Een ontslag hoeft niet altijd vervelend te zijn. Als jij en je werknemer het er beiden over eens zijn dat er geen match is, is ontslag met wederzijds goedvinden een optie. Nieuwsgierig geworden? Wij leggen je precies uit wat wederzijds goedvinden ontslag is en hoe je het regelt. What else? Verwacht ook een stappenplan en de voor- en nadelen op een rij. Zo ben je als werkgever tot in de puntjes voorbereid op ontslag met wederzijds goedvinden.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?
Ontslag met wederzijds goedvinden is een overeenkomst tussen jou als werkgever en je werknemer om het dienstverband te beëindigen. Met die beslissing zijn jullie het allebei eens. In plaats van een eenzijdig besluit, maken jullie dus samen afspraken over het vertrek van de medewerker. Dit kan een positieve manier zijn om afscheid van je collega te nemen, zonder dat je te maken krijgt met de ingewikkelde juridische procedures die bij een andere vorm van ontslag komen kijken.
Redenen voor ontslag met wederzijds goedvinden
Waarom zou je voor deze vorm van ontslag kiezen? Daarvoor zijn er meerdere redenen mogelijk. Bijvoorbeeld:
- Je bedrijf moet bezuinigen of reorganiseren. Je kunt dan eerst kijken welke werknemers vrijwillig willen vertrekken, voor je zomaar de medewerkers ontslaat die nog wel gemotiveerd zijn om te blijven werken bij de organisatie.
- Persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Bijvoorbeeld: je werknemer wil verhuizen en je hebt als werkgever geen mogelijkheid om de medewerker te herplaatsen of je wilt dat niet.
- Er is sprake van een verstoorde arbeidsrelatie. En jullie zijn het er allebei over eens dat het beter is om de samenwerking stop te zetten.
Voordelen ontslag met wederzijds goedvinden
Waarom is wederzijds goedvinden ontslag een goede keuze? Check deze redenen:
- Een artikel over ontslagvergunningen van de rechter of het UWV is bij ontslag met wederzijds goedvinden niet nodig.
- Het ontslagproces verloopt sneller dan bij een regulier ontslag.
- Je kunt zelf afspraken maken over de voorwaarden.
- Het is een prettige manier van afscheid nemen.
Nadelen ontslag met wederzijds goedvinden
Er zitten ook nadelige kanten aan een ontslag met wederzijds goedvinden. Weet dat deze vorm van ontslag het volgende kan betekenen:
- Werknemers eisen mogelijk een hoge ontslagvergoeding (een soort transitievergoeding), hoger dan bijvoorbeeld een rechter zou eisen.
- Er zit een bedenktijd verbonden aan wederzijds goedvinden ontslag. Binnen veertien dagen kan de werknemer zich herroepen op het besluit en dan heeft het ontslag helemaal niet plaatsgevonden.
- Kom je er uiteindelijk samen toch niet uit? Dan ben je al veel tijd kwijt en moet je ook nog eens overgaan tot andere vormen van ontslag.
Stappenplan wederzijds goedvinden ontslag
Zie je ontslag met wederzijds goedvinden wel zitten? Nu je werknemer nog. Hoe je het aanpakt, kun je grotendeels zelf bepalen. Maar wij geven je een richtlijn om het proces van wederzijds goedvinden ontslag te laten slagen.
Stap 1. Voer een gesprek over ontslag met wederzijds goedvinden
Gooi het liefst zo snel mogelijk het hoge woord uit, dus ga op ontslaggesprek met je werknemer voordat de arbeidsverhoudingen onder druk komen te staan. Communiceer openlijk met je werknemer over de situatie en bespreek de mogelijkheid van een wederzijds goedvinden ontslag. Misschien is je werknemer nog niet direct akkoord, maar dat is geen probleem. Geef je medewerker dan wat tijd om de optie te overdenken.
Maak vervolgens afspraken over het ontslag met wederzijds goedvinden. Zet bijvoorbeeld de einddatum op papier en bespreek wanneer de laatste werkdag is. Vergeet ook de overdracht van taken en spullen niet. Wijs je werknemer op afspraken in het concurrentiebeding, relatiebeding of geheimhoudingsbeding en bepaal met wederzijds goedvinden een redelijke ontslagvergoeding.
Stap 2. Stel een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst op
Wederzijds goedvinden ontslag kan niet zonder een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. In dit document leg je alle gemaakte afspraken voor het beëindigen van het contract vast. Welke afspraken je er precies inzet en op welke manier, lees je in onze artikelen over deze onderwerpen. Maar vergeet in ieder geval niet om je werknemer te informeren over de bedenktijd en duidelijk te maken dat jij als werkgever het initiatief nam voor ontslag.
Stap 3. Maak de eindafrekening
Een van de laatste stappen is het afhandelen van de financiën. Met een eindafrekening betaal je het overgebleven loon, vakantiegeld en de niet opgenomen vakantiedagen. Ook de ontslagvergoeding betaal je op dit moment. Zorg dat de eindafrekening ten minste een maand na afloop van het contract plaatsvindt.
Stap 4. Voer een exitgesprek
Van je ex-medewerkers kun je leren. Vraag de medewerker die vertrekt nog een keer op gesprek (dat heet een exitgesprek) tijdens een van de laatste werkdagen. Vraag om feedback over jullie manier van werken, op- en aanmerkingen als het gaat om arbeidsomstandigheden en hoe diegene de bedrijfscultuur heeft ervaren. Grote kans dat je eerlijke antwoorden krijgt, want je medewerker zegt daarna toch gedag. Zo kun jij weer aan de slag met het verbeteren van deze punten voor je huidige en toekomstige medewerkers.
Help: je komt er niet samen uit
SOS, je bent al een tijdje bezig met ons stappenplan voor ontslag met wederzijds goedvinden, maar je komt er niet samen met je werknemer uit. Diegene wil bijvoorbeeld tijdens het gesprek van stap één niet toegeven, of komt juist binnen de bedenktijd terug op het voorstel van wederzijds goedvinden ontslag. Wat doe je dan? Helaas kun je r ontslag met wederzijds goedvinden niet afdwingen, maar je kunt wel kijken of het mogelijk is om het ontslag op een andere manier te regelen. Wij schreven bijvoorbeeld artikelen over:
- contract niet verlengen;
- iemand ontslaan met een vast contract;
- ontslag in de proeftijd;
- ontslag bij ziekte;
- ontslagvergunning aanvragen;
- op staande voet ontslaan;
- verbetertraject.
Key takeaways
- Bij ontslag met wederzijds goedvinden maak je samen met je werknemer afspraken om het dienstverband te beëindigen.
- Redenen hiervoor kunnen zijn: bezuinigingen, persoonlijke omstandigheden, of een verstoorde arbeidsrelatie.
- Voordelen zijn onder andere: er is geen ontslagvergunning nodig, sneller proces, zelf afspraken maken en een prettige manier van afscheid nemen.
- Nadelen zijn onder andere: mogelijk een hoge ontslagvergoeding, de bedenktijd en het kan veel tijd kosten.
- De stappen voor ontslag met wederzijds goedvinden zijn een gesprek voeren, overeenkomst opstellen, eindafrekening regelen, exitgesprek voeren.
- Als het wederzijds goedvinden ontslag niet lukt, zijn er andere ontslag opties mogelijk.
Veelgestelde vragen
-
Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?
-
Is ontslag tijdens ziekte met wederzijds goedvinden een optie?
-
Hoe werkt ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van de werknemer?
-
Is ontslagvergoeding verplicht bij ontslag met wederzijds goedvinden?
-
Mag ontslag in de proeftijd met wederzijds goedvinden?
Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat zowel jij als werkgever als de werknemer akkoord gaat om het arbeidscontract te beëindigen. Je hoeft dan niet naar de rechtbank of het UWV te stappen.
In principe wel, maar zorg ervoor dat je je medewerker niet onder druk zet om in te stemmen met het ontslag. Geef dus ook geen onzinredenen voor het ontslag op. Lees meer in ons artikel over ontslag bij ziekte.
Bedenk zelf of je hiermee akkoord wilt gaan. Vaak verwachten werknemers dan eenzelfde soort vaststellingsovereenkomst als bij ontslag met wederzijds goedvinden op initiatief van de werkgever. Daarmee kunnen ze namelijk een WW-uitkering krijgen.
Nee, een ontslagvergoeding is niet verplicht bij ontslag met wederzijds goedvinden. Het hangt af van de afspraken die je met je werknemer maakt. Jullie kunnen dus onderhandelen over of er een vergoeding komt en hoe hoog die moet zijn.
Jazeker, je mag in de proeftijd zelfs een contract opzeggen zonder redenen op te geven. Je kunt je werknemer in de proeftijd dus direct ontslaan.