Hoeft jouw werkgever je niet door te betalen als je ziek bent? Geen paniek, de Ziektewet zorgt ervoor dat jij tócht kunt rondkomen als je er even (of langdurig) uit ligt. Heel fijn, maar er bestaan natuurlijk wat regels rondom de Ziektewet en de uitkering die daarbij komt kijken. Dus wanneer heb je precies recht op de Ziektewet? En wat is de duur van de Ziektewetuitkering? Je kent ons: wij hebben alles op een rijtje. Lees dus rustig verder voor alle rechten en plichten rondom de Ziektewet.
Wat is de Ziektewet?
We verklapten het al: de Ziektewet zorgt ervoor dat jij gewoon betaald krijgt als je ziek bent, zelfs als je werkgever geen loondoorbetalingsverplichting heeft. Je krijgt in die situatie namelijk een Ziektewetuitkering. De hoogte van deze uitkering staat meestal gelijk aan zo’n 70% van je normale salaris. Weten hoeveel je precies krijgt als je in de Ziektewet terechtkomt? Wij helpen je met het berekenen van je Ziektewetuitkering.
Wanneer kom je in de Ziektewet?
Wanneer heb je nou precies recht op een uitkering van de Ziektewet? Meestal betaalt jouw werkgever je loon gewoon door als je ziek bent. Maar het kan zijn dat je baas dit niet hoeft te doen. In deze gevallen krijg je een Ziektewetuitkering van het UWV. Dat is in deze situaties:
- je bent langer dan 2 jaar ziek en gaat uit dienst;
- je wordt ziek binnen 4 weken nadat je tijdelijke contract is afgelopen;
- je tijdelijke contract loopt af tijdens je ziekteperiode;
- je krijgt (of kreeg) een WW-uitkering;
- je bent uitzendkracht;
- je bent oproepkracht of invalkracht;
- je hebt een fictief dienstverband (leerling, stagiair, freelancer);
- je krijgt een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajonguitkering.
Zit jij in één van deze situaties? Als je toch een werkgever hebt, meld je je gewoon ziek bij je baas. Die regelt dan dat jij een uitkering van de Ziektewet krijgt. Heb je geen werkgever? Dan moet je de Ziektewetuitkering zelf aanvragen bij het UWV.
Wanneer wordt de Ziektewetuitkering uitbetaald?
De uitbetaling van de Ziektewet gebeurt meestal 1 keer per week op woensdag of donderdag. De allereerste uitkering ontvang je uiterlijk 4 weken nadat je je ziek hebt gemeld. Soms word je uitkering maandelijks uitbetaald, bijvoorbeeld als je ziek bent geworden tijdens of na een WW-uitkering. Handig: via de website van UWV zie je precies hoe het gaat met de aanvraag van de uitkering en wanneer de eerste uitbetaling van de Ziektewet gebeurt.
Hoelang krijg je een Ziektewetuitkering?
In principe heb je voor maximaal 2 jaar recht op een Ziektewetuitkering, maar alleen als je nog steeds écht ziek bent. Om dit te beoordelen ben je tijdens je ziekteperiode constant in gesprek met het UWV. Afhankelijk van jouw situatie kijken jullie samen naar re-integratie bij je vorige werkplek of het zoeken naar een nieuwe baan.
Kun je na 2 jaar nog steeds niet aan het werk? Dan ben je mogelijk (deels) arbeidsongeschikt en heb je recht op een WIA-uitkering. Als je deze uitkering kunt aanvragen, krijg je daar meestal een brief over. Op dat moment ben je al langer in gesprek met de verzekeringsarts van het UWV, dus tegen die tijd weet je waarschijnlijk wel waar je aan toe bent.
Ziektewet: overige regels, rechten en plichten
Zit je in de Ziektewet? Dan heb je naast rechten ook een aantal plichten en regels waar je je aan moet houden. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Afspraken met het UWV nakomen
Klinkt nogal logisch, maar dit is echt een belangrijke. Word je bijvoorbeeld uitgenodigd voor een gesprek met een arts of begeleider van het UWV? Dan ben je verplicht om naar deze afspraak te gaan, of die nou face to face of telefonisch is. Je kunt ’m eventueel 24 uur van tevoren afzeggen, maar alleen met geldige reden. Tijdens deze gesprekken geef je altijd correcte informatie over jezelf en geef je wijzigingen in je gegevens zo snel mogelijk door. Misschien vraag je begeleider om loonstroken of een jaaropgaaf te laten zien, ook dat is verplicht. Let hier echt op, want het UWV kan je uitkering van de Ziektewet stopzetten als je deze regels niet volgt.
Meewerken aan re-integratie
Je bent verplicht om je te houden aan de afspraken in het Plan van aanpak rondom je re-integratie. Dat betekent ook dat je adviezen van de huisarts moet opvolgen, zodat je zo snel mogelijk weer op de been bent. Kun je weer (deels) aan het werk? Dan ben je verplicht om dit te doen. Dan moet je ook jouw inkomsten doorgeven aan het UWV. Je uitkering wordt hier dan op aangepast, of stopgezet als je weer volledig aan het werk bent.
Sollicitatieplicht Ziektewet
Ben je niet (meer) in dienst bij een werkgever? Dan heb je een sollicitatieplicht tijdens de Ziektewet. Samen met de arbeidsdeskundige van het UWV bekijk je wat passend werk is voor jou. Oftewel, werk dat zoveel mogelijk aansluit bij je opleiding, arbeidservaring en gezondheidssituatie. Vervolgens ga je zelf op zoek naar dit werk. In bepaalde situaties vervalt de sollicitatieplicht, maar dit bespreek je altijd met jouw begeleider.
Beter melden
Ben je weer beter? Goed nieuws, maar vergeet je niet beter te melden bij je werkgever of het UWV. Dat moet uiterlijk op de tweede dag dat je beter bent.
Key takeaways
- Je krijgt een Ziektewetuitkering als jouw werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft bij ziekte.
- Je hebt bijvoorbeeld recht op Ziektewet als je uitzendkracht of oproepkracht bent. Ook als je tijdelijke contract afloopt tijdens ziekte krijg je deze uitkering.
- Als je een werkgever hebt, vraag die de uitkering aan. Zo niet, dan moet je ’m zelf aanvragen bij het UWV.
- De uitbetaling van de Ziektewet gebeurt elke week of elke maand, afhankelijk van jouw situatie.
- In principe heb je maximaal 2 jaar recht op de Ziektewetuitkering, mits je echt nog steeds ziek bent.
- Tijdens de Ziektewet heb je plichten. Zo moet je meewerken aan re-integratie, afspraken met het UWV nakomen en solliciteren als je niet meer in dienst bent.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat houdt de Ziektewet in?
-
Hoe werkt de Ziektewet?
-
Hoelang kan je in de Ziektewet blijven?
-
Wie betaalt als je in de Ziektewet zit?
De Ziektewet is een uitkering die je krijgt als je ziek bent, maar als je werkgever jouw loon niet door hoeft te betalen. De Ziektewetuitkering zorgt er dus voor dat jij niet zonder salaris komt te zitten als je ziek bent.
Heb je nog wel een werkgever, maar heeft die geen loondoorbetalingsplicht? Dan vraagt ie voor jou de Ziektewetuitkering aan. Heb je geen werkgever? Dan moet je de uitkering zelf aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt altijd of jij recht hebt op de uitkering.
Maximaal 2 jaar, maar alleen als je echt nog steeds ziek bent. Het UWV beoordeelt dit aan de hand van gesprekken en onderzoeken.
Als je in de Ziektewet zit, betekent dit dat je een uitkering krijgt van het UWV. Als jouw werkgever je loon doorbetaalt, zit je officieel niet in de Ziektewet.