Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof in 2024 & 2025

Kleintje op komst? Dan wachten er een paar welverdiende weken zwangerschapsverlof op je. En je krijgt bevallingsverlof, zodat jij en je baby rustig kunnen bonden. Zover was je vast al, maar je hebt misschien ook nog wel wat vragen. Wanneer kun je bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof en hoelang duurt het? En eh, ook niet onbelangrijk: hoe vraag je je zwangerschapsverlof aan? No stress, na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte. Kun je je daarna weer op de bevallingstechnieken en babyuitzet storten.

Wat is zwangerschapsverlof? En wat is bevallingsverlof?

Als je werkt en zwanger bent heb je recht op verlof, da’s vast geen verrassing voor je. Hoewel het in de praktijk één lange vrije periode is, bestaat dit verlof officieel uit twee delen: zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Het verschil? Zwangerschapsverlof is de periode dat je vrij bent voor de bevalling. Kun je met je dikke buik rustig de laatste babywasjes doen of ongegeneerd languit op de bank een serie bingen. Je raadt vast al wat bevallingsverlof dan is: het verlof na de bevalling. Deze vrije weken zijn bedoeld om te bonden met je baby, een nieuw ritme te vinden als gezin en te herstellen van de bevalling.

Wel zo chill: zwangerschapsverlof is betaald verlof. Zowel tijdens het zwangerschapsverlof als het bevallingsverlof krijg je een uitkering van het UWV: de zwangerschapsuitkering. Vaak betaalt je werkgever deze aan je uit op het moment dat je normaal je salaris krijgt.

En papa’s, duomoeders en partners van de moeder dan? Die krijgen na de bevalling ook vrij, alleen iets minder lang. In ons artikel over geboorteverlof lees je er alles over.

Wanneer met zwangerschapsverlof?

En eh, wanneer kun je dan (ein-de-lijk) met zwangerschapsverlof? Dat bepaal je zelf. Of nou ja, je kiest zelf of het verlof voor je zwangerschap 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum ingaat. Als je bijvoorbeeld elke dag doodop bent of je met je hoofd al bij je baby zit, kun je het best zo snel mogelijk lekker met verlof gaan. Voel je je nog topfit en heb je liever wat langer vrij na de bevalling? Dan is het geen gek idee om tot 4 weken voor de uitgerekende datum door te werken.

Hoelang duurt zwangerschapsverlof?

De duur van je zwangerschapsverlof is dus ongeveer tussen de 4 en 6 weken. Daarna start je bevallingsverlof. Waarom ongeveer? Het precieze aantal weken zwangerschapsverlof hangt af van wanneer je bevalt. Vaak is dat niet precies op de uitgerekende datum, waardoor je zwangerschapsverlof uiteindelijk iets langer of korter duurt dan de 4, 5 of 6 weken die je had gepland. Valt je zwangerschapsverlof korter uit? Dan krijg je langer bevallingsverlof. Komt de baby later en duurt je zwangerschapsverlof langer, dan heb je in totaal langer zwangerschaps- en bevallingsverlof. Good to know: de totale verlofperiode duurt minstens 16 weken.

Ging dit allemaal wat te snel? No worries. Op onze pagina over zwangerschapsverlof berekenen leggen we uitgebreid uit hoe dit verlof nou precies in elkaar zit en hoelang het duurt in verschillende situaties.

Zwangerschapsverlof verlengen

Kun je wel wat extra verlof na je bevalling gebruiken? Helemaal niet gek. Misschien heeft je baby extra zorg nodig of ben je er gewoon nog niet aan toe om weer aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je zwangerschapsverlof te verlengen, afhankelijk van je situatie. Daar komen ze:

  1. Aanvullend bevallingsverlof. Hier heb je mogelijk recht op als je baby na de geboorte langer dan een week in het ziekenhuis heeft gelegen. Hoe dit zit en hoelang dit extra verlof duurt, lees je in ons artikel over zwangerschapsverlof berekenen.
  2. Ouderschapsverlof. Als werknemer met kinderen heb je ook recht op ouderschapsverlof. Dit kun je gebruiken tot je kind 8 jaar oud is. Tegenwoordig is dit verlof deels betaald: tijdens de eerste 9 weken van dit verlof krijg je 70% van je salaris. Je moet die weken wel opnemen in het eerste jaar na de geboorte. Ideaal als verlenging van je bevallingsverlof.
  3. Neem vakantiedagen op. Je kunt ook je zwangerschapsverlof verlengen door er een vakantie achteraan te plakken. Stem dit natuurlijk wel eerst even af met je werkgever. Die mag je aanvraag in principe niet weigeren, tenzij het bedrijf door jouw vakantie in grote problemen komt.

Je rechten tijdens zwangerschapsverlof

Misschien heb je weleens gehoord dat je als zwangere werknemer extra wordt beschermd. Maar tegelijkertijd bestaat er ook zoiets als zwangerschapsdiscriminatie. Goed dus om te weten wat je rechten tijdens je zwangerschapsverlof zijn.

  • Zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering. Deze uitkeringen kwamen al even voorbij. Je hebt hier recht op als je in dienst bent bij een werkgever. Ook als je een WW-, ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering krijgt van het UWV, krijg je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.
  • Ziekte rond je zwangerschap of bevalling. Word je voor of na je zwangerschaps- of bevallingsverlof ziek door je zwangerschap of bevalling? Dan vraagt je werkgever een ziektewetuitkering voor je aan. Als je tijdens je verlof ziek wordt, verandert er niks aan je uitkering.
  • Geen ontslag om zwangerschap. Je werkgever mag je niet ontslaan als je zwanger bent. Ook tijdens je zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en de eerste 6 weken na je verlof mag je niet ontslagen worden. Loopt je tijdelijke contract af? Je werkgever hoeft je contract niet te verlengen. Maar je zwangerschap mag niet de reden zijn van je gedwongen vertrek.
  • Opbouw vakantiedagen loopt door. Tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Je baas mag je niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor je verlof. Je kunt ze wel gebruiken om je verlof te verlengen.

Zwangerschapsverlof aanvragen: zo doe je dat

Je vraagt je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij je werkgever. Het is belangrijk dat je dat op tijd doet: uiterlijk 3 weken voordat je verlof start. Dat is minstens 7 weken voor je uitgerekende datum, want je zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor die datum. Je werkgever vraagt je meestal om een zwangerschapsverklaring, want daarin staat je vermoedelijke bevallingsdatum. Je vraagt deze verklaring aan bij je huisarts of verloskundige.

Je werkgever vraagt vervolgens een zwangerschapsuitkering voor je aan bij het UWV. Daar hoef je zelf dus niks voor te doen.

Key takeaways

  • Als zwangere werknemer heb je recht op zwangerschapsverlof. Na de bevalling loopt dit verlof over in bevallingsverlof.
  • Je kiest zelf of je 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat.
  • Het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen duurt minstens 16 weken.
  • Je hebt mogelijk recht op extra verlof na de bevalling als je baby in het ziekenhuis heeft gelegen. Of verleng je verlof door ouderschapsverlof of vakantiedagen op te nemen.
  • Tijdens dit verlof heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van het UWV. En je hebt nog meer rechten. Zo mag je als je zwanger bent niet worden ontslagen.
  • Zwangerschapsverlof aanvragen doe je gewoon via je werkgever. Dit moet uiterlijk 3 weken voordat je verlof ingaat.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt zwangerschapsverlof?

  • Als zwangere werknemer heb je wettelijk recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Je vraagt dit verlof aan bij je werkgever. Die regelt vervolgens een uitkering voor je bij het UWV. In totaal krijg je minstens 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.

  • Hoelang heb je zwangerschapsverlof?

  • Je zwangerschapsverlof duurt ongeveer tussen de 4 en 6 weken. Daarnaast heb je recht op bevallingsverlof. Dit duurt samen minstens 16 weken.

  • Is zwangerschapsverlof betaald?

  • Jazeker. Tijdens dit verlof krijg je een zwangerschapsuitkering van het UWV. Vaak betaalt je werkgever die aan je uit op het moment dat je normaal je salaris krijgt.

  • Wanneer gaat bevallingsverlof in?

  • Je zwangerschapsverlof loopt automatisch over in bevallingsverlof na je bevalling.

  • Kan ik beter 4, 5 of 6 weken zwangerschapsverlof opnemen?

  • Dat hangt af van de situatie. Kun je niet wachten om lekker vrij te zijn, bijvoorbeeld omdat je lichaam rust nodig heeft? Kies dan voor 6 weken. Gaat werken nog prima? Ga dan korter voor je uitgerekende datum met verlof. Je bevallingsverlof duurt dan langer.