Wil je als organisatie lekker flexibel blijven? Dan heb je er vast al aan gedacht om je personeel een oproepcontract te geven. Maar wat houdt zo’n contract nou precies in? Voor welk type oproepovereenkomst kies je? En wat zijn de voor- en nadelen van een oproepcontract? We’ve got the answers. Scrol dus snel verder en ontdek of dit het juiste contracttype voor je is.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een oproepcontract?
Een oproepcontract of oproepovereenkomst is een arbeidsovereenkomst voor oproepkrachten. Hierbij hoeft een werknemer alleen te werken wanneer je die als werkgever oproept. Dat kan de ene week of maand meer zijn dan de andere, afhankelijk van hoeveel werk er te doen is. Het aantal werkuren staat namelijk niet vast. Dit type overeenkomst is dus handig als de hoeveelheid werk flink schommelt en je makkelijk wilt kunnen op- en afschalen. Vanwege het flexibele karakter wordt een oproepcontract ook wel een flexcontract genoemd.
Soorten oproepcontracten
Wist je dat dé oproepovereenkomst niet bestaat? Er zijn drie verschillende soorten oproepcontracten.
- Het oproepcontract met voorovereenkomst. Hierbij kiest de werknemer zelf of ie wel of niet komt werken wanneer je ’m oproept. Voor elke periode dat iemand werkt, maak je een nieuwe, tijdelijke arbeidsovereenkomst. Na drie opeenvolgende contracten, moet je de werknemer in vaste dienst nemen.
- Het nulurencontract. Dit is een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd waarin geen werkuren staan genoemd. Elke keer wanneer er werk te doen is, roep je een werknemer op.
- Het min-maxcontract. Ook hierbij wisselt het aantal uren, maar spreek je wel het minimum en maximum aantal uren af dat je een werknemer kunt of moet oproepen.
Voor- en nadelen oproepcontract
Aan een oproepcontract zijn zowel voor- als nadelen verbonden voor werkgevers. Wat zijn de belangrijkste?
Voordelen oproepcontract
- Een oproepovereenkomst houdt je bedrijf lekker flexibel. Je schaalt snel en makkelijk op in drukke periodes en schaalt net zo eenvoudig weer af wanneer de grootste drukte achter je ligt.
- Nog een belangrijk voordeel: kostenbesparing. Je betaalt namelijk alleen voor de uren die iemand werkt. In tijden waarin er weinig te doen is, bespaar je dus flink op de personeelskosten.
- Met een oproepcontract beperk je ook de financiële risico’s. Bijvoorbeeld omdat je werknemers minder (lang) hoeft door te betalen bij ziekte.
Nadelen oproepcontract
- Flexibiliteit brengt ook onzekerheid met zich mee. Werknemers zijn niet (altijd) verplicht om je oproep te accepteren, waardoor je soms misschien zonder personeel zit. Bovendien kunnen oproepkrachten hun contract makkelijk opzeggen.
- Hoewel je met een oproepovereenkomst weinig verplichtingen hebt, ben je wel aan bepaalde regels verbonden. Check hieronder wat deze inhouden en houd je eraan.
- Als werkgever betaal je een hogere WW-premie voor oproepkrachten.
Regels oproepcontract
Ben je van plan om met een oproepcontract te gaan werken? Zorg ervoor dat je je aan de volgende regels houdt.
Leg dagen en tijdvakken vast
Wist je dat je sinds 1 augustus 2022 verplicht bent om in de overeenkomst vast te leggen op welke dagen en in welke tijdvakken je je werknemer kunt oproepen? Buiten deze afgesproken dagen en tijden mag de werknemer de oproep weigeren.
Proeftijd
Afhankelijk van het type oproepcontract dat je afsluit, mag je er een proeftijd in opnemen. Dit mag niet als je een overeenkomst aangaat die korter duurt dan zes maanden.
Recht op vast contract
De ketenregeling is gewoon van toepassing. Dat houdt in dat je je werknemer na drie opeenvolgende tijdelijke contracten een vast contract moet aanbieden.
Vast aantal uren
Volgens de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet je oproepkrachten die een jaar voor je bedrijf werken, een vast aantal werkuren aanbieden. Dat aantal moet overeenkomen met het gemiddelde aantal uren dat de oproepkracht het afgelopen jaar voor je heeft gewerkt. Doe je dat niet of stel je minder uren voor? Dan heeft je medewerker recht op het loon voor het gemiddelde aantal uren dat ie per week voor je heeft gewerkt in het afgelopen jaar.
Oproeptermijn
Als werkgever moet je je oproepkrachten minstens vier kalenderdagen van tevoren oproepen. Doe je dat te laat, dan kan je werknemer de oproep weigeren.
Doorbetalen bij ziekte
Good to know: bij ziekte moet je je oproepkracht gewoon 70% van het loon uitbetalen. Maar dit geldt alleen voor de uren die je werknemer al stond ingeroosterd. Je oproepkracht bouwt ook vakantie-uren op over die uren.
Oproepcontract opzeggen
Je kunt een oproepcontract niet zomaar beëindigen door iemand niet meer op te roepen. Je moet de oproepkracht ontslaan of het tijdelijke contract laten aflopen. Houd bij tijdelijke contracten van minstens zes maanden rekening met de aanzegtermijn. Bij ontslag heb je als werkgever te maken met een opzegtermijn van meestal een maand. Om een oproepkracht te ontslaan heb je een ontslagvergunning nodig. Of jullie kunnen een vaststellingsovereenkomst tekenen.
Oproepcontract voorbeeld
Als werken met oproepkrachten je wat lijkt, moet je bepalen welk type oproepcontract je geeft. En daarna is het tijd om zelf een overeenkomst in elkaar te zetten waar alles instaat én die aan de wet- en regelgeving voldoet. Kun je daar wel een voorbeeld van een oproepcontract bij gebruiken? Hebben we voor je. Meerdere zelfs, zo check je meteen wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten oproepovereenkomsten.
- Voorbeeld oproepcontract HetSalarisKantoor (nulurencontract)
- Voorbeeld oproepcontract Wonder.Legal (min-maxcontract)
- Voorbeeld oproepcontract met voorovereenkomst De Wereld van Personeel (oproepcontract met voorovereenkomst)
Key takeaways
- Een oproepcontract is een flexibel contracttype waarin geen werkuren staan. Je roept werknemers op wanneer je een klus voor ze hebt.
- Er zijn drie soorten oproepcontracten: het oproepcontract met voorovereenkomst, het nulurencontract en het min-maxcontract.
- Oproepovereenkomsten hebben zowel voor- als nadelen voor werkgevers. Zo geven ze flexibiliteit, maar zorgen ze ook voor meer onzekerheid.
- Houd je als werkgever altijd aan de wetten en regels die gelden voor oproepcontracten.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een oproepovereenkomst
-
Wat is het verschil tussen een oproepcontract en een nulurencontract?
-
Kan een oproepcontract voor onbepaalde tijd?
-
Kun je een oproepcontract geven na een bepaalde tijd contract?
Een oproepovereenkomst of oproepcontract is een flexibel contracttype waarin geen werkuren staan. De werknemer komt alleen werken wanneer je ’m oproept.
Een nulurencontract is een van de soorten oproepcontracten die er zijn. Dit is een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd waarin geen werkuren staan vermeld.
Ja, je kunt zowel een vast als tijdelijk oproepcontract afsluiten. Dit geldt niet voor het oproepcontract met voorovereenkomst, omdat je daarbij steeds een nieuwe tijdelijk contract afsluit.
Dat mag in principe, maar houd je natuurlijk altijd aan de geldende arbeidswetgeving en cao-bepalingen. Zo heeft je werknemer na drie opeenvolgende tijdelijke contracten recht op een vast contract.