Oproepcontract

Staat er geen vast aantal uren in je arbeidsovereenkomst? Dan heb je waarschijnlijk een oproepcontract, en ben je dus een oproepkracht. Chill, want dan kun je meer werken wanneer je extra moneys nodig hebt en je job op een laag pitje zetten in drukke periodes. Maar er zitten voor- én nadelen aan een oproepcontract. En er bestaan ook nog eens verschillende soorten oproepovereenkomsten. Begint het je al te duizelen? No worries, YoungCapital zette alle belangrijke info over werken op oproepbasis voor je op een rij.

Wat is een oproepovereenkomst?

Oproepcontract, oproepovereenkomst… De betekenis is hetzelfde: dit is een contract waar geen vast aantal uren in staat. Het aantal uren dat je per week werkt, wisselt dus. En dat betekent dat je salaris ook steeds iets afwijkt. Dit type contract is vooral handig voor als je studeert of al een andere vaste baan hebt. Ook als uitzendkracht werk je vaak op oproepbasis. Maar daarnaast bestaan er nog meer soorten oproepcontracten. Namelijk:

  • Oproepcontract met voorovereenkomst. Bij dit contract beslis je steeds zelf of je wel of niet ingaat op de oproep van de werkgever. Verderop geven we je meer info over dit type contract.
  • 0-urencontract. Er staan geen uren in je contract, maar je hebt meer rechten en plichten dan een oproepkracht die werkt met een voorovereenkomst.
  • Min-maxcontract. Hier staat een range van werkuren in, bijvoorbeeld tussen de 24 en 32 uur. Je werkt dan dus altijd minimaal 24 en maximaal 32 uur per week.

Oproepcontract met voorovereenkomst

We noemden ’m al even. Bij dit speciale type oproepcontract stel je een voorovereenkomst met een werkgever op. Daarin staat dat jouw baas je mag oproepen als je nodig bent. Ook staan er alvast afspraken in over je salaris en functieomschrijving. Ga je akkoord met een oproep, dan ga je pas ‘echt’ een arbeidsovereenkomst aan met de werkgever. Elke keer als je weer ingaat op een oproep, sluit je een nieuwe overeenkomst af.

Dit oproepcontract is dus superflexibel. Als jij niet kunt of wilt werken, ga je niet. Maar het heeft ook nadelen. Zo heb je alleen recht op loondoorbetaling bij ziekte als je al bent opgeroepen. En bouw je ook alleen over je gewerkte uren vakantiegeld en -uren op.

Verschil oproepcontract met voorovereenkomst, 0-urencontract en min-maxcontract

Het verschil tussen de drie oproepcontracten zit ’m in jouw rechten en plichten als oproepkracht. Verderop geven we daar een handig overzicht van. In principe is een oproepcontract met voorovereenkomst het meest flexibele contracttype, waarbij je de oproep van de werkgever zonder reden mag weigeren. Bij een 0-urencontract en min-maxcontract mag dit niet zomaar. Ook ga je bij een voorovereenkomst pas echt een volledige arbeidsovereenkomst aan zodra je akkoord gaat met een oproep. Bij een 0-urencontract en min-maxcontract heb je al een complete arbeidsovereenkomst afgesloten met de werkgever.

Voor- en nadelen oproepcontract

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en twijfel je tussen een tijdelijk contract met vaste uren of een oproepovereenkomst? Er zitten voor- en nadelen aan zo’n oproepcontract. We zetten er een paar voor je op een rij. Zo beslis je makkelijker welk type contract het beste bij je past.

Voordelen oproepcontract

  • Flexibiliteit in uren. Tja, er is niets flexibeler dan een oproepcontract. Als er vaste uren in je contract staan, moet je die werken. Ook als je een belangrijk tentamen hebt of een weekje weg wil. Tenzij je vakantiedagen opneemt, natuurlijk. Met een oproepcontract plan je makkelijk minder of meer uren in, afhankelijk van je beschikbaarheid.
  • Makkelijk te combineren. Bijvoorbeeld met je studie, maar je kunt zelfs een tweede baantje nemen als je van afwisseling houdt. Zo deel je jouw drukke leven helemaal naar wens in.
  • Rechten als oproepkracht. In principe heb je als oproepkracht dezelfde rechten als een vaste medewerker. Ook moet je werkgever je na een jaar vaste uren aanbieden. Zo heb je al snel de kans op meer zekerheid. Maar je mag er ook voor kiezen om te blijven werken op oproepbasis.

Nadelen oproepcontract

  • Minder stabiel inkomen. De ene week werk je 16 uur en de andere maar 8. Dan schommelt je inkomen natuurlijk ook flink. Al helemaal als je seizoenswerk doet; dan heb je misschien wel een flink salaris in de zomer, dat in de winter helemaal wegvalt.
  • Verplichtingen naar je werkgever. Word je opgeroepen om te komen werken? Dan ben je verplicht om te komen, tenzij je met een voorovereenkomst werkt. Lastig, want dit betekent dat je in principe altijd beschikbaar moet zijn. Gelukkig werken veel werkgevers met een beschikbaarheidsrooster, waarop je van tevoren aangeeft wanneer je kunt werken.
  • Rechten alleen tijdens oproepperiode. Ben je ziek? Dan krijg je alleen loondoorbetaling als je al bent opgeroepen. Dit betekent dus dat een werkgever je gewoon niet kan oproepen als je voor een langere tijd ziek bent. Ook vakantiegeld en -dagen bouw je alleen op over de uren die je echt werkt.

Rechten en plichten als oproepkracht

Jouw rechten als oproepkracht en de plichten naar je werkgever toe, zijn afhankelijk van het type oproepcontract dat je hebt. Voor het gemak zetten we de belangrijkste regels onder elkaar.


Voorovereenkomst 0-urencontract Min-maxcontract
Loondoorbetaling bij ziekte Alleen in oproepperiode Alleen in oproepperiode Ja, over de garantie-uren
Vakantie Opbouw vakantiegeld en -dagen over gewerkte uren Opbouw vakantiegeld en -dagen over gewerkte uren Opbouw vakantiegeld en -dagen over gewerkte uren
Oproeptermijn Minimaal 4 dagen van tevoren Minimaal 4 dagen van tevoren Minimaal 4 dagen van tevoren
Aanbod vaste uren Verplicht na 1 jaar Verplicht na 1 jaar Verplicht na 1 jaar
Ketenregeling Ja, na 3 contracten of 3 jaar Ja, na 3 contracten of 3 jaar Ja, na 3 contracten of 3 jaar
Opzegtermijn Een maand (werkgever), 4 dagen (jij) Een maand (werkgever), 4 dagen (jij) Een maand
Oproep weigeren Zonder reden Alleen met geldige reden Niet mogelijk over garantie-uren, tot het maximum alleen met geldige reden

Key takeaways

  • Een oproepcontract is een contract waarin geen vaste uren staan.
  • Er zijn verschillende soorten oproepcontracten: een nulurencontract, min-maxcontract en oproepcontract met voorovereenkomst.
  • Bij een oproepcontract met voorovereenkomst maak je van tevoren afspraken over het salaris en de functie, maar ga je past echt een arbeidsovereenkomst aan als je wordt opgeroepen.
  • Bij een oproepcontract met voorovereenkomst mag je de oproep altijd zonder reden weigeren. Dat kan niet zomaar bij een min-maxcontract of nulurencontract.
  • Een oproepcontract is flexibel. Dat betekent ook dat je salaris minder stabiel is.
  • Je rechten en plichten als oproepkracht zijn afhankelijk van het type oproepcontract dat je hebt.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een oproepcontract?

  • Een oproepcontract is een contract waarin geen vaste uren staan. Het is dus flexibeler dan een tijdelijk contract of vast contract.

  • Wat is het verschil tussen een oproepcontract en een 0-urencontract?

  • Er bestaan verschillende soorten oproepcontracten. Het 0-urencontract is er daar één van. Je hebt ook een min-maxcontract en een oproepcontract met voorovereenkomst.

  • Wat is een nadeel van het werken op oproepbasis?

  • Je inkomen is minder stabiel en je hebt minder zekerheid. Als er geen werk is, hoeft je werkgever je bijvoorbeeld niet op te roepen, en krijg je ook niet betaald.

  • Wat zijn voordelen van een oproepcontract?

  • Het is een flexibel contract. Je kunt dus makkelijk meer uren maken als je extra tijd hebt en minder uren werken als je het druk hebt.

  • Wat zijn mijn plichten als oproepkracht?

  • Je bent verplicht om te komen werken als jouw werkgever je oproept, tenzij je met een voorovereenkomst werkt. Je werkgever moet jou wel minstens vier dagen van tevoren oproepen.

  • Hoe lang mag je oproepkracht zijn?

  • Na 1 jaar werken op oproepbasis, moet jouw baas je vaste uren aanbieden. Je mag dit accepteren, maar ook weigeren. Dan blijf je werken als oproepkracht.