Vaststellingsovereenkomst (VSO)

Wat stel je precies vast met een vaststellingsovereenkomst? Dit document kan niet ontbreken als je samen met je medewerker ontslag met wederzijds goedvinden regelt, dus lees je goed in. In dit artikel bespreken we alle ins en outs over de vaststellingsovereenkomst voor ontslag, van wat er in moet staan tot een voorbeeld. Klaar voor? VSO, let’s go.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst, afgekort tot VSO, is een document waarin je met je werknemer afspraken maakt over ontslag met wederzijds goedvinden. Jullie onderhandelen samen over de voorwaarden die je in de overeenkomst zet. Met een vaststellingsovereenkomst hoef je niet meer langs het UWV of de rechtbank om een werknemer te ontslaan.

Verschil vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst wordt vaak ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Mag dat wel? Ja, in principe wordt vaak hetzelfde document bedoeld. Er is één klein verschil: een vaststellingsovereenkomst is een benoemde overeenkomst en een beëindigingsovereenkomst is een onbenoemde overeenkomst. Whut? Het betekent eigenlijk dat aan een vaststellingsovereenkomst wettelijk meer regels verbonden zijn en voor een beëindigingsovereenkomst gelden er geen speciale regels.

Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst staan?

Wij hebben een handige checklist voor je aan de hand waarvan je ziet of je belangrijke afspraken mist in de VSO met je werknemer. Dit moet erin staan:

  1. Gegevens van werkgever en werknemer (naam en adres).
  2. Dat het voorstel voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever was en de reden hiervoor. Dit is belangrijk, omdat de werknemer anders misschien geen WW-uitkering krijgt.
  3. Dat er geen dringende reden is voor ontslag, zoals ontslag op staande voet.
  4. Dat het gaat om ontslag met wederzijds goedvinden.
  5. De einddatum van de arbeidsovereenkomst. Houd rekening met de opzegtermijn.
  6. Afspraken over de transitievergoeding horen ook thuis in de vaststellingsovereenkomst. Dit wordt ook wel de ontslagvergoeding genoemd.
  7. Overige afspraken over het vertrek van je medewerker.
  8. De datum waarop je de vaststellingsovereenkomst maakt.
  9. De ondertekeningen van jou en je werknemer.
  10. Dat er twee weken bedenktijd is. Dit betekent dat je werknemer nog kan terugkomen op het besluit om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Zet je de bedenktijd niet in de VSO? Dan heeft je werknemer automatisch een bedenktijd van drie weken.

Vaststellingsovereenkomst voorbeeld

Gebruik je liever een standaard vaststellingsovereenkomst in plaats van dat je zelf aan de slag gaat met een VSO opstellen? Begrijpelijk, want dan weet je zeker dat je geen fouten maakt of belangrijke afspraken vergeet. Check dit vaststellingsovereenkomst voorbeeld dat je makkelijk kunt kopiëren en invullen. Pas ‘m aan naar jouw voorkeuren en de afspraken die je samen met je werknemer maakt.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een document waarin je met je werknemer afspraken maakt over ontslag met wederzijds goedvinden.
  • Een vaststellingsovereenkomst wordt vaak ook een beëindigingsovereenkomst genoemd, maar er is een klein verschil.
  • In de checklist op deze pagina vind je wat er allemaal in een VSO moet staan.
  • Liever niet zelf een VSO opstellen? Gebruik dan de voorbeeld vaststellingsovereenkomst van het UWV.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een VSO?

  • Een VSO of vaststellingsovereenkomst is een document waarin je met je werknemer afspraken maakt over ontslag met wederzijds goedvinden.

  • Mag ik een vaststellingsovereenkomst opstellen bij ziekte?

  • Als je zieke werknemer akkoord gaat met het ontslag, hoort daar een vaststellingsovereenkomst bij. Het mag dus wel, maar het is niet gebruikelijk. Je bent als werkgever namelijk verplicht om loon door te betalen bij ziekte.

  • Waarom een vaststellingsovereenkomst?

  • Een vaststellingsovereenkomst gebruik je om ontslag soepel en in onderling overleg met je werknemer te regelen, zonder juridische stappen te ondernemen.