afhankelijk van verschillende factoren, maar het minimale aantal weken bevallingsverlof is 10.
  • Als werkgever kun je een bevallingsuitkering aanvragen bij het UWV om het loon van de bevallen medewerker mee door te betalen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoelang is het bevallingsverlof?

  • De duur van het bevallingsverlof is minstens 10 weken. Hoelang het precies duurt, hangt af van hoeveel weken zwangerschapsverlof je medewerker opneemt en wanneer ze bevalt.

  • Hoe moet mijn werknemer bevallingsverlof aanvragen?

  • Je werknemer vraagt uiterlijk 3 weken voor aanvang van het zwangerschapsverlof zowel zwangerschaps- als bevallingsverlof aan. In de praktijk doen zwangere werknemers dit vaak al veel eerder.

  • Is het bevallingsverlof betaald?

  • Ja, maar je betaalt het loon tijdens het bevallingsverlof niet uit eigen zak. Je kunt hiervoor als werkgever een bevallingsuitkering aanvragen bij het UWV.